Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

JOBB MUNKAKÖRÜLMÉNYEKET KÖVETELNEK A FRANCIA ÉS A SPANYOL EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK

2020. július 01. - zsazsy55

image5.PNG


Több tucat francia városban vonultak az utcára az egészségügyi dolgozók kedden, hogy a kormány politikája ellen tiltakozzanak. A kabinet hetekig tárgyat a szakszervezetekkel, de a felek nem jutottak egyezségre.
„Az ápolók mellett ott vannak a technikusok, az adminisztratív titkárok és az idősotthonok dolgozói is. A problémák vissza- és visszatérnek, ezért mind egy oldalon állunk. Hónapokig ünnepeltek bennünket, de most ugyanott tartunk, mint előtte" - mondta az egyik a legnagyobb szakszervezet, a Confédération Générale du Travail főtitkára, Philippe Martinez.
A kormány 300 milliárd eurót ajánlott fel fizetésemelésekre, de az érdekképviseletek szerint ez távolról sem elég a szektorban dolgozók életkörülményeinek javításához:
„Nincs jelentős előrelépés, és ezt szerintem nehéz megértenie a társadalomnak. A kormány milliárdokat ígért a fizetések emelésére, de kiderült, hogy ezen osztoznunk kell a privát szektorral. Nagyjából annyi pénzről van szó, amennyit csak a legrosszabbul fizetett állami egészségügyi dolgozók bérfejlesztésére kértünk, hogy más országokhoz hasonló fizetést kaphassanak. Éppen ezek az emberek hagyják el tömegesen az állami egészségügyet" - nyilatkozta Stephane Daugerm, az Inter-Hospital Collective társalapítója

Foto: Euronews


A spanyol orvosok is elégedetlenek

Spanyolországban szintén tüntettek a kórházi dolgozók. A nagyjából ezer demonstráló biztosabb munkakörülményeket követelt, és az ellen is tiltakozott, hogy az orvosok számára az állam nem biztosítja a szükséges felszerelést.
„Nem hősök, egyszerűen csak emberek vagyunk. Nagyon féltünk, de bementünk dolgozni, mert ez a feladatunk. Hátra kellett hagynunk a családunkat azért, hogy másokról gondoskodjunk. Sok kollégám betegedett meg, és nincs elegendő eszközünk, ahogy korábban sem volt" - mondta egy madridi nővér, Lucia Villarejo.
Szerzői jogok  Thibault Camus/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Merkel és Macron az EU-s helyreállítási alapért

FullSizeRender.jpg

Az Európai Unió vezetőinek mihamarabb meg kell egyezniük a pénzügyi csomagról, ami segít a járvány megtépázta tagállamoknak kiheverni a válságot – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök berlini látogatásán.
Az unió két legnagyobb gazdaságának csúcsvezetője a mesebergi vadászkastélyban találkozott.
A német kancellár hangsúlyozta; Franciaország és Németország világossá kívánja tenni közös meggyőződését, miszerint "Európa jelenti mindannyiunk számára a jövőt".
- A júliusban induló féléves német elnökséggel szemben hatalmasak az elvárások. A német-francia egyetértés ugyan nem jelenti azt, hogy az egész EU egységes egy adott ügyben. Német-francia nézetkülönbség esetén viszont nem jók az EU-s megállapodás esélyei. Ezért bízom abban, hogy közös álláspontunk "pozitív impulzust" ad a helyreállítási alap ügyének és Európa jövőjének - mondta Angela Merkel.
Macron arról beszélt, hogy júliusra (a július 17-18-i uniós csúcsra) "elérhető a megállapodás a legalább 500 milliárd eurós közös kölcsön, illetve költségvetési támogatás-csomagról a leginkább sújtott régiók számára. Ez teszi lehetővé Európa számára, hogy képes legyen megfelelni a váratlanul felbukkant kihívásnak. És ez mindkettőnk számára prioritást élvez."
Merkel és Macron kezdeményezése, hogy az uniónak 500 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatással kellene kisegítenie a legnagyobb bajban lévő tagjait a válságból.
Az Európai Bizottság elnöke ezt kibővítette egy 750 milliárd eurós kilábalási alapra.
Forras: Kazhy y Nietfeld/(c) dpa-Poolh

Világszerte elhamarkodták az enyhítéseket a kormányok

image6.PNG

Három hónap után újranyitották a spanyol-portugál határt, ezzel teljesen átjárhatóvá vált az Ibériai-félsziget. Bár a vendéglátósok abban bíznak, hogy így végre elkezdődhet a turistaszezon, mindkét országból aggasztó hírek érkeznek.
Spanyolországban napokon belül elérheti a fertőzöttek száma a 300 ezret, Madridból és Barcelonából egyre több esetet jelentenek.
A portugál főváros szegényebb negyedeiben és a környező településeken ismét szigorú kijárási korlátozásokat és rendszeres ellenőrzést vezettek be.
- Nem mondanak nekünk semmit, csak jönnek és maszkokat osztogatnak. Szerintem csak azért bánnak velünk másképp, mert közel vagyunk a belvároshoz - mondta egy lisszaboni lakos.
Hasonló az eset az angliai Leicesterben is, ahol az országos enyhítések ellenére maradtak a szigorú szabályozások. A városban többet tesztelnek, mint bárhol máshol.
- Most foglaltam egy asztalt szombatra egy közeli sörözőbe. Végre helyi sört akartam inni egy jó helyen, de kiderült, hogy nem is utazhatok el odáig. Tudom, hogy ez butaság, de már nagyon unom a folyamatos korlátozásokat - panaszkodott egy brit férfi.
Az USA-ban a délre tolódott a járvány, ezért 16 államban le kellett állni az enyhítésekkel. Sőt Trump elnök egészségügyi tanácsadója arra figyelmeztette a Szenátust, hogy ha nem veszi kezébe az irányítást, hamar nagyobb baj lehet.
- Most naponta több mint 40 ezer új esetet regisztrálnak, de nem lepődnék meg, ha ez a szám rövidesen 100 ezer fölé emelkedne. Ez nagyon aggasztó - kongatta meg a vészharangot Anthony Fauci.
Az amerikaiak egyre szkeptikusabbak a vírust tekintve. Sokan már nem hisznek a média által közölt adatoknak, és ezért nem követik az előírásokat. Márpedig a világon minden negyedik fertőzöttet az Egyesült Államokban regisztrálják.
Szerzői jogok  AP Photo


KITEKINTÉS A VILÁGRA

10 milliónál is több koronavírus fertőzés világszerte

image7.PNG

Több mint hat hónappal a koronavírus legelső, Kínában észlelt megjelenése után a világ még mindig küzd a kórokozóval. Világszerte már több mint tízmillió fertőzésről tudni, a járvány kezelése kivétel nélkül minden ország kormányát próbára tette, és - ahogyan arra az Egészségügyi Világszervezet munkatársa figyelmeztet - egy darabig még lesz is feladatuk vele.
"A koronavírus egyre több helyen van jelen világszerte. Nagyon aggasztó, ami Latin-Amerikában, Dél-Ázsiában ésAfrika egyes részein történik. Nagyon fontos, hogy mindenki vegye komolyan ezt a járványt, mert egyáltalán nem tűnik úgy, mintha bárhol is visszaszorulóban lenne. Európában hiába csökkennek itt-ott a számok, újra és újra fellángolóban van" - figyelmeztetett David Nabarro.
Egy friss kínai tanulmány szerint a vírus szabadtéri fertőzése elenyésző a beltéri fertőzésekhez képest, mivel a szabadban egyrészt a légmozgás csökkenti a fertőző dózis átadását, de a különféle környezeti hatások is a vírus „túlélése” ellen dolgozhatnak, például a forróság, vagy az UV-sugárzás.

"Azok az országok csinálják jól, amelyek mindent elkövetnek annak érdekében, hogy kiderítsék, hol van jelen a vírus, és amelyeknek konkrét gyakorlatuk vannak arra az estre, ha kitörne egy újabb járvány. Ilyen állam például Németország. A jövőben ez lesz a bevett protokoll, ugyanis a vírus újra és újra vissza fog térni. Gyorsan el kell tudnunk fojtani. És minden embernek pontosan tudnia kell, hogy hogyan tudja megakadályozni a fertőzést" - véli a WHO illetékese.
A szakemberek hangsúlyozzák, hogy zárt terekben, a tömegközlekedésben, boltokban, vendéglátóhelyeken továbbra is kötelező kell legyen a maszkviselés, és az ezzel nem törődőkkel szigorúbban kellene fellépni, mert - főleg a kánikulában- sokan húzzák le az állukra a maszkot.
Szerzői jogok  CCTV/APu

Átlépte a félmilliót a koronavírus áldozatainak száma

image8.PNG

Hétfő reggelig 501 898 ember vesztette életét világszerte az új koronavírus által okozott szövődmények miatt. Közülük 125 ezren az Egyesült Államokban, 57 ezren Braziliában, 43 ezren pedig az Egyesült Királyságban éltek - áll az adatokat gyűjtő Johns Hopkins egyetem honlapján.
Magyarországon ennél jóval kevesebb beteg van. A kormányzati koronavírus honlapon megjelent adatok szerint az elmúlt egy napban három fővel nőtt az aktív fertőzöttek száma, négyen pedig elhunytak.
Az igazolt fertőzöttek száma világszerte átlépte a 10 millió főt.
Kínában újra terjed a vírus, a Pekinghez közeli Hebejben 400 ezer embert zártak karanténba.
A texasi kormányzó szerint a járvány „gyors és veszélyes fordulatot vett”.
New York az egyik legfertőzöttebb amerikai állam, de vasárnap csak öt ember halt bele a koronavírus-fertőzésbe – ilyen alacsony szám március 15. óta nem volt. A fertőzés leginkább az idősotthonokban terjedt. Egyre több jel mutat arra, hogy az idősotthonokban és a kórházakban terjed a legkönnyebben a betegség, a legyengült emberek könnyebben elkapják, és súlyosabb tüneteket mutatnak, mint azok, akiknek nincs valamilyen krónikus alapbetegségük.
A koronavírus elleni védekezés legjobb módja továbbra is a távolságtartás, a maszkviselés, és a sűrű kézmosás, állítják egyöntetűen a fertőzéssel foglalkozó szakemberek.
Forras: Szerzői jogok  Michael Probst/The Associated Press.

EGY CÉLOK - A VIRUSERT

image9.PNG

Míg a tudományos világ egy része a koronavírus ellen küzd, egy másik része azért, hogy biztosítsa a kórokozók fennmaradását – bár céljuk ugyanaz.
"Egy vírus legyőzése hosszú és akadályokkal teli folyamat" - mondja tudósítónk, Claudio Rosmino. "Éppen emiatt alapvető fontosságú lehet egy olyan stratégia, amely a tapasztalatok és a tudományos adatok nemzetközi megosztásán alapszik. Európában egy vírusbank és egy Covid-19 adatbázis a példa erre a megközelítésre."
Az EVA-projekt elindítása után 12 évvel a világ egyik legfontosabb adatbázisává vált. Több mint háromezer vírust és tesztanyagot tárolnak itt, az Európai Vírusarchívumban, Marseille-ben.
"Ez egy virtuális gyűjtemény" - magyarázza Jean-Louis Romette, az EVA-projekt koordinátora. "Arra gondoltunk, hogy ahelyett, hogy összegyűjtenénk a vírusokat egy helyen, inkább maradjanak mind a különböző laboratóriumokban."
EVAg -European Virus Archive Global- figures
36 partnerlaboratórium
ezek között 16 EU-s intézmény, és 9 nem EU-s intézmény található az EVA globálisan létrehoz és eloszt anyagokat és protokollokat.Ez a projekt lehetővé teszi, hogy nagyon rövid időn belül elérhetővé váljon az a tudás és alapanyag, amire a tudósoknak szükségük van egy vírussal kapcsolatos vészhelyzetben.
"Amikor a koronavírus megjelent Kínában, az EVA koronavírus-kutatói azonnal rájöttek, hogy az a SARS-törzsbe tartozik, és gyorsan kifejlesztettek egy diagnosztikai eljárást, amivel azonosíthatták a fertőzést a páciensek mintáiban" - mondja Jean-Louis Romette.
A marseille-i intézet közel 40 élvonalbeli laboratóriumot kapcsol össze, amelyek emberi, állati, és növényi virológiai kutatással foglalkoznak. Online katalógusa lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy különböző anyagokhoz és genetikai mintákhoz hozzájussanak.
A koronavírus-járvány megnövelte a forgalmat : két hónap alatt annyi megrendelés érkezett tesztekre és a vírusok kutatására alkalmas diagnosztikai eszközökre, mint az előző négy évben.
"Amikor egy feltörekvő vírusról van szó, amiről nagyon kevés az elérhető adat, akkor nagyon fontos összehasonlítani azt már létező vírusokkal, amelyek ugyanabba a törzsbe tartoznak" - magyarázza Christine Prat, az EVA piacstratégiai fejlesztője. "Szóval a biobankok hasznosak ebből a szempontból – megengedik, hogy összehasonlítsuk az újdonságot azzal, ami már ismert."
A virológiai anyagot kutatóközpontok, laboratóriumok, egyetemek és erre specializálódott vállalatok küldik. Itt tesztelik, vizsgálják és egy online katalógusba iktatják, egyidőben az információkkal, amelyek alapvetőek a tudományos közösség számára.
"Az információmennyiséget azzal növeljük, hogy a vírussal megtámadjuk a sejteket, így a vírus szaporodik, és képesek vagyunk leírni a tulajdonságait" - magyarázza Bruno Coutard, az EVA elnöke. "Ezt szekvenálásnak hívjuk, ezzel megkapjuk a vírus teljes genetikai térképét, amely lehetővé teszi, hogy összekapcsoljuk ezt a vírust egy olyannal, amit már ismerünk."
Amikor kitör egy járvány, a tudósok számára fontos, hogy gyorsan hozzáférhessenek már létező modellekhez és tanulmányokhoz.
"Egy járvány idején nincs sok időnk dolgozni" - állítja Xavier Lamballerie, a feltörekvő vírusok egységének igazgatója. "A járványok általában rövidek. Ha a tudósok teljesen eltérő alapanyagokkal dolgoznak, amelyek rossz minőségűek, akkor soha nem sikerül a végén összehasonlítani a tanulmányokat. Egy olyan gyűjteménynek, mint amilyen az EVA is, az a szerepe, hogy nagyon gyorsan biztosítsa a lehető legnagyobb számú partnernek ugyanazokat a mintákat, amelyek nagyon jó minőségűek, annak érdekében, hogy azok jól tanulmányozhatóak legyenek."
A koronavírus-válság csúcspontján ez a francia intézmény szintén képes volt arra, hogy segítsen a fejlődő országoknak azzal, hogy egyszerűen használható és megbízható teszteket küldött számukra.
"Az EVA-adatbázissal a reagálás lehetőségét készítjük elő, olyan diagnosztikai eszközöket fejlesztünk, amelyek liofizáltak (fagyasztva szárítottak), szóval stabilak szobahőmérsékleten is. Így fagyasztás nélkül szállíthatóak" - magyarázza Rémi Charrel, a vírusgyűjtemény egyik felügyelője. "Felhasználhatóak, extrém mód stabilak, és a laboratóriumok olyan körülmények között tudják őket használni, amelyek hasonlítanak a terepen tapasztalhatókhoz.”
Az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium az angliai Cambridge-ben található Európai Bioinformatikai Intézettel közösen áprilisban indított el egy Covid-19 adatbázist, hogy összegyűjtsék, és megosszák a koronavírussal kapcsolatos legújabb információkat.
Az adatbázisba kutatóközpontok és kórházak küldenek adatokat.
Miután ezeket feldolgozzák, és szabványosítják a nemzetközi előírásoknak megfelelően, elérhetővé teszik az információkat a nemzetközi tudományos közösség számára.
"Több mint 170 országból ötvenezer ember használta az adatbázist" - közli Amonida Zadissa, aki szenior tudományos tisztviselő. "Ez jól mutatja, hogy globálisan elérhető, és valóban használják is. Több mint kétmillióan a weboldalon keresztül igényeltek adatokat, amelynek révén több mint 90 ezer tudományos cikket lehet letölteni."
Az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium tudósai genomszekvenciákat, proteinek jellemzőit és egyéb megfigyeléseket töltenek fel a weboldalra.
"Azokra az új adatokra fókuszálunk, amelyeket tudományos tanulmányokból, a közegészségügytől, laboratóriumoktól, klinikáktól szereztünk" - mondja Guy Cochrane adatkoordinációs és archiváló csapatvezető. "Mindezt egy értékes egésszé dolgozzuk össze, olyan adatbázissá, amelyben a felhasználó könnyen tud navigálni, és amelynek az információit fel tudja használni."
Az adatbázisban több SARS-CoV-2 adatközpont található. Ezeknek a célja, hogy a járványból származó szekvenálási adatfolyamot rendszerezzék, és átfogó képet nyújtsanak a globális kutatóközösségeknek.
Az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium német igazgatója, Rolf Apweiler szerint fontos javítani a különböző adatforrások közti kapcsolatot.
A mi célunk, hogy felhasználjuk az adatokat, amelyek már a központi adatbázisba kerültek, majd a portálon ezt összekapcsoljuk a genetikai adatbázissal, amelyet épp most alakítunk ki. Végül mindezt összekötjük a klinikai adatokkal. Egyre többen használják az adatbázisunkat. Rengeteg visszajelzést kapunk, sok jövőbeli együttműködés körvonalazódik. Szóval a tudomány itt a legjobb formáját mutatja!
A cambridge-i kutatók szerint fontos, hogy a koronavírus elleni globális küzdelemben az információ megosztása és a még pontosabb vírusmodellek kidolgozása révén lerövidülhet a vakcinához vezető út.
FORRAS: Euronews

SPANYOLORSZAG

SAJNOS hullámzó a pandémia virus helyzet: tegnap 9 ma 7 halalos áldozatot követelt SPANYOLORSZAGban, csakugy a fertozottek szama is nő.
Félő, hogy nem lesz ennek jo vége.
Forras: Worldsometers


image1.PNG

image2.PNG


VILAG

image3.PNG

image4.PNG

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr2815977914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása