Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

Ismet negyedszerre is meghosszabbította a kormany a karantent Spanyolorszagban !

KARANTENUNK 47. NAPJA 2020. MAJUS 6

2020. május 06. - zsazsy55


image1.JPG

Szomoru nap ez a mai! Ma /ismet/ megszavaztak a negyedik meghosszabbítást, amely május 24-én 00:00 óráig tart: 178 igen szavazattal hagyták jóvá (PSOE, UP, Ciudadanos, PNV, Más País, Compromís, Kína, Kanári Koalíció, Nueva Canarias és Teruel Exist) képviseletében "igen"- nel szavaztak a kormányfő,Pedro Sanchez javaslatára, 75 - en pedig ellene.Igy a Vox, JxCAT, ERC, CUP és Foro Asturias) képviselői,mint ahogy azt mar korabban jeleztek.97 tartózkodás PP, UPN, EH Bildu és BNG), ellenében, abszolút többséggel tehat életbe lepett az újabb vészhelyzet.

Foto: El Pais - Sanchez, parlament 

Koronavírus: második és harmadik hullámra számítanak a világ tudósai

image5.PNG

Forras: Euronews 
Az új koronavírus-járvány adatai több ázsiai országban is emelkedést mutattak április második felében, így az új fertőzések száma Szingapúrban exponenciálisan növekedett. Helyi szakemberek ezért a járvány második hullámának nevezik a járvány ismételt erősödését, írja a SkyNews hírtelevízió honlapja.
Hongkongban a járványgörbe azt mutatja, hogy február közepén alakult ki az első csúcs, február végén a második és a korábbiaknál sokkal magasabb március utolsó napjaiban, ami azóta lecsengést mutat.
Ázsiában nyugatra és délre tolódik a koronavírus-fertőzés. Szingapúrban, Pakisztánban és Indiában gyorsul a járvány, míg Kínában, Dél-Koreában és Japánban jelentősen lassul. Ázsiában a fertőzöttek hivatalos száma elérte a negyedmilliót.
A német járványügyi hivatal, a Robert Koch Intézet (RKI) szakemberei is állítják, hogy második és harmadik hullámra kell készülni, vagyis a járvány az első csúcs utáni adatcsökkenésekkel sem ér véget Németországban.
Lothar Wieler, az RKI elnöke keddi berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy "nagyon jó hírek" érkeztek a járványhelyzet németországi alakulásáról. A vírus egyre inkább visszaszorul, úgynevezett reprodukciós rátája (R0) 0,71-en áll, ami azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött már csak átlagosan 71 embernek adja tovább. Egy nappal korábban 0,74 volt az R0.
Mindez azonban nem a járvány végének kezdetét jelenti, hanem csak az első hullám enyhülését. A legtöbb szakértő szerint formálódik majd egy második hullám, és sok szakember egy harmadik hullámmal is számol az RKI vezetője szerint. Wieler hangsúlyozta, hogy védőoltás hiányában egy járvány akkor ér véget, ha a népesség 60-70 százaléka átesik a fertőzésen.
image2.PNG
Associated Press
Lothar Wieler, az RKI elnökeAssociated PressMichael Sohn
Németországban a világon szinte egyedülálló nyilvántartási rendszert fejlesztettek ki, amivel a kórházi ágyak foglaltságának pillanatnyi szintjét lehet követni. A megnövelt számú intenzív ágyakat a pontos foglaltság ismeretében lehet ideálisan elosztani, ha újabb megpróbáltatás elé állítja egy második vagy harmadik hullám az egészségügyet.
Jelentősen bővítették a tesztkapacitást is, a járvány kezdete óta mintegy 2,4 millió koronavírus tesztet végeztek el, és a fejlesztések révén már naponta 142 ezer tesztet tudnak elvégezni az ország 133 laboratóriumában.
Az RKI vezetője, Lothar Wieler kiemelte, hogy a politikának a döntésekkor három területen kell szemmel tartani a fejleményeket. Figyelni kell a járvány dinamikájának alakulását, az R0 érték módosulását. Követni kell a járvány súlyosságát, azaz a fertőzöttek között a betegek és a súlyos esetek arányának alakulását. A harmadik terület az egészségügyi ellátórendszer kapacitása.
A kórházak betegfogadó képességének alakulása mellett azt is folyton számon kell tartani, hogy mekkora a fertőzési láncolatok feltárásával és megszakításával foglalkozó helyi egészségügyi hivatalok teherbíró képessége. Így tudni kell, hogy a hivatal egyszerre mennyi góc felszámolásával tud törődni, és ismerni kell a helyi tesztelési kapacitást is - mondta Lothar Wieler.
A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői szerdán tanácskoznak a járványlassító intézkedések visszavonásának következő szakaszáról.
Több tartományban már bejelentettek helyi terveket. Alsó-Szászországban például május 11-től ismét fogadhatnak vendégeket az éttermek, kávézók és sörkertek, május 25-től pedig a szállodák is működhetnek, egyelőre legfeljebb 50 százalékos kihasználtsággal. Bajorországban május 18-tól nyithatnak az éttermek, de a vendégek csak teraszon, kertben, szabad ég alatt foglalhatnak helyet, a hotelek, panziók és kempingek pedig május 30-án nyithatnak, ha alkalmas erre a járványhelyzet.

 

AUSZTRIA
Folyik a nyomozás a járvány egyik kiindulópontjának tartott Ischgl ügyében
image3.PNG
Folyik a nyomozás Tirol tartományban a korábbi több ezer fertőzés miatt - az innsbrucki államügyészség kedden kapta meg a rendőrség 1000 oldalas, időközi "Ischgl-jelentését". A szakértői bizottság csütörtökön áll fel.
A gyanú szerint az osztrák tartományban a hatóságok késleltették a hotelek és sípályák lezárását, miután több ott dolgozó és vendég megfertőződött a koronavírussal. A landecki járásban található, az egyik legfelkapottabb osztrák síparadicsomnak számító Ischgl vezetését teszik sokan felelőssé azért, hogy Európa jelentős részében elterjedt a fertőzés.
Osztrák hírügynökségi jelentések hétfőn azt közölték, hogy a tiroli hatóságoknak március 5-én már tudomásukra kellett jusson, hogy mely szállodákban lakott az a 14 izlandi turista, akiknek koronavírus-tesztje hazatérésük után pozitív lett. Az értesülés egy bizonyos, Izlandból érkezett e-mailre hivatkozik. A tudósítás szerint a hatóságok egy teljes napot vártak az izlandiakra, mire azok rendelkezésükre bocsátották a szóban forgó turisták neveit. Csak ezután kezdték a lehetséges kontaktszemélyeket felderíteni az érintett hotelekben.
Azután már az Ischgl-ben lévő orvosnál is vizsgálódni kezdtek, hogy kiderítsék, érkeztek-e hozzá influenzaszerű tünetekkel külföldiek. Az összesen 90 izlandiból úgy tudni, mindössze ketten jártak a rendelőben, őket utol is érték, ám hamar kiderült, esetükben nem volt szó COVID-19-ről. Egyben arra kérték az orvost, hogy minden, a gyanús tünetekkel érkező torkából vegyen mintát.
Günther Platter (ÖVP), Tirol tartományi vezetője ellen a Fogyasztóvédelmi Szövetség vezetője, Peter Kolba tett feljelentést, miután szervezetnél (VSV) eddig már 5380, Tirolt megjárt utazó jelentkezett, nagy többségükben németek, akik Ischgl síterepen fertőződtek meg koronavírussal. Az eljárásban 321 érintett is részt vesz majd.
Platter egy, videokonferencia keretében tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "látni akarja, mi az, amit jól csináltak, és mi az, ami nem működött jól". "Azt is meg kell nézni, hogy az illetékes területi hatóságok munkája között van-e, volt-e különbség" - tette hozzá.
A héttagú vizsgálóbizottság csütörtökig áll fel, és még a nyár előtt elkezdi a munkát.
* Ischgl polgármestere szerint nem követtek el mulasztást
Forrás: APA


 

Chris Masterjohns PhD:
A koronavírus mutálódott a gyorsabb terjedés érdekében
image6.PNG
A koronavírus nyilvánvalóan mutálódik, de vajon ez kihat-e az általa okozott megbetegedés súlyosságára és mindarra, amit eddig tudtunk?
Amerikai és angol kutatók együttműködve adatbankot hoztak létre, hogy azonosítsák a koronavírus mutációkat valós időben, amint a genom szekventálás eredményét (genetikai kód felderítése)benyújtják a Globális Kezdeményezés Minden Influenza Adat Megosztására (GISAID) szervezethez. 
Az első módszer, amit kifejlesztettek a csúcsfehérje (spyke protein) mutációira koncentrált; ez a fehérje a vírus felszínén található és a sejtbe való bejutást szolgálja. Amikor a módszer mutációkat azonosít, amelyek befolyásolhatják a vírus terjedési sebességét vagy az okozott betegség súlyosságát, a csoport azonnal tesztelni kezdi a mutációt, hogy kiderítse a mutáció pontos következményeit. 
A ma kiadott előzetes publikációban beazonosították az április 13-a óta kialakult csúcsfehérje mutációkat, összesen 14-et.
A legfontosabb a mutációk közül a D614G elnevezésű. Az eredeti, Wuhanból származó vírus D alléllal rendelkezett, míg a mutációnak G allélja van. (Minden gén párból áll, így egy gén két allélból áll). 
Március előtt gyakorlatilag a D allél volt elterjedve. Márciusban a G allél kezdett el terjedni. Először Európában terjedt el. Minden közösségben, ahol megjelent, gyorsan kezdett terjedni és pár hét alatt domináns vírussá vált. Áprilisra a G allél vált dominánssá Európában, Kanadában és az USA-ban.
Az eredeti D allél teljes mértékben domináns maradt az ázsiai országokban március közepéig. Kínát leszámítva, a többi ázsiai országban a G allél kezdett március közepétől terjedni. Nem tudni, mi történt Kínában, mivel március 1-től Kína lényegében nem szolgáltat genetikai adatokat a GISAID-nak.
Néhány korai kínai minta tartalmaz G allélt, de úgy tűnik, a teljessé váló terjedés Németországban indult.
Az, hogy a G allél dominánssá vált mindazokban a közösségekben, ahova eljutott, azt jelzi, hogy előnyösebbek a G allél számára terjedés szempontjából ezek a környezeti feltételek, mint a D allélnak. Nem tudjuk, miért terjed könnyebben a G allélú vírus, de számos alátámasztható hipotézis próbálja ezt magyarázni.
* Hogy a vírus be tudjon hatolni a sejtekben, a csúcsfehérjének, miután kötődött az ACE2 receptorhoz, felerészben el kell tűnnie. Ha a fehérjének az a része, amely a csúcsfehérje két felét összeragasztja, könnyebben szétválik, akkor ez megkönnyíti a vírus sejtbe jutását. 

* A mutáció megkönnyítheti, hogy a vírus könnyebben helyezkedjen úgy, hogy a csúcsfehérje könnyen kötődjön az ACE2 receptorhoz
* A vírus bizonyos részeit az immunrendszer antitestei támadják, más antitestek viszont segítik a vírus a sejtbe jutásba. elképzelhető, hogy, vagy a vírust támadó antitestekkel szemben tud az új mutáció jobban védekezni, vagy az őt segítő antitesteket tudja jobban kihasználni.
Felderítendő, vajon az új mutáció befolyásolja-e a betegség klinikai lefolyását, az angliai Sheffield-ben 453 beteget tanulmányoztak. ezek közül 165 járóbeteg volt, 245-öt kórházban ápoltak és 23-an intenzív osztályos kezelésben részesültek. A G vírus változat a járóbetegek 75%-ban, a fekvőbetegek 71%-ban és az intenzív ápolásban részesültek 87%-ban volt jelen. A különbség a csoportok közt nem szignifikáns. A mutáció úgy tűnik, nem befolyásolja az okozott betegség súlyosságát, bár - ha nem is szignifikáns statisztikailag - az intenzív osztályon ápoltak közt gyakoribb volt ez a mutáció. Ha a mutáció valóban súlyosabb betegséget okozna, ezt nagyobb esetszámon lehet csak igazolni.
A mutáció azonban egy kicsivel magasabb vírustelítettséget ért el. (Azaz egy személyben a mutáció esetén több vírus található.)
Annak ellenére, hogy kézenfekvő a hipotézis, miszerint a csúcsprotein mutációja teszi a vírust gyorsabb terjedésre képessé, a fokozott átviteli képességet okozhatja más mutáció is. Hét esetből 5-nél a G alléllal két további mutáció is párosult: az egyik néma (azaz nem változtatja meg a vírus fehérjéit), a másik egy enzim, amelyik részt vesz a vírus genetikai információjának másolásában.
Összességében ezek alkotják, ahogy a kutatók nevezik a "G törzset" (klád-ot). Elképzelhető, hogy nem a csúcsprotein a hajtómotorja a G törzs dominánssá válásának.
A közlemény 12 további fontossá válható mutációt is beazonosított a csúcsfehérjében, de egyelőre ezek közül egyik sem látszik befolyásolni a vírus terjedését vagy megbetegítő hatását.
Masterjohns két komoly következményét látja a kutatásnak:
Ha a vírus mutációkat hoz létre, amelyeknek nagy hatása van a gyors terjedés lehetővé vételére, ez megváltoztathatja az immunvédekezés célpontját is, azaz, hogy mire alakuljon ki ellenanyag, de megváltoztatja a fejlesztendő vakcinák támadáspontját is. Minél változóbb a vírus, annál valószínűbb a már kihordott koronavírus betegség után az újrafertőződés kockázata, és nehezebb lesz nyájimmunitást és hatásos vakcinát kialakítani.
A változó vírus érvénytelenítheti az eddigi teszteket is, mivel változnak az antitestek, és az ezek mérésére épülő tesztek tévesek lesznek.
Masterjohns borúlátó a nyájimmunitással, a védettséget mutató tesztekkel és a vakcinafejlesztéssel kapcsolatban, de ezzel nem kell feltétlen egyetértenünk, 
Kommentár:
Mindenesetre fontos tudnunk, amit sokunk eddig is sejtett, hogy a vírus bizony mutálódik.
Én (Szendi Gábor) a vakcinában túlságosan eddig sem bíztam, már csak azért sem, mert minimum egy év az első vakcina megjelenéséig az idő. A fenti eredményektől függetlenül is, az influenzavírus viselkedése alapján eleve sejthető, hogy az új oltással kapcsolatban is lesznek olyan problémák, hogy az oltás egy bizonyos mutáció ellen nyújt majd védelmet, miközben több mutáció is kering a népességben, sőt, esetleg pont az lesz a domináns, ami ellen a vakcina nem véd.
Ugyanakkor bíztató, hogy a vírus mutációk fejlődési iránya általában az, hogy a vírus egyre kevésbé lesz halálos, mivel nem "érdeke", hogy gyorsan végezzen a megfertőzöttel, mielőtt az tovább adná őt a következő áldozatoknak. Kis morbiditással azt is mondhatnám, hogy a vírus "számításait" keresztülhúzza az, hogy egyeseket túl nagy alapgyulladás szint jellemez, és rájuk a vírus "szándéka" ellenére sokkal veszélyesebb. 
A harmadik vigasztaló dolog az, hogy a mutálódó vírus továbbra is a magas gyulladásszintet mutató emberekre veszélyes.
Végül, a D-vitamin védettséget nyújtó hatását sem tűnnek befolyásolni a mutációk, hiszen a D-vitamin hatását mutató eddigi vizsgálatok feltehetőleg különféle mutációkkal megfertőződött emberekre vonatkozik, és a megbetegedés súlyosságában mutatkozó különbségek csak a D-vitaminszinttel függtek össze.
Továbbra is a gyulladás csökkentése (fogyás, D- és C-vitamin), a mitokondriumok működésének serkentése és a D-vitaminszint gyors megemelése (ez tűnik a legkivitelezhetőbbnek) lehet a védekezés fő eszköze, természetesen a hivatalosan ajánlott viselkedésszabályok betartása mellett.
A nyájimmunitás pedig nem választás kérdése, előbb-utóbb ki fog alakulni akár több vírusváltozatra is, hisz nem látszik, hogy lenne más kiút.
Fordította:Szendi Gábor 
Forrás: Chris Masterjohns PhD: The Virus Has Mutated to Spread Faster

 

MAI ADATOK:
Ismet nőtt ma az uj megbetegedesek 3121 beteg,es a halálesetek szama 244- re nőtt Spanyolorszagban.Hektikusan változnak az adatok nap,mint nap. Csakugy a világban is növekszik ez a tendencia.

img_4792.PNG


VILAGADATOK :

Megbetegedesek.             Halálesetek 


image7.PNG

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr6515666266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsazsy55 2020.05.06. 22:19:40

Kérlek benneteket,akik olvassatok,véleményezzétek a cikket.koszonom
süti beállítások módosítása