Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

100 NAP UTAN VÉGE holnaptól A KARANTÉNNAK SPANYOLORSZAGBAN!

MADRIDI KARANTENUNK 80. NAPJA, 2020. június 20.

2020. június 20. - zsazsy55

 

fullsizerender-43.jpg

Ezt a miniszterelnök, Pedro Sanchez jelentette be szombat este Moncloaban. E szerint minden autonómia maga dönthet, milyen szabályokat hoznak, egy biztos, a maszk viselete es a távolságtartás továbbra is kotelezo lesz.Mindaddig élvezhető ez a viszonylagos szabadság, amíg az egeszsegugyi adatok ezt megengedik.

Forras: RTVE

fullsizerender-42.jpg

A schengeni országokból ellenőrzés nelkul érkezhetnek az országba az utasok, míg azon kívüliek nek hármas ellenőrzésen kell átesniuk.

fullsizerender-37.jpg

Foto: RTVE

Salvador Illa egeszsegugyi miniszter nyomTekositotta, a szükséghelyzet bármikor visszaállíthatja,ha ez szükséges.

Lehet, hogy ez hamarabb eljön,mint ahogy azt a spanyolok gondoljak, mert a mai nap 7 uj haláleset tortent, es 377 uj fertozottet regisztraltak!

Mindenki úszómedencét építtet Spanyolországban

fullsizerender-41.jpg

Hatalmasat lendített az uszodatechnika forgalmán a rendkívüli meleg és a koronavírus-járvány Spanyolországban. Még csak most kezdődik a nyár, de már májusban megdőlt egy 55 éves melegrekord, úgyhogy nagyon sokan úgy döntenek, medencét építtetnek, uszodába menni ugyanis még nem mernek a járvány miatt.

Egy családapa arról beszélt az Euronews riporterének, fogalmuk sincs, meddig tart ez a járvány, azt sem, tudnak-e majd utazni vagy nem. Az sem világos, mikor lesz újra biztonságos uszodába, strandra menni, úgyhogy végül is a medence mellett döntöttek. Így biztonságban és nyugalomban vannak.

A koronavírus-járvány kezdete óta négyszer annyi medence kelt el, mint máskor az évnek ebben a szakában, hiába figyelmeztetik a szakemberek a vásárlókat arra, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen a talaj a kertjükben. Egyikük azt magyarázta, hogy egy átlagos talaj teherbírása egy tonna körül van, vagyis remekül elbírja a sétálókat és a kerti bútort, de egy 2X2 méteres medence tele vízzel 4, akár 4,5 tonnát is nyom.

Vannak akik más megoldást választanak a hőségben. Inkább maradnak a szobában, és a levegő hűtésével teszik elviselhetővé a klímát. Az egyik kereskedő azt mesélte, hogy Spanyolországban 65 százalékkal több ventillátor kelt el az elmúlt két hónapban, mint ilyenkor szokott.

Aki kevésbé félős, és megteheti, ideje nagy részét a szabadban tölti. A járványügyi korlátozások feloldása óta újra megteltek a madridi ligetek, parkok.

Az Euronews riportere, Juan Carlos de Santos az időjárás előrejelzésről beszélt mondván, hogy a meteorológusok a megszokottnál forróbb nyarat jósolnak. Szerintük akár két fokkal is emelkedhet az átlaghőmérséklet, mindenekelőtt az Ibériai-félsziget középső részén.

Európa egén viharfelhők gyülekeznek a koronavírus miatt. A repülési szektorban kemény küzdelem várható a piaci részesedésért. Hogyan érinti ez a légitársaságok személyzetét? És mi lesz azokkal az utasokkal, akik a törölt járatok miatt várják a pénzvisszatérítést? Egyelőre legtöbbször hiába...

A COVID-19 jelentős pénzügyi zavarokat okoz a légitársaságoknak, a nagy európai cégek mint az Air France, a Lufthansa és a British Airways bejelentették, hogy több tízezer munkahelyet fognak megszüntetni. A fapados légitársaságok, az EasyJet és a Ryanair szintén több ezer alkalmazott elbocsátását tervezi. Egyes fapados társaságok már nyomást gyakorolnak dolgozóikra - van, aki szerint ez szociális dömping.

Forras: EURONEWS

Tömeges elbocsátás és fizetéscsökkentés várható

fullsizerender-38.jpg

Francesca Rinaldi légiutas-kísérő, a Ryanair németországi személyzetének tárgyalási bizottságának tagja. Fizetésük alacsony, 1200 - 2200 Euro között van. Francesca naponta beszél a szakszervezeti tagokkal Európa-szerte. Félnek a közelgő bércsökkentéstől.

Damien arról mesélt neki, hogy Franciaországban azt a javaslatot kapták a cégtől, hogy tíz százalékkal csökkentik a fizetésüket, és kevesebb munkaórát biztosítanak nekik. Ennek eredményeként mintegy nettó 900 euróra csökkenne a bérük, ami a francia szegénységi küszöb. Ez egyfajta zsarolás, mert világosan megfogalmazták, hogy az itteni személyzet mintegy 27 tagját kéne elküldeniük, ha nem fogadnánk ezt el - tette hozzá a légiutas-kísérő.

Francesca felvázolta a német helyzetet egy spanyol kollégájának. Hallgatólagos, de egyértelmű a fenyegetés itt, hogy a 940-ből 571 légiutas-kísérő többlet van - magyarázta. - Tehát meg akarnak szabadulni a németországi személyzet mintegy 60 százalékától.

Gustavo pedig válaszul beszámolt arról, mi van Spanyolországban:

- A Ryanair azt mondja: vagy aláírjuk, vagy 351 embert elbocsátanak. Ez nem tárgyalás, ez diktátum. Ugyanakkor romlik a munkakörülmények minősége is, tehát ez a szociális dömping tipikus példája. Egy egygyermekes anyának a Vöröskereszthez kellett fordulnia ételért, mert nem volt elég pénze a hónap utolsó 10 napjára - mesélte a légiutas-kísérő.

Mialatt a frankfurti repülőtéren sétált a stáb Francescával, Prágából érkeztek rossz hírek: a fapados társaság kirúgta a tárgyalási bizottság egy részét. Így a cseh szakszervezeti tagok munkanélkülivé váltak.

Mint Francesca mondta, mindegyik légitársaság válsággal néz szembe, és egyezkedik. Szerinte ha megengedik most a Ryanairnek, hogy ismét „repülési dömpinget” hajtson végre, ahogy az 1990-es években, azzal megadnák a felhatalmazást más társaságoknak is, hogy kövessék a Ryanair-modellt. Ezt mindenképp el akarják kerülnünk, és ezért küzdenek tovább.

Az Euronews interjút kért a Ryanairtől, ám a társaság nem akart megszólalni.

fullsizerender-44.jpg

Francesca arról is mesélt, hogy a repülés volt a gyerekkori álma. Öt lány közül ő a legkisebb egy dél-olasz régimódi családban, ezért mindig is ki akart törni, utazni…De ez az álom most összetört.

Mint mondta, mindenki fél a kirúgástól, hogy nem él meg a hónap végéig. Ez érzelmileg kibillent. Van, aki pszichológushoz megy, más nem tud aludni. És amikor egy olyan emberről van szó, aki 189 utasért felel, akkor ez persze a biztonság hiányához vezethet.

És mi lesz a pénzükre váró utasokkal?

A koronavírusnak vannak más áldozatai is. Az utasok jogai is sérültek, a törölt járatokat nem térítik vissza, "rendkívüli helyzetre" hivatkozva.

A német Sebastian szerint jó döntés volt a tiltakozás ahelyett, hogy csendben maradnának. A légitársaság ugyanis azt reméli, hogy az emberek feladják, miután megkapják a visszatérítés visszautasítását. Több gyerekkori barátjával Mallorcába akart utazni fapados járaton. Lefoglalta a helyeket. Ám a tervezett húsvéti utazás nem jött össze a hat fős társaságnak. Most pedig küzdenek a visszatérítésért.

Egyikőjük, Binoj elmondta, hogy a COVID-19 miatt törölték a mallorcai utazásukat. A kérdés továbbra is az: hogy fogják visszakapni a pénzt, mintegy 1700 eurót, amit a csoport kifizetett.

Sebastian két visszatérítési kérvényt is benyújtott, mindkettőt elutasították. Alternatív megoldásként alacsonyabb értékű utalványt ígértek a visszatérő járatra vonatkozó igénye kapcsán, de azóta se hallott róluk. A Ryanair-utasok 84 százaléka, hozzá hasonlóan még mindig várja, hogy visszatérítést kapjon a törölt járatok miatt.

Binoj szerint nem így kell kezelni az ügyfeleket. Ha más cégek hasonlóan viselkednének, akkor gyorsan ügyfelek nélkül maradnának - vélte.

A "repülési gondok" nevű applikáció is segíthet

Düsseldorfban, a regionális fogyasztóvédelmi szervezetnél kifejlesztettek egy új alkalmazást "repülési gondok" néven. A COVID-19 miatt az applikáció népszerű lett, mintegy 600 letöltéssel naponta.

Anke Hering tanácsadó arról beszélt, hogy manapság rengetegen szembesülnek a törölt járatokkal. A légitársaságok ilyen üzeneteket küldenek nekik: „A járatot törölték, utalványt kínálunk fel önnek”. De az emberek általában nem akarnak vouchereket, hanem a pénzüket akarják visszakapni. Valójában hét napon belül meg kell téríteni az előre kifizetett jegyek árát. Nem mindig könnyű megtalálni a légitársaságok megfelelő elérhetőségi címeit, ezek a kontaktok néha eléggé el vannak rejtve. Az applikáció mintalevelet készít angolul vagy németül, és automatikusan kitölti a megfelelő címeket, majd elküldi a leveleket a légitársaságoknak.

Beate Wagner ügyvéd azt magyarázta, hogy az EU-tagországokból induló járatokra az Európai Unió Légiutazói jogszabályzatát kell alkalmazni. A jogi normák egyértelműek. Ha a járatot törölték, az utasok választhatnak a jegyár teljes visszatérítése vagy az átirányítás között. Dönthetnek: "vissza akarom kapni a pénzemet" vagy "elfogadok egy utalványt egy későbbi repülésre".

Üres terminálok, pénzügyi veszteségek ... Vajon a repülés most már ilyen lesz? Ki fizeti a koronavírus-számlát? A személyzet és az utasok? Vagy a társaságok fogják? A legvégén valószínűleg az adófizetők állják a számlát.

Forras: Euronews

VILÁG

UJ ERŐRE KAP A VIRUS?

Koronavírus-fertőzöttek száma a világban meghaladta a 8,6 milliót, és több mint 459 ezren meghaltak

Világszerte 8 641 521 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 459 474, a gyógyultaké pedig 4 234 310 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli összesítése szerint.

 fullsizerender-40.jpg

Fotó: TASR / AP

Egy nappal korábban a fertőzöttek száma még 8 464 739 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 453 289, a gyógyultaké pedig 4 142 540 volt.

Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma és a számontartás kritériumai is különböznek.

A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.

A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség eddig az Egyesült Államokat sújtotta leginkább, ahol 2 220 961 a fertőzöttek száma, 119 112-en haltak meg, 606 715-en meggyógyultak.

Brazíliában 1 032 913 fertőzöttről, 48 954 halálos áldozatról és 551 631 gyógyultról tudni.

Oroszországban 568 292-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 7831-re, a gyógyultaké 323 851-re.

Indiában 380 532 fertőzöttet, 12 573 halálos áldozatot és 204 711 gyógyultat jegyeztek fel.

Az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 303 285, 42 546-0n haltak meg a betegségben, 1319-en gyógyultak ki belőle.

Spanyolországban 245 575 fertőzöttet, 28 315 halálos áldozatot és 150 376 gyógyultat regisztráltak.

Peruban 244 388 fertőzöttet, 7461 halálos áldozatot és 131 190 gyógyultat tartanak számon.

Olaszországban a fertőzöttek száma 238 011, a halálos áldozatoké 34 561, és 181 907-en gyógyultak fel a Covid-19-ből.

Chilében 231 393 fertőzöttet regisztráltak, a halálesetek száma 4093, a gyógyultaké 191 491.

Iránban 200 262 fertőzöttet, 9392 halálesetet és 159 192 gyógyultat tartanak számon.

Franciaországban 196 083 fertőzöttről, 29 620 halálos áldozatról és 74 241 gyógyultról tudni.

Németországban 190 299 a fertőzöttek száma, 8887 a halottaké, 173 972-en meggyógyultak.

Törökországban 185 245 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 4905, a gyógyultaké 157 516.

Mexikóban 170 485 fertőzöttet diagnosztizáltak, 20 394-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a gyógyultak száma 126 438.

Pakisztánban 165 062 a regisztrált fertőzöttek száma, 3229 a halottaké és 61 383 a meggyógyultaké.

Szaúd-Arábiából 150 292 fertőzöttet, 1184 halálesetet és 95 764 gyógyultat jelentettek az egészségügyi hatóságok.

Bangladesben 105 535 fertőzöttet, 1388 halottat és 42 945 gyógyultat regisztráltak.

Kanadában 102 314 fertőzöttet, 8408 halálos áldozatot és 64 318 gyógyultat tartottak számon.

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 84 494 fertőzéses esetet tartottak nyilván szombat reggel, valamint 4638 halálos áldozatot és 79 515 felépültet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.

Forras: M7

SPANYOLORSZAG

Ilyen mostanában nem volt: 7 uj haláleset es 377 uj fertőzést regisztraltak.

img_5614.PNG

 

VILAG

img_5612.PNG

img_5613.PNG

 




A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr3715904742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása