Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

Második napja nincs áldozata a koronavirusnak Spanyolorszagban ! 

MADRIDI KARANTENUNK 73. NAPJA 2020. junius 2

2020. június 02. - zsazsy55
image1.JPG
137 uj fertozottet regisztrált az egeszsegugyi minisztérium az elmúlt 24 órában Hispániában. Ez reményt ad arra, hogy hamarabb feloldják a 3 hónapja tartó szükségállapotot.
Ha minden igaz, junius 25- el vége lehet a rémálomnak , ha meghosszabbítják 6- od szorra a karantent, amely eddig fog tartani. 

A HÁZI KARANTEN CSAPDÁI - igaz történet 
 
image7.JPG
... Ohogy valójában miről is szól a COVID-19-el kapcsolatban hozott tömeges, napról-napra változó törvényhozás?!
Ma érkeztem Magyarországra a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre. Ingázó  munkavállaló vagyok, mivel rendszeresen utazok ki külföldre és vissza Magyarországra. 
Tehát ma a reptéren elrendelték a 14 napos házi karantént a szàmomra. Persze teljesen egészségesnek érzem magam és a reptéren lázam se volt amikor megmérték. Mutattam a munkaszerződésemet, a holnaputáni repülőjegyem az intézkedő rendőrnek, de nem vette figyelembe. Most figyeljetek mit mondott! Mivel repülővel érkeztem Magyarországra, ezért kötelező a házi karantén! Ha autóval jöttem volna be, akkor nem kellene bevonulnom karanténba! Na ezt nem mondja komolyan?! És de...
(Amikor kitört a járvány akkor is karanténba kellett vonulnom, de akkor még pár nap múlva az illetékes hatóságtól korábban már kaptam méltányosságból (munkàm végett) karantén megszüntetéséről hatarozatot.)
Azt mondta a lakhely szerinti Kormányablaknál kell kérvényeznem a méltányossági megszüntetést a karanténnak. Telefonáltam is, de ott azt mondták az ORFK az illetékes. Jó, személyesen elmentem a Teve utcába. Ott persze nincs személyes ügyintézés. Telefonon 2 órán keresztül nem tudtam elérni senkit. Vicces volt, mert az ORFK épületében az aulában hívtam az épületben lévő telefonszámot. Nagy nehezen sikerült beszélni az illetékessel. Az viszont vissza irányított a reptérre, hogy csak a kiállító hatóság vonhatja vissza a karantént. Aztán átküldtek a panasz irodára. Egy zárt üveg ablakon keresztül beszélgettünk mikrofonon. Első kérdése az volt a rendőrnek, hogy miért nincs rajtam maszk?! Rajta se volt!!!! Amúgy meg zárt üvegablak!!! Ott meg azt mondták, hogy a police.hu oldalon tudom igényelni csak e-mailben a feloldást, ami több napot is igénybe vehet. Nekem arra nincs időm, hiszen, szerdán repülnék vissza.
Hívtam a Magyar Kormány vírusos oldalát is, ahol szintén ezt mondták, hogy a reptérre kell vissza mennem.
Tehát mindenki mindenkire hárítja a felelősséget és nem történik érdemi előrelépés! Most a vonaton vagyok és utazom a lakóhelyemre, ami 180 km-re van Budapesttől, hogy karanténba vonuljak. Aminek semmi értelme és csak arra jó, hogy anyagi kárt okozzon nekem, a családomnak és persze a munkáltatómnak, mert Ők várnak vissza szerdán dolgozni. 
További érdekesség a repüléssel kapcsolatban. Utazás alatt az utasoknak is kötelező a maszk viselése. Ahogy felszálltunk a légiutaskisérők elkezdték  árulni az ételt-italt persze jó pénzért. Kérdeztem, ha veszek valamit akkor utazhatok maszk nélkül? Igen... 5,50 euró lesz.
Akkor ez most, hogy is van?! 
Úgy gondolom, hogy teljesen hülyének nézik az embereket és sokan a többségük be is hódol ennek a sok dilettáns intézkedésnek. Félnek az emberek, mert meg vannak félemlítve. Ennek véget kell vetni, mert ez csak rosszabb lesz...
                 Házi karantén 2. nap.
COVID-19 avagy a szabadság ára 39.000 Ft!!!
Mivel nem hagytam annyiban a dolgot, hogy úgy játszanak az emberrel a hatóságok, ahogy kényük-kedvük tartja, ezért tovább mentem.
Hívtam a kórházat, hogy szeretnék corona vírus tesztet készíttetni, hogy úgy talán kiengednek a karanténból. Kórház azt mondta nem csinálnak, a házi orvosok hatásköre és még igazolást is adnak. Hívtam a házi orvosom... kiröhögött a telefonba (ironikusan értve). Azt mondta, hogy nekik se arra alkalmas felszerelésük, se engedélyük nincs, hogy a tesztet elvégezzék. �
Oké, tovább mentem. Egy jogász azt tanácsolta, hogy csináltassak magán kórházban tesztet. 
Felkerestem a lakóhelyemhez legközelebb eső olyan klinikát, ahol ilyen tesztet elvégeznek. Ma kaptam is időpontot. 
Viszont a karanténból csak hatósági engedéllyel lehet eltávozni. Ezért kértem a helyi Kormányablaktól egy engedélyt, hogy orvoshoz elmehessek. Kaptam is egy útvonal engedélyt amivel a lakóhelyem és a klinika között utazhattam. Ha esetleg rendőri ellenőrzés lett volna ezzel igazolni lehet a karantén elhagyását. 
A magán klinikán 15 perc alatt meg is lett a COVID-19 tesztem eredménye. Vérvétellel történt. Ebben kimutatták, hogy sem az elmúlt 4-6 hétben, sem most nem voltam illetve nem vagyok a COVID-19 vírussal fertőzött!
Erről kaptam egy igazolást, amelyet elküldtem a helyi Népegészségügyi Osztályra, ahol 2 órán belül kiállították részemre a hatósági karantén megszüntetéséről szóló határozatot. 
Megjegyzem, hogy nagyon készségesek és valóban segítőkészek voltak, amit nagyon köszönök nekik!
Tehát ezzel a határozattal és a negatív COVID-19 teszttel a kezemben holnap reggel elhagyhatom Magyarországot!   
Tanulság? A teszt elvégzésének díja, a sok utazás, telefonálás 39.000 ft-omba került! Ennyit vett ki Magyarország Kormánya az a bátor 133 ember a családom zsebéből! Indokolatlanul!!!
Továbbá az egész napos rohangálás, utazás, stressz amellyel 2 napot elvettek az életemből!
Ezek után van még valakiben kétség, hogy valójában miről is szól a COVID-19-el kapcsolatban hozott tömeges, napról-napra változó törvényhozás?!
A  koronavírus-járvánnyal a szemét is egyre több
image6.PNG
Csaknem háromezer tonna szemét gyűlt össze a guatemalai Amatitlán tóban májusban, amit most próbálnak megtisztítani. A tóba több folyó is beömlik, feltehetően ezek szállították a sok szemetet a környező városokból, egyebek mellett a fővárosból. A vizes és tisztítószeres műanyag flakonok mellett ugyanis rengeteg maszkot és gumikesztyűt találtak, amelyeket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez használnak az emberek.
A tó megtisztításában résztvevők azt mondják, hogy egy-egy erősebb esőzés után akár 50 tonna szemetet a tóba sodorhatnak a folyók.
A COVID-19-el pedig megszaporodtak az egyszer használatos műanyag eszközök is a vizekben.
Forras: Euronews 
Történelmi fordulat lehet az újjáépítési terv
image5.PNG
Történelmi fordulatként értékelik elemzők az Európai Bizottság 750 milliárd eurós Újjáépítési Tervét.
A szerdán bejelentett csomag 500 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást is tartalmaz, amelyet közös adósságkibocsátással fedeznének.
Ilyesmire nem volt még példa az unióban.
"Egy évtized alatt ez a harmadik válság és teljesen indokolt dolog másféle reakciót adni rá, mint az előző kettőre, a pénzügyi válságra és a menekültválságra. Szerintem a bizottsági javaslat olyan jelentős, mint amikor Mario Draghi központi banki elnök nyolc éve azt mondta, bármit megtesz az euró védelmében. Most is ilyen fordulópontnál vagyunk és fontos, hogy jól hajtsák végre a tervet" - mondta Enrico Letta volt olasz miniszterelnök.
Júniusban az Európai Tanácsban folytatódnak a tárgyalások a bizottsági javaslatról.
A legnagyobb feladat a fukar négyek meggyőzése lesz. Ausztria, Hollandia, Dánia és Svédország ellenzi a közös adósság tervét. A korábbi finn miniszterelnök azonban biztos abban, hogy megegyeznek majd.
"Svédország más irányt választott a járványkezelésben, de gazdaságilag egy hajóban eveznek a többiekkel. Megértem az álláspontjukat, de a tagállamok gazdaságilag nagyon összenőttek az unióban. Ami Olaszországban vagy Spanyolországban történik, annak nagy hatása lesz Dániában és Svédországban is. Azt hiszem végül beleegyeznek majd" - mondta Alexander Stubb volt finn miniszterelnök.
A tervet az Európai Tanács után a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Ezután jövő év elején kezdődhetnek meg a kifizetések,
de feltételekhez köti a pénzesőt az EU 
Nem ad kitöltetlen csekket az Európai Unió a tagállamoknak a válságkezelési alapból.
A bizottság a múlt héten jelentette be, hogy 750 milliárd eurót fordítanának a gazdaság újraindítására a járvány után.
A támogatás lehívásához sok feltételnek kell megfelelniük a tagállamoknak, de ez nem hasonlít majd a korábbi görög mentőcsomagokra.
"Ez nem egy feltételekhez kötött mentőcsomag. Tudom, hogy ez volt a tapasztalat a múltban. De a jövőben nem ez lesz. Ez nagy kihívás nekünk is" - mondta az unió gazdasági biztosa Paolo Gentiloni.
A tagállamoknak be kell adniuk egy nemzeti tervet a befektetési célokkal.
A bizottság kiemelten támogatja majd a zöld fordulattal és a digitális átállással kapcsolatos projekteket.
"A legfőbb különbség az előző csomaghoz képest, hogy ezúttal a befektetésekre koncentrálnak, nem pedig a megszorításra. A tagállamoknak most pénzt kellene költeniük. Igaz, hogy a bizottság vizsgálja majd meg a nemzeti terveket, vagyis valamilyen szinten lesz beleszólása Brüsszelnek az elbírálásba" - mondta egy gazdasági elemző, Sandra Parthie.
Az úgynevezett fukar négyek csoportja, vagyis Ausztria, Hollandia, Svédország és Dánia viszont az elemző szerint további feltételeket kérhet a támogatásért cserébe és strukturális reformokhoz köthetik a szavazatukat.
"Úgy gondolom, ők megpróbálják majd összekötni a fellendülési alap pénzeinek ügyét különböző gazdasági feltételekkel. Ez vonatkozhat akár a nyugdíjrendszerre is például" - tette hozzá az elemző.
Egy spanyol EP-képviselő nagyon nehéz költségvetési tárgyalásra számít.
"Szerintem két fő céljuk lesz. Az, hogy csökkentsék a vissza nem térítendő támogatás arányát és növeljék a hitelekét. A másik pedig az, hogy feltételt tegyenek a csomagba" - mondta, Luis Garicano.
A válságban lévő országok azonnali befektetésre szorulnak. A tárgyalások elhúzódása miatt a helyreállítási alap kifizetései legkorábban jövőre kezdődhetnek meg.
Forras: Euronews 
Covid-19-ben életmentő a D-vitamin. Újabb adatok.
Majd' 10 éve jelent meg a Napfényvitamin c. könyvem, amelyben bemutatta a D-vitamin rendkívül sokrétű, az agytól az immunrendszeren és a vércukor szabályozáson át az izom- és csontrendszerre gyakorolt hatását. Abban a hitben írtam a könyvet, hogy valamiféle egészségügyi forradalmat idézek majd elő vele. Szomorúan állapíthatom meg, hogy semmi ilyen nem történt. 
 image4.PNG
Foto: a csodalatos d vitamin 
De ez legyen az én bajom. A Magyaroknak és a Covid-19-ben megbetegedettek és meghaltaknak sokkal nagyobb a baja. Pár pofára esésem azóta is volt, de gyógyíthatatlan optimista vagyok, különben minek írnám ezt a cikket is? Néhány ezer embernek persze annak idején kinyílt a szeme, de világjelenség a vitaminokkal szemben szkepticizmus. Aki szed, az is túl csekély adagot, s ebben vastagon benne van az orvostudomány konzervatív hozzáállása is.
Hátha a koronavírustól való rettegés segít felébredni.
A múltkori "A D-vitaminnal szó szerint megmentheti az életét a koronavírussal szembeni küzdelemben" cikkemben két friss kutatás foglaltam össze. Az egyik azt mutatta ki, hogy minél magasabb valakinek a D-vitaminszintje, annál enyhébbek a Covid-19 tünetei. Na, ne gondoljunk valami kiugróan magas szintre, a vizsgálatban az alacsonyat vetették össze a még alacsonyabbal és a vészesen alacsonnyal (Alipio, 2020). A legenyhébb tüneteket a 31-32 ng/ml szintűek mutatták, s a kritikus állapotban lévőkben 15- 17 ng/ml szintet lehetett mérni. A hivatalos orvoslás szerint a 30 ng/ml (egyesek szerint a 20 ng/ml) a "normális" szint. A 20 ng/ml szintűek "csak" súlyos állapotba kerültek. A vizsgálatnak van egy indirekt adata: a vizsgált személyek közt senkinek nem volt 40-50-60 ng/ml D-vitaminszintje, ami arra utal, hogy őket lekerüli a koronavírus.
A D-vitamin jelentőségét vastagon aláhúzza, hogy a különböző D-vitaminszint alapján akár vakon meg lehetett volna mondani, a betegek mennyire súlyos állapotban vannak. Azaz, a besoroláshoz nem kellett figyelembe venni az alapbetegségeiket, sem az életkorukat.
A másik szerényebb vizsgálat megállapította, hogy a 75 év alatti, intenzívosztályon kezelt betegek 100%-ának volt D-vitaminhiánya. 
A szerzők rámutattak, amit más forrás is megerősített, hogy az afroamerikaik közt kiugróan magas a Covid-19 beteg, mivel bőrszínük miatt még annyi D-vitamin sem tudnak szintetizálni, mint a fehérek. Bäcker elemzésében ugyancsak megerősítette ezt: az UV sugárzás 20%-os csökkenése egy USA-beli államban 76%-kal növeli meg az afroamerikaik Covid-19 halálozási arányát (Bäcker. 2020). 
Covid-19 betegekben az egyik fő probléma a citokin-vihar (túlzott gyulladás kialakulása a tüdőben) a probléma, s ez végzett annak idején a spanyol influenzás betegekkel is. Jó pár éve Grant és Giovannucci bizonyították, hogy egy délebbi amerikai városban jóval alacsonyabb volt a spanyol influenza halálozás, mint egy északibb városban, azaz a D-vitamin gyulladás gátló, elég magas szintje elnyomja a citokin-vihart (Grant és Giovannucci, 2009). Grant és mtsi. (2020) áttekintették a D-vitamin és a fertőző betegségek, gyulladásos válasz, tüdőgyulladás közti kapcsolat szakirodalmát, és teoretikusan arra következtettek, hogy a D-vitamin ismert gyulladáscsökkentő hatásai miatt hatásos lehet Covid-19-ben (Grant és mtsi., 2020).
Ilie és munkatársai 20 európai ország átlagos D-vitaminszintjét vetették össze az országra jellemző Covid-19 halálozási statisztikával. Szoros korrelációt kaptak a D-vitaminszint és a Covid-19 halálozás közt (Ilie és mtsi., 2020). Eredményüket az alábbi grafikon mutatja:
Panarese és Shahini több mint 100 ország megbetegedési és halálozási arányait vetette össze, és kimutatták, hogy délről Északra haladva egyre nő a halálozási és megbetegedési arány (Természetesen sok tényező módosítja a képet, ez statisztikai összefüggés.) Eszerint Északon a halálozási arány 5.2%, a kórházi ápoltak aránya 22%, míg a déli területeken 0.7% a halálozás és 8.7% a kórházba kerülés aránya (Panarese és Shahini, 2020). 
Életbe vágó lehet az a Covid-19 korszak előtt vizsgálat eredménye, amelyben lélegeztető gépen tartott betegeket három csoportba osztottak. Az egyik csoport a szokásos kezelést kapta, a második csoportnak izomba beadtak 250 000 NE D-vitamint, a harmadik csoportnak pedig 500 000 NE-t. A szokásos kezelésben részesülök átlagosan 36 napot töltöttek a lélegeztető gépen, a második csoport kezelési ideje átlagosan 25 napra csökkent, míg a harmadik csoport 18 napig volt átlagosan a lélegeztető gépen (Han és mtsi., 2016).
Egy másik, hasonló vizsgálatban két lélegeztető gépen kezelt csoport volt. Az egyikük szokásos kezelésben részesült, a másik 300 000 NE D-vitamint kapott. A nem kezeltek átlagosan 27 napot voltak a lélegeztető gépen, a D-vitamin csoport 17 napot. A halálozás a D-vitamint kapott csoportban 36.6%-os volt, a D-vitaminban nem részesültek 61.1% halt meg (Miri és mtsi., 2019). 
Végül egy friss vizsgálat: Indonéziában 780 Covid-19-es beteg adatait elemezték (Raharusuna és mtsi., 2020). Az elemzésben normál D-vitamin szintűeknek tekintették a 30 ng/ml felettieket, elégtelen szintűeknek a 21-29 ng/ml közöttieket és D-vitaminhiányosnak tekintették a 20 ng/ml alattiakat. 
A normál D-vitaminszintűekhez képest az elégtelen szintűek 12.5-szer, a D-vitaminhiányosak 19.1-szer gyakrabban haltak meg. 
A krónikus betegségben szenvedők 11-szer gyakrabban haltak meg a fertőzés előtt egészségesnek tekinthetőkhöz képest.
Ha figyelembe vették azt, szenvedett-e valaki olyan krónikus betegségben és ezt párosították a D-vitaminszinttel, akkor a normál D-vitaminszintűekhez képest az elégtelen szintűek 7.6-szor, a D-vitaminhiányosak pedig 10.1-szer valószínűbben haltak meg. Ez azt jelenti, hogy még a nagy kockázatot jelentő alapbetegség esetén is, a normál D-vitaminszint nagyon nagy védőhatást jelent a halállal szemben.
Külön elemezték csak a D-vitamin hatását a halálozásra és külön az alapbetegség és a D-vitamin kölcsönhatását. 
Mindezek az adatok ismét megerősítik, hogy a koronavírus azokra veszélyes, akiknek alacsony a D-vitaminszintje. Az is világos, hogy a napozás által keletkezett D-vitamin még a déli államokban is csak csökkenti a kockázatot, de nem elégséges a biztonságos szint eléréshez. A D-vitaminnak ez a hatása részben az antimikrobiális fehérjék termelődésének serkentésében rejlik, amely megakadályozza a légutakon keresztüli fertőződést, mint az az influenza és általában egyéb légúti fertőzések esetében láttuk eddig is. A D-vitamin másik hatása a gyulladáscsökkentés a citokin-vihar kialakulásának gátlása. Ez azt jelenti, hogy a D-vitaminnak a már kialakult betegség esetében is fontos szerepe volna a gyógyulásban, ezt igazolja a lélegeztető gépen kezelt betegek D-vitaminpótlásra adott pozitív válasza. 
Megint csak tudom mondani, hogy a D-vitamin szó szerint életet ment, különösen, ha valaki szed mellé megfelelő mennyiségű magnéziumot, ami nélkül a D-vitamin nem hasznosul. 
Forras: Szendi Gábor 
Ajánlott további cikkek
Szendi G: A D-vitaminnal szó szerint megmentheti az életét a koronavírussal szembeni küzdelemben
Szendi Gábor: A D-vitaminszedés titkai
Koronavírus cikkek a Tenyek-tevhik.hu-n

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr7815736720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása