Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

MASZKTORVENY ES SZIGORÍTÁSOK A VISSZAESÉSEK MIATT

MADRIDI KARANTENUNK 87. NAPJA, 2020 június 28.

2020. június 28. - zsazsy55

 

fullsizerender-56.jpg
TOVABBRA is segíti a kormany azokat a vállalkozókat, aki bajba jutottak a krízis miatt, junius 30-utan is kapjak az ERTE  nevű támogatást.Ezt a miniszterek tanácsa döntötte el tegnap.

Foto: El Pais

Az ERTE-t azok a vállalkozók kaphatjak, akik még mindig nem dolgoznak a Covid-19 miatt, es azok akiknek a virus miatt meg kellett szakítani a munkájukat.ok szók, akik meg mindig nem kaptak meg a beígért támogatásukat.

img_4603.JPG

Fotó: Euronews

Jóváhagytak nagy többséggel az új normál kerékvágásról szóló törvényt is, megpedig nagy többséggel és a legnagyobb ellenzéki párt, a PP támogatásával. A  törvény kötelezővé teszi a maszkok használatát nyilvános és zárt helyen ha nem tartható fenn a 1,5-2 méter távolság.100 eurós büntetés jar a megszegoknek, es kötelezően be kell tartani a munkahelyekre, az üzletekbe, plázákba, éttermekbe belepes elott a  kötelezo kéz fertőtlenítést.Szupermarketekben pedig továbbra is kötelező lesz a kesztyű.

 img_4358.JPG

Fotó: El Confidencial -  Illa egeszsegugyi miniszter

Készül az otthoni munkavégzésről szóló új törvénytervezet. A cégek azert aggódnak, hogy esetlegesen nekik kell majd viselniük a munkavállalóik otthoni munkavégzesenek költségeit.Maria Jesús Montero kormányszóvivő megnyugtatott mindenkit, hogy mindent majd egyeztetnek, s az itthoni munka önkéntes lesz.

 daad688dfbefdbb97fc1416707389e21.jpg

Fotó: El Confidencial - Maria Jesús Montero, kormányszóvivő

A kormányszóvivő pénteki sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy amint egy idősotthonban egy koronavírusos beteget talalnak, fertozotte nyilvánítják,es ha kell a protokoll szerint eljárva bezárják. Igy zárt be Madrid csütörtökön 44 idősotthont, miután újra megjelent a betegség, igy a látogatásokat is felfüggesztettek.

Image-5.jpg

Fotó: El Periódico

Madridon kívül Baszkföldön, Extremadurában és a katalán Lleidában is regisztráltak betegeket az idősotthonokban, ahol elkülönítették a betegeket.Murciában is Bolíviából érkezettek miatt van ellenőrzés  és suru tesztelés. Valenciában egy húsfeldolgozó üzem munkatársai fertőzték meg egyik a másikat.

c5786db328dce719da38ffc3d5961969.jpg

 Fotó: RTVE

A karanténfeloldás óta  több mint 40 gócpontot ellenoriznek az egészségügyi hatóságok: ebből  21 még mindig aktív. Az elmúlt 24 órában 191 új beteget vettek fel  a kórházak, a legtöbbet Aragóniabol, 72- ot, ezek 4 régiója ezert visszalépett a 2-es karanténfeloldási szakaszba az új fertőzöttek magas aranya miatt.

 

KITEKNTES A VILÁGRA 

Ez már a koronavírus második hulláma? – újra elkezdtek bezárkózni az országok 

 

A Portfolio.hu összeállításában a koronavírus második hullámának járt utána.  Újra komoly intenzitású a koronavírus terjedése a világban, még olyan országokban is felütötte a fejét ismét a járvány, melyek sikeresen kezelték az első hullámot. A legtöbb ország vezetése nem hajlandó ismét bezárkózni a gazdasági károk elkerülésének érdekében, viszont több újrafertőzödött terület önkormányzata döntött úgy, hogy ismét korlátozzák a beutazást bizonyos helyekről, illetve van, ahol a kijárási korlátozásokat is újra bevezették.

Fotó: Portfolio.hu

 

Peking, Kína

Pekingben, Kína fővárosában június közepén kezdett el ismét rohamosan terjedni a koronavírus, miután egy nagybani piachoz köthető gócpontot azonosítottak, védekezésképpen a helyi önkormányzat újra bezárta az iskolákat és a repülőtereket és tömeges tesztelést rendeltek el. A piac melletti 11 lakóövezetet teljesen lezárták a kínai hatóságok.

Horvátország

Horvátország június 24-én jelentette be, hogy ismét szigorít a beutazási szabályokon, mert megnövekedett a Covid-fertőzöttek száma, ez azt jelenti, hogy újra két hetes karanténba kell vonulniuk azoknak, akik Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Észak-Macedóniából érkeznek. Az átutazókra a megkötések nem vonatkoznak.

Szigorítanak az amerikai államok

Több amerikai állam is szigorított az elmúlt napokban az államok közti utazás szabályain, elsősorban a texasiak beutazását korlátozzák, mert az államban nagyon megnőtt a Covid-fertőzöttek száma. New York, New Jersey és Connecticut is 14 napos karanténba küldik a Texasból érkezőket, miután egy nap alatt több mint 5000 fertőzöttet regisztráltak a déli államban. Korábban egyébként Texas is karanténolta a New Yorkból érkezőket, hiszen az utóbbi volt az amerikai járvány egyik legnagyobb gócpontja.

Az Egyesült Államokban egyébként szinte fékezhetetlenül tombol a koronavírus: már 2,5 millió fertőzöttet azonosítottak és bár a korábbi gócpontokban; Kaliforniában, New Yorkban talán sikerült elsimítani a járványgörbét, újabb és újabb államokban ugrik meg jelentősen a fertőzöttek száma. Több állami önkormányzat is jelezte: fontolgatják a kijárási korlátozások, boltbezárások visszavezetését.

Szöul, Dél-Korea

Miután május 6-án újranyitottak a dél-koreai fővárosban, Szöulban a parkok, klubok, játszóterek, múzeumok, május végén ismét bezárták őket, amiért megugrott a fertőzések száma a városban. Az újabb hullámot egy koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált fiatalhoz kötik, aki egy átmulatott este során számos diszkóban szórta szét a fertőzést:

Észak-Rajna – Vesztfália, Németország

A német hatóságok Észak-Rajna – Vesztfália területén visszahozzák a korlátozásokat, miután egy húscsomagoló üzem több mint 1500 alkalmazottjának tesztje lett pozitív. A korlátozások értelmében a bároknak, a múzeumoknak, a moziknak és az edzőtermeknek be kell zárniuk, az éttermek pedig csak elvitelre készíthetnek ételeket. A szigorúbb közösségi távolságtartás szabályai ismét életbe lépnek, valamint bezárták az óvodákat és iskolákat, ami 50 ezer gyereket érint. Ezen kívül kötelező karantén van érvényben az érintett gyár összes alkalmazottja számára.

Lisszabon, Portugália

A portugál főváros 19 negyedében pénteken vezették vissza a kijárási korlátozásokat, miután ismét megugrott a fertőzöttek száma az országban. Július 1-jétől két hétig megint csak azok hagyhatják majd el a lakóhelyüket, akik munkába járnak, illetve bevásárolnak vagy orvoshoz mennek. Tilos lesz öt főnél több embernek gyülekeznie.

Forras: portfolio

 

VILAG

img_5708_1.PNG

img_5709_1.PNG

 

SPANYOLORSZAG 

az elmult 24 oraban 567 uj megbetegedest es 3 halalesetet regisztraltak. 

img_5707_1.PNG

Forras: Worldometer

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr4715972208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása