Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

ELKEZDŐDTEK A PEREK AZ IDŐSOTTHONOK HALALESETEI MIATT SPANYOLORSZAGBAN

MADRIDI KARANTENUNK 79. NAPJA, 2020. junius 19.

2020. június 20. - zsazsy55

img_4087.PNG

Nem maradhat következmények es felelősök nelkul a spanyol idősotthonokban meghaltak ügye -  vélik a hozzatartozok, akik nem tudnak beletörődni szeretteik elvesztésebe...

ELKEZDŐDTEK A PEREK AZ IDŐSOTTHONOK HALALESETEI MIATT SPANYOLORSZAGBAN

Hatezren haltak meg a koronavírus-járvány alatt a spanyol idősotthonokban

fullsizerender-36.jpg

Felháborodás és keserűség maradt Spanyolországban, miután mintegy hatezer idősotthonban ápolt ember vesztette életét a koronavírus-fertőzés miatt. Esther munkahelyén harmincan haltak meg a járvány alatt.

— Megrázó volt. Nem tudtuk, hogy mit tegyünk – mondta Esther García Galbeño, a Los Ilanos Vital idősotthon vezetője.

Most az is kiderült, hogy a madridi városvezetés arra kérte a kórházakat, hogy ne fogadjanak betegeket az idősotthonkból. Ezt a járvány csúcsán vezették be, amikor a kórházak már az összeomlás szélén álltak.— Mi mondtuk, hogy itt vagyunk, segítünk. Ehhez persze kellett volna orvosi felszerelés is, de az sosem érkezett meg – mondta Esther García Galbeño, a Los Ilanos Vital idősotthon vezetője.

Amikor azt látta, hogy a gondjaira bízott emberek élete a tét, lépnie kellett.

— Eljött a pillanat, amikor azt mondtuk, hogy elég volt. Az egyik ápolt állapota súlyos volt és kórházba kellett vinni. A gondozottjainknak joga van ahhoz, hogy megkapják a kezelést lehetőségét – mondta Esther García Galbeño, a Los Ilanos Vital idősotthon vezetője.

De Esther segélykiáltása nem sokat változtatott. Mindössze egyetlen ember került kórházba.

Egy március vége óta interneten keringő videóm kórházi dolgozóknak szóló eligazítás látható, ami bemutatja, milyen súlyos a helyzet. A videón egy orvos arról beszél, hogy az idősotthonokból érkezők kezelését megtagadták.

A városvezetés kitart amellett, hogy a kórházi betegfelvételi protokoll szigorú technikai feltételek mellett zajlott és senki sem maradt ellátás nélkül.

— Az egészségügyi feltételeket mindenkor szabályosak voltak. Felelőtlenség megkérdőjelezni az egészségügyi szakemberek döntéseit – mondta Isabel Diaz Ayuso, Madrid önkormányzati elnöke.

A járvány alatt tízezer idősotthonban ápolt embert szállítottak kórházba, de mintegy hatezren az otthonokban haltak meg. A kérdés, hogy vajon megfelelő ellátást kaptak-e ott.

— Ezt nehéz megmondani. Ugyanakkor egy rangos egészségügyi szaklapban megjelent kutatás szerint ezekben az esetekben nem sokat számított, hogy kórházba vitték-e az idős betegeket – mondta a Spanyol Gerontológiai Társaság vezetője, Javier Gómez.

Az elhunytak rokonai viszont válaszokat várnak.

— Megtagadták tőle a jogot, hogy kórházba kerüljön, hogy lélegeztetőgépre kerüljön, csak azért, mert már elmúlt 86 éves – mondta az egyik elhunyt rokona, Almudena Ariza.

— Az idősotthonok, az egészségügyi szakemberek és az adminisztráció is azon vitázik, hogy kit terhel felelősség a hatezer ember életét követelő helyzet miatt. Eközben az elvesztett rokonukat gyászoló családok közül többen bírósághoz fordultak, így végül az igazságszolgáltatás állapítja majd meg a felelősséget – mondta az Euronews tudósítója,

Szerzői jogok:Jamie Velazque

Járvány: még nem múlt el a veszély Európában

fullsizerender-35.jpg

Két új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az Izlandra érkező 1100 utas 927 mintavétele között az elmúlt 24 órában. Egyiküket karanténba helyezték, míg a másik szervezetében kimutatott ellenanyag azt jelezte, ő már átesett a betegségen. A kötelező tesztelés bevezetése óta már 5 embert szűrtek ki a szigetre belépők közül.

Két román állampolgárt őrizetbe vettek Reykjavikban, miután megsértették a karantén-előírásokat.

Izlandon 1800-an fertőződtek meg, és 10-en haltak meg a betegség következtében.

fullsizerender-34.jpg

Romániában ismét emelkedni kezdett a koronavírus-fertőzések száma. Klaus Iohannis államfő arra kérte polgártársait, tartsák be a még érvényben lévő, két nagyon fontos óvintézkedést; a távolságtartási előírásokat és a beltéri maszkviselést.

Az elmúlt 24 órában 320 új fertőzöttet szűrtek ki, és 22-en vesztették életüket a COVID-19 miatt Romániában.

A portugál hatóságok - tartva egy második hullámtól - az ország számos pontján állítottak fel teszt-központokat, és tömegesen szűrik a lakosságot.

Noha, a kórházban ápolt koronavírusos betegszám stabil, az elmúlt napokban több idősotthonban és néhány egészségügyi intézményben is lokális gócokat regisztráltak.

Lisszabon térségében egy nap alatt 300 új fertőzést mutattak ki.

Portugáliában 38 ezren fertőződtek és 1500-an haltak meg a vírus következtében.

Forras: Euronews

Szerzői jogok  Matt Dunham/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

SPANYOLORSZAG

image1-2.PNG

 

VILAG

img_5591.JPG

img_5592.PNG

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr1115904384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása