Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SPANYOL KORONAVIRUS IGAZI ALDOZATAI - UJABB FORRO GOCPONTOK HISPANIABAN

MADRIDI KARANTENUNK 88. NAPJA, 2020. június 29

2020. június 29. - zsazsy55

fullsizerender-57.jpg

19 millió krónikus beteg maradt ellátatlanul Spanyolországban a járvány miatt

A koronavírus-járvány idején Spanyolországban mintegy 19 millió krónikus beteg maradt ellátatlanul az egészségügy összeomlása miatt. Egyikük Teresa – extrém mértékű elhízása miatt gyomorműtétet hajtottak volna végre rajta, amit azonban a járvány miatt elhalasztottak.

"Az, hogy otthon kellett maradnom, egyfelől azt jelentette, hogy többet idegeskedtem, és többet is ettem. Másfelől a térdem, ami már egyébként is problémás volt, rosszabbodott, emiatt több gyógyszert kell szednem, ami azt jelentette, hogy a mindennapos mozgást le kellett állítanom."

Teresa szerint több mint egy évet kell majd várnia a kezelésre. Belátja, hogy a jelenlegi helyzet bonyolult.

"Emberek halnak meg, márpedig emiatt úgy gondolom, hogy előrefelé kell haladnunk, nem pedig visszafelé."

A koronavírus-járvány megbénította az egészségügyi rendszert. Egy betegjogi szervezet szerint emiatt három krónikus betegből kettő állapota rosszabbodott. Az elérhető kezelésekre az eddigi 115 helyett már 160 napot kell várni.

"Jelenleg prioritás, hogy ne terjedjen a fertőzés, emiatt tiszteletben kell tartani a kapacitásokat, az emberek közötti távolságot – most mindent ez határoz meg" - vélekedik egy háziorvos, Dr. Quevedo.

Szerinte a krónikus betegek gyógyításának érdekében növelni kéne az erőforrásokat. A kormány azonban egyelőre nem tett erre irányuló lépéseket.

"A spanyol egészségügyi rendszert mélyen érintette a járvány" - mondja tudósítónk, Carlos Marlasca. "A szakértők ajánlásaihoz, mint például a várólisták rövidítéséhez vagy a technológiai vívmányok alkalmazásához pénzügyi befektetésre lenne szükség - éppen a gazdasági válság idején."

Forras: Euronews

UJABB "FORRO GOCPONTOK "

Image-1.jpg

Fernando Simon szovivot “leginkább az aragóniai kitörések aggasztják”. Az igazgató hozzátette, hogy Huesca és Zaragoza továbbra is a 2-es karanténfeloldási szakaszban próbálja a vírust megfèkezni, itt összesen 320 beteg van.Most

Huesca, Málaga, Navarra és Murcia règiòi Spanyolország legnagyobb gócpontjai az újfajta normál kerékvágásban.

Huesca három, és Zaragoza egy régiója lassan egy hete lépett vissza a 2-es fázisba, miutan a gyümölcs - és zöldségfeldolgozó üzemben, ès a vágóhidak munkasai között terjedt el  a koronavírus.

Cinca Medio, Bajo Cinca, La Litera, es Baja Aragón-Caspe is hasonloan jart. A regio  egészségügyi tanácsadója, Sira Repolles szerint  a “kitörés jelenleg növekvő, ugyanakkor stabil fázisban van”,de  egyetlen beteg sem mutatott eddig súlyos tüneteket”. Huesca központjában a Reina Sofía de Monzón fogyatékkal élők központjában is tíz dolgozót és öt lakót regisztraltak.

A másik legnagyobb gócpont Málagaban van, ahol a Vöröskereszt egyik befogadóközpontjában 91 fertőzöttet kellett elkuloniteni  a többi embertől. Juanma Moreno, az andalúzok elnöke el mondta, hogy kontrollaljak a helyzetet.

08feaaf3153b70e659aa6654843d9acb.jpg

Fotó: RTVE

Andalúziában UJABB  forró pontok” alakultak ki: Algecirasban egy panzióban  kellett 23 embert elszigetelni. Granadában legnagyobb gócpontot  egy család 15 tagja jelentette, tunetek nelkul. A portugál hatarnal  egy szenegali tengeresz  miatt Lepén (Huelva) 10 fertőzöttet talaltak, akik miatt  140 embert kellett elkuloniteni. E miatt legalabb 150 tetszett kell csinalni ebben a tersegben.

Murcia tersegben egy Boliviabol erkezett  fertozott csalad miatt 32 uj fertőzott embert  vettek nyilvántartásba: Beniel, Santomera és Murcia környékén 70 - en kerultek karantenba e miatt. Manuel Villegas, Murcia egészségügyi tanácsadója valaszolt arra, hogy hogyan utazhattak be Bolíviából Spanyolországba június elején : "mivel itt van a hivatalos lakcímük, ezért joguk volt hazatérni az otthonukba", - mondta, viszont nem vonultak kotelezo karantenba, ami a fertozest okozhatta. Közben Murcia régióban, Torre-Pachecoban is bejelentettek egy járvány-bummot:3 olyan beteggel, akik kapcsolatban lehetnek néhány  granadai esettel. 

Szinten Navarrában is mar június 22-én 12 beteget talaltak, akik  egy pamplonai családi ebéden vettek reszt, plusz egy észak-navarrai családhoz is kothetok.

Osszesen 60 pozitív eredményt talaltak.Cáceresben ugyszinten egy család 14 tagjának lett pozitív. a tesztje. Kantábria székhelyén, Santanderben pedig egy teljes urbanizacio lakoit tettek karanténba, ahol  13 ember megfertőződött a virussal.

 52f6a1159395c930d6a296e0957330c1.jpg

Fotó: El Diario

Spanyolországban a karanténfeloldás  óta 52 újrafertőzött területet figyeltek meg az egészségügyi hatóságok, amibôl  26 meg aktív. De talaltak  betegeket  Baszkföldön, Katalóniában, Galíciában, a Kanári-szigeteken, Extremadurában Valenciaban, parat Castilla és León közösségben is, szerencsere 30 eset alatt tartani a fertozottek szamat.

fullsizerender-59.jpg 

Fotó: RTVE - Spanyolország újrafertőzött területei

 

Galícia viszont valtoztatott a maszkviselesi  törvényen: e szerint nem kötelezo zárt térben használni a maszkot abban az esetben, ha mindenki ül és FOLYAMATOSAN fenn tarthato a 2 méter távolság, ugyanakkor jeleztek, nem engedik a kilégzőszelepes maszkok használatát. 

SPANYOLORSZAG

img_5749.PNG

img_5750.PNG

VILAG - KITEKINTÈS

img_5747.PNG

img_5748.PNG

 

Már több mint félmillió áldozat

4f33f8fbedf134cd230f4eaf9321ab52.jpg

Átlépte a félmilliót a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma világszerte a Reuters hírügynökség legfrissebb, vasárnap éjszaka kiadott összesítése szerint.

Az igazolt fertőzöttek száma globálisan meghaladta a 10 milliót, s bár a naponta regisztrált új esetek száma csökkent az utóbbi hetekben, több országban, például az Egyesült Államokban, Indiában és Brazíliában is új csúcsok dőlnek.

Az Egyesült Államokban szombatról vasárnapra 288 ember vesztette életét a Covid-19 nevű betegség szövődményeiben - közölte a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház.

Brazíliában helyi idő szerint vasárnap este azt jelentette be az egészségügyi minisztérium, hogy az utóbbi 24 órában 30 476 igazolt új fertőzöttet és 552 halálos áldozatot regisztráltak, ami rekordnak számít.

Júniusban átlagosan naponta 4700 ember halt bele a betegségbe világszerte, ami óránként 196-ot jelent. A halálos áldozatok mintegy negyedéről (125 768) az Egyesült Államokból érkezett jelentés. Az első bizonyított koronavírusos halálesetet január 9-én regisztrálták a kínai Vuhanban. Havonta átlagosan 78 ezer emberéletet követelt a vírus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az AIDS esetében ez a szám 64 ezer, a malária esetében pedig 36 ezer.

Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma és a számontartás kritériumai is eltérőek a különböző országokban.

Forras: REUTERS

MIRŐL SZÓL A COVID A PSZICHOLÓGUSOK SZERINT...

fullsizerender-58.jpg

A PSZICHOLÓGUS SZERINT MANIPULÁLNAK BENNÜNKET, A VÁLSÁGSTÁB PEDIG ELHALLGATTA A VALÓSÁGOT

Žarko Trebješanin pszichológus szerint a köztársasági válságstáb a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban „finoman szólva is félretájékoztatott”, amit pedig nem enged meg az etika, és morálisan sem elfogadható.

„Egyértelmű, hogy manipulálnak bennünket, mint ahogy az is, hogy egyik hétvégén korlátoznak, a másikon nem, majd ismét bevezetnek valamilyen intézkedést és így tovább…ez inkább politikai alapon történik, nem egészségügyi okokból“ – véli a pszichológus, aki azon a véleményen van, hogy a „szakma“ azon tagjai kerülhettek be a válságstábba, akik a politikusok érdekeit képviselik, viszont ők sincsenek egységes állásponton.

„Főleg olyan tagjai vannak ennek a stábnak, akik olyan ajánlásokat tettek, amely a hatalomnak felelt meg a legjobban, és figyelmen kívül hagyták az egészségügyi szempontokat. Egyszer sem voltak más véleményen, mint a hatalmon lévők. Egyértelmű, hogy a halottak és fertőzöttek számával is manipuláltak“ – fejtette ki véleményét Trebješanin, aki szerint egy bizonyos szintig manupulálhatók az emberek. 

„Addig lehet manipulálni az embereket, amíg eljön az idő, hogy a hasuk is megérzi ezt. A gondolkodás manipulálható, de ha valakit arról kell meggyőzni, hogy nem éhes, vagy van munkája, de ez nem így van, akkor lassan magukhoz térnek és másképpen kezdenek gondolkodni” – zárta szavait a pszichológus

Több magyar pszichológus és jó néhány orvos is felemelte szavát a visszaélésekkel kapcsolatban, hiszen a világ több országáról derült ki, hogy azonos forgatókönyv alapján félemlítették meg az embereket, és parancsolták be őket az otthonaikba - a gondolkodók és elemzők észrevették az összes országban, hogy mindez bizony a hatalmi elit játéka, illetve tesztje, hogy mire lehet rávenni az embereket, azok droid módon végrehajtanak-e bármilyen utasítást, vagy tudatosan élő gondolkodókként hamar átlátnak a szitán, s kiállnak-e önmagukért..?

Nos, a válaszhoz elég körülnézni, hányan húzzák magukra most is a maszkjukat, amiről tudják, hogy mennyire ártalmas, de parancs az parancs, ők pedig nem hajlandók gondolkodni, csak azt végrehajtani! Ők azok, akik készülnek a második felvonásra, kifejezetten óhajtják azt, sőt, kölcsönösen táplálják egymásban a rettegést, árgus szemekkel figyelik az új híreket, s ha valahol felbukkan egy vírusosnak titulált beteg, akkor egyre csak hajtogatják;látod, mondtam én! Kár volt felengedni a kijárási tilalmat!

Egyéb esetben ez az ő dolguk lenne, hiszen mindenkinek joga van a saját félelmeihez (és ahhoz is, hogy tudatlan maradjon), joguk van egymást az őrületbe kergetni, viszont, ha a gondolkodásra képtelenek kerülnek fölénybe, akkor azok a gazdaságok és családok is tönkremennek és utcára kerülnek, akik az első felvonást nagy nehezen túlélték...veszélyben akkor sem a betegség miatt voltak, mint ahogy a legnagyobb veszélyt most sem az jelenti, hanem a saját földhözragadt ember társaik, akik képtelenek szembenézni a valósággal, s akiknél a magukra húzott maszk is gátolja a már eddig is csökkentett üzemmódban levo agyukat.

Forras: M7

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr415973804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása