Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

UTAM HAZA - 2

MADRIDI KARANTENUNK TOVABB DÜBÔRÖG 95. NAP, 2020. július 10.

2020. július 10. - zsazsy55

 

107843748_3106169932804133_4397337862484590590_n-2.jpg

Ülök a beszallashoz, a REPTEREN alig valaki a regi  forgalomhoz képest. A "dutyifri " részlegesen nyitva, sok leértékeléssel, de mas semmi.


image6.JPG

Megkérem a kedves osztrák ülő szomszédokat, ket székenként lehet ülni, míg elmegyek a kulacsot megtölteni a wc- be, mivel semmi nincs nyitva, nézzenek a borondomre. Kedvesen mondtak, gut, es elmentem. Mindenhol üresség: 

 

image2.JPG

A várandós kismaman tiltakozó maszk, sok tetko.Mutatja, nem egy birka szellem lakozik a kis pocak lakó anyukájaban.Rovid ellenőrzés, a priority es a sima sor között, es ennyi.

 

image3.JPG

Beszallunk, en is felteszem a tiltakozás maszkjat, de az orrom kint van, mert nem bírni a forróságot, amit a kiszállok hagytak a géphez vezeto gumi csőben, jo tízperces szaunázás utan,  hogy beszálljunk.

Az útról mar irtam az előző részben, a jegyzetekben irom a kalandtúramat e bloghoz.

image4.JPG

Elszállt az ido gyorsan, sokan szenvedtek a maszk alatt, en félretettem, es csak egyszer szólt ram a stewi.

Korabban es simán érkeztünk Swechatra, a bécsi reptérre, es mar jo elore elkészítettem a hátizsákon első bugyraban a bécsi konzuli igazolasomat, hogy garantálják nekem, hogy nem maradok a sógoroknal, hanem azonnal megyek tovabb a Pegazus nevű, elore megrendelt tranzit szállítóval.

image5.JPG

Mar elore féltem,hogy mi lesz,mert korabban is eltévedtem, pefig tudok németül, de senki nem tudta itt megmondani, hol is van az Ausgang 1A. Parkoló 

Azt a taktikát választottam, hogy oda csapódok a többiekhez,akik szinten kimentek, de...

Minden kongott az ürességtől, nemhogy egy ellenőrzés, de egy információs pult sem volt,ahol ült volna vki. Neveto katonák telozgattak, es fogalmuk sem volt hol van az az 1-es induló oldali kijárat,nemhogy a parkoló, ahol felszedni akartak.Messzinek tűnt az ut, ami a parkolóba vezet, ahol várt ram a taxim. Mondjuk mar ezt sem értettem, hogy érkezőkent miert az induló oldalon kell kijáratot keresnem...Megszallottan kerestem hat ezt a kijáratot, mindenki másfele ment, csak en maradtam végül egyedul, es na most éreztem csak elveszettnek magam. Vegul egy pilóta igazított útba a mar ki tudja hol voltam keveredesemben, milyen parkolóban, míg végül kihuzva innen, egy közeli szallodanal sikerult találkozom a sofőrrel.

Senki nem kert tőlem semmit, nemhogy igazolást, egy hivatalos lelket sem láttam a bécsi reptéren.Fel 12 éjjel. Végre beszállok, es indulunk is Gyorbe.A határ fele elég nagy a forgalom, mar nar állnak a kocsik sorba, mi viszont repülünk.Sima utunk véget kb egy óra múlva a gyori címünk jelentette, ahol mar vártak.

Agyba zuhantam, de mar másnap indultam is tovabb Zalaba az edesanyamhoz, aki mar nagyon várt.A karanten, bar mar nem kotelezo, maradt, hiszen elo kapcsolatban vagyok Spanyolországgal, Madriddal, a családommal, ahol ismet fenyeget a karanten veszélye, hiszen mar városrészeket zártak ke Katalunyaban es északon, es a szigeteken is kotelezo intézkedéseket hoztak a fertőzesek emelkedő szama miatt.

Kemény maszk törvénnyel szorongatják a provinciakat!

Maszkorszag lett Hispania hetfotol.

Ugyanis  mindenhol kötelező lesz maszkolni a Baleár-szigeteken és Katalóniában, de Baszkföld is szigorított, egy régióra szabta ezt a szabályt, Galícia pedig gondolt egy nagyot es feloldotta a karantént. A Mariñában és Aragónia viszont bejelentette: az újrafertőzött huescai és 1 zaragozai tartomanyban továbbra is a 2-es karanténfeloldási fázis marad érvényben.

Csak azok mentesülnek, akik esznek,isznak, fürödtek, vagy légzőszervi betegek.

Hétfőtől szigorodik a maszktörvény a Baleár-szigeteken. Minden közterületen és zárt térben kötelező lesz viselni a maszkokat akkor is, ha fenntartható a 1,5-2 méter távolság másoktól. Ez azt jelenti, hogy kivétel nélkül használni kell a védőeszközöket annak érdekében, hogy megfékezzék a koronavírus terjedését. Csak azok vehetik le a maszkot, akik esznek vagy isznak valamelyik étteremben, bárban, illetve akik sportolnak vagy fürdenek a tengerben, közösségi medencékben, továbbá akik légzési nehézségekkel, tüdőbetegséggel küzdenek. 

 

Fernando Simón, a veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs igazgató elmondta:  Valencia, Baszkföld és Aragónia is új gócpontokat jelentett be az Egészségügyi Minisztériumnak, így már 73 területet figyelnek az egészségügyi szakértők. Simón tájékoztatása szerint egyelőre nincs több olyan terület Spanyolországban, amelyet karanténba kellene zárni az újrafertőződések miatt. 

a17f7d94c55255051ab6eb739654e37c.jpg

Belgium miniszterelnöke bejelentette: ismét karanténba helyezik azokat a spanyolokat, akik a katalán Lleida vagy a galíciai A Mariña területéről érkeznek Belgiumba.

Forras: el Confidencial

Merkel a demokráciát is védené a német EU-elnökség alatt

9bb721d2-6770-4ebd-9422-9403bc45af55.jpeg

Angela Merkel Európa legrégebben hivatalban lévő vezetője, négy francia elnökkel és számtalan olasz miniszterelnökkel dolgozott együtt. Szerdától pedig másodjára irányítja a német uniós elnökséget. 2007-ben az unió reformját szolgáló Lisszaboni Szerződés volt a téma, most pedig a járvány utáni gazdasági helyreállításé lesz a főszerep. Ez létfontosságú az unió számára.

"Tudatában vagyunk annak, hogy nagyok a várakozások a német elnökséggel kapcsolatban. Mi szeretnénk megfelelni ezeknek az elvárásoknak. Arra fogunk törekedni, hogy mindnyájan sértetlenül vészeljük át a válságot, Európát pedig felkészítsük a jövőre. Csak együtt védhetjük meg az európai értékeinket, a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamot” - mondta Merkel három napja egy podcastban.

Európa gazdasága az elmúlt hónapban újra beindult, de nagyok a károk. Sok szektor szorul állami segítségre. Nagy vita van az uniós mentőcsomagról is, amelynél mindenki a saját érdekeire koncentrál. Az érdekek összehangolására egyedül Merkel képes – állítják elemzők.

"Az ő tapasztalata, az európai vezetők és az érdekeik ismerete, különösen a kisebb és a keleti államok esetében nagyon fontos ahhoz, hogy egyezséget tudjanak kötni a járvány kezelését, a gazdasági válságot illetően, de szó van az intézményi válságról is Európában és a nemzetállamoknál“ - mondta Constanze Stelzenmüller, a Brookings Intézet elemzője.

Merkel legfontosabb szövetsége Emmanuel Macron francia elnök. Vele közösen nyújtották be javaslatot az uniós helyreállítási alapra, amelyet végül többnyire a bizottság is átvett.

"Ha nem vonják be a második legfontosabb uniós fővárost, semmit nem érnek el. Nem gondolom, hogy Franciaország és Németország egyedül képes lenne Európa vezetésére, de az is világos, hogy Párizs és Berlin nélkül nincs esély a megegyezésre“ - mondta egy német EP-képviselő, Reinhard Bütikofer.

Az uniós mentőcsomagról a júliusi EU-csúcson tárgyalnak majd, amelyen a tagállamok vezetői személyesen vesznek majd részt. A német elnökség legfontosabb feladata először az úgynevezett fukar államok, Svédország, Hollandia, Dánia és Ausztria meggyőzése lesz.

Forras: Euronews

A járvány, ami megváltoztatta az életünket, életmódunkat

Márciusban elnéptelenedtek a máskor nyüzsgő városok közterületei Európában. A világjárvány miatt gyökeresen megváltozott az élete, az életmódja a földrész lakosságának.

A szupermarketek polcairól pillanatok alatt eltűnt a wc-papír. Az élelmiszer-alapanyagok közül sokan zsákszámra vitték a lisztet, cukrot, tésztát.

Szerencsére ez az őrület gyorsan lecsengett, de megmaradt az 1-2 méteres távolság a sorban, és a maszk is természetes viseletté vált.

A társadalmi távolságtartásra már önkéntelenül figyelünk. Nem is zavar, csak ha átölelnénk szeretteinket.

Szociális kapcsolataink korábban megszokott, nyilvános helyei - mozik, színházak, sörözők, klubok, stb. - bezártak. Új módokat, helyszíneket kellett találni - ott is maszkban.

A vírushelyzet új kifejezésekkel – maradj otthon, járványgörbe, nyomon követés, kontaktkutatás, operatív törzs, és hasonlókkal "gazdagította" szókincsünket. És ezeket rendszeresen használtuk is videó-chat-eléseink alkalmával.

A diákok megtapasztalták a távoktatás örömet, szüleik annak bosszúságait. Miközben maguk is "home office-ban" dolgoztak nap mint nap, és próbálták józanul értékelni családjuk helyzetét.

A rendszeres testmozgás igényét sem volt egyszerű kielégíteni. Kellett hozzá eltökéltség, kreativitás és némi humor is.

Azok a szerencsések, akik nem fásultak bele az új napi rutinba úgy tartják; ez a világ nem a vég kezdete, legfeljebb a kezdet vége.

Forras: Euronews

VILÁG KITEKINTÈS

Többfelé rekordon az új esetszámok

image7.JPG

Hatalmas a megkönnyebbülés Bergamóban. A lombardiai város kórházában jelenleg egyetlen COVID-19-ben szenvedő beteget sem ápolnak. Ilyen február vége óta nem fordult elő. Olaszországon belül a legtöbb fertőzöttet és halottat itt regisztrálták. A járvány csúcspontján volt, hogy egyszerre száz ember is lélegeztetőgépen volt.

Az olaszok a jó hírek ellenére sem akarják magukat túlságosan elbízni. A római kormány a repülőtéri szűrések alapján megtiltotta a beutazást 14 országból, köztük Boszniából, Brazíliából és Peruból.

A Romániában élőket is aggasztja a vírus gyors terjedése. Csütörtökön ismét megdőlt a napi esetszámok rekordja, egy nap alatt 614 új fertőzöttet regisztráltak. A hatóságok felszólították a lakosságot az óvintézkedések betartására, de egyelőre nincs szó a korlátozások visszaállításáról.

Spanyolországban a napi megbetegedések száma az elmúlt 24 órában megduplázódott. A Baleár-szigeteken - így Mallorcán és Ibizán is -, a hét végétől ismét kötelező lesz a maszk viselése a nyilvános helyeken, miután 3 helyen is új gócpontot azonosítottak a korábbi 6 mellett ezen a héten.

Franciaországban és Görögországban arra figyelmeztetnek, hogy az emberek túlságosan gyakran figyelmen kívül hagyják a biztonsági előírásokat. A görög hatóságok olyan új koronavírusos eseteket regisztráltak, amelyeket a szomszédos Bulgáriából hurcoltak be. A görög kormány hétfőtől ismét korlátozások bevezetését fontolgatja.

Több mint kétszázezerrel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma a világban

A világon 12 238 034 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 554 360, a gyógyultaké pedig 6 716 683 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem pénteki adatai szerint.

Egy nappal korábban még 12 012 720 fertőzött szerepelt az összesítésben, 548 914 volt a halálos áldozatok és 6 562 679 a gyógyultak száma.

Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.

A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokatsújtja leginkább, ahol 3 117 901 fertőzött van, 133 287-en haltak meg, 969 111-en meggyógyultak.

Brazíliában 1 755 779 fertőzöttről, 69 184 halálos áldozatról és 1 171 447 gyógyultról tudni.

Indiában 767 296 fertőzöttet, 21 129 halálos áldozatot és 476 378 gyógyultat jegyeztek fel.

Oroszországban 706 240-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 10 826-ra, a gyógyultaké 480 494-re.

Az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 289 154, 44 687-en haltak meg a betegségben és 1378-an gyógyultak ki belőle.

Spanyolországban 253 056 fertőzöttet, 28 401 halálos áldozatot és 150 376 gyógyultat regisztráltak.

Iránban 250 458 fertőzöttet, 12 305 halálesetet és 212 176 gyógyultat tartanak számon.

Olaszországban a fertőzöttek száma 242 363, a halálos áldozatoké 34 926, és 193 978-an gyógyultak fel a Covid-19-ből.

Törökországban 209 962 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 5300, a gyógyultaké 190 390.

Franciaországban 207 356 fertőzöttről, 29 982 halálos áldozatról és 78 295 gyógyultról tudni.

Németországban 199 001 a fertőzöttek száma, 9057 a halottaké, 183 728-an meggyógyultak.

Kanadában 108 656 fertőzöttet, 8797 halálos áldozatot és 72 095 gyógyultat tartottak számon.

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 84 992 fertőzéses esetet tartottak nyilván péntek reggel, valamint 4641 halálos áldozatot és 79 802 felépültet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.

Forras: M7

 

image8.PNG

 

SPANYOLORSZAG

Tegnap  - 24 óraja 

image11.PNG

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr7315994468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása