Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

TULLÔTT A CELON AZ IBERIA: TELTHAZAS REPULES VIRUSIDOSZAKBAN

MADRIDI KARANTENUNK 53. 2020. MAJUS 12

2020. május 12. - zsazsy55


image1.PNG

A légitársaságok nagy része nem élné túl az ülések szabadon hagyását, ezert inkabb kockaztat

Alaposan csokkentettek a legijaratok szamat SPANYOLORSZAG  es a tobbi szigete kozott a fertozes ota.
Senki nem utazhat turistakent, ha igen, annak szuksegesseget igazolnia kell. Az europai bizottsag szerdan kozli ajanlasait a legi kozlekedesre vonatkozoan, amiben majd az orszagok dontenek. Spanyolorszag szabalyozasa szerint az 1- es fazisban repulhetnek a gepek,de csak az ulesek 50%-ra adhatnak el jegyeket.
Ezt a szabalyt sertette  meg az Iberia legitarsasag,mikor vasarnap szinte zsufolt gepek inditott Las Palmasra, ami  sokba fog kerulni a legitarsasagnak. Rengeteg utas a twitteren fejezte ki felhaborodasat, fotokkal alatamasztva azt, ami miatt a független fogyasztóvédelmi szövetség (FACUA) mar panaszt nyujtott be  a társaság ellen. A kormany igeretet  tett az ugy kivizsgalasara, es jelezte kerdore vonja tarsasagot, a felelosoket. Arra kell válaszolniuk, hogyan tartják be a biztonsági előírásokat a fertőzések megelőzése érdekében.

Forras: Euronews


image2.PNG 

Foto: La Guardia Civil denuncia a Iberia por el vuelo IB3838 Madrid Canarias

Csakugy panaszt nyújt be a spanyol csendőrség (Guardia Civil) az Iberia ellen, mert a légitársaság megsértette a járványügyi előírásokat. A Madrid és Las Palmas között közlekedő járat ugyanis túlzsúfolt volt vasárnap.


image3.PNG
Foto:Twitter


Az utasok által a közösségi oldalakra feltett képek tanúsága szerint a gép majdnem tele volt, az előírt biztonsági távolságot nem tartották be. Az ülések 86% foglalt volt, a 180 férőhelyen 155-en utaztak.
image4.PNG

 

Foto:Twitter

A társaság állítása szerint "mindent megtesznek az utasok védelmére, a személyzet tagjai maszkot viselnek a fedélzeten". "A kabinban a levegő három percenként cserélődik, és a HEPA-szűrők csaknem 100 %-os hatékonysággal kiszűrik a vírusokat és baktériumokat" – közölte az Iberia.
A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) arra figyelmeztet, hogy a légitársaságok komoly veszteségeket könyvelhetnek el, ha az üres helyek betartására kényszerítik őket. Becslések szerint a 122 üzemeltetőből mintegy 4 élné túl ezt az időszakot. Ha a középső üléseket szabadon kell hagyni, az 62%-os foglaltságot jelent egy repülőn, miközben 77%-os foglaltságra lenne szükség ahhoz, hogy az iparág újból nyereséges lehessen.
Az Európai Bizottság várhatóan szerdán fogadja el a kompromisszumos turisztikai javaslatcsomagot. E szerint a légitársaságoknak és utazási irodáknak a járvány miatt törölt utazások után nem kéne teljes visszatérítést fizetniük, csak egy 12 hónapig érvényes vouchert kellene felajánlaniuk.
Forras: Euronews

Több veszélyt hozna, mint hasznot az immunitás-útlevél egy francia szakértő szerint

image5.PNG
Foto: Euronews

Egy párizsi immunológus szerint kétséges, hogy az immunitás-útlevél egy megvalósítható, hatékony rendszer lenne.
A kijárási korlátozások enyhítésével egyre több kérdés merül fel a munkahelyre való visszatérés és a határnyitás körül. Az egyik gyakran szóba kerülő megoldás ezekre az immunitást igazoló útlevél. Ez az okirat igazolná azt, hogy a birtokosa átesett a COVID-19 betegségen, azt feltételezve, hogy ezáltal immúnissá vált rá, nem terjeszti és nem kaphatja el újra.

Számos kormány, köztük a brit jelezte, hogy vizsgálják a lehetőségét egy ilyen dokumentum használatának. Az Egyesült Királyságban ez arra szolgálna, hogy ezzel az igazolással mehetnének az emberek vissza dolgozni.
Az irat kiállításához egy vérvétel szükséges, mellyel az antitesteket keresik, amiket a szervezet termel a betegség elleni harc során. Akinek a vérében megtalálhatók az antitestek, az kapna igazolást.
Az Euronews reggeli műsorának nyilatkozó Arthur Clement, a párizsi Clement Laboratórium vezetője azonban kételkedik az ilyen tesztek hatékonyságában.
"Nem vagyunk biztosak a teszt megbízhatóságában és a pontosságában. Fals negatív és fals pozitív eredményeket is adhat, ami visszaélésekhez vezethet, ezt pedig szeretnék elkerülni" - mondta a párizsi immunológus.
Emellett még mindig vannak felmerülő kérdések a tesztről is, és arról, mit jelent pontosan az eredménye.
"Jelenleg nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy egy korábban megfertőződött beteg már védve van egy újabb fertőzés ellen, és abban sem vagyunk biztosak, hogy az antitestek megelőznék az újabb fertőződést" - hangsúlyozta Clement.
Hetek óta vitatott, hogy életképes-e az immunitás-útlevél rendszere. Az Egészségügyi Világszervezet április végi állásfoglalásában azt hangsúlyozta, hogy "a koronavírus-fertőzés nem vált ki védettséget, és bármikor fennáll az újrafertőzés kockázata".
* WHO: az első fertőzéstől nem válik védetté a beteg
Clement szerint egy másik veszélye is lenne egy ilyen okmány bevezetésének.
"Furcsa módon arra is ösztönözhetné az embereket, hogy próbáljanak megfertőződni valahogy" - figyelmeztetett a szakember arra az ellentmondásra, hogy akik mihamarabb átesnek a betegségen, azok bizonyos előnyöket élveznének.
* Immunitás-útlevél: a biztonság vagy a megkülönböztetés kezdete?
A laborvezető szerint megbélyegzéshez és kirekesztéshez is vezethet egy ilyen rendszer.
"Kockázatos dolog ráerőltetni az emberekre, egy mesterséges korlátozó intézkedést, akik emiatt nem tudnának részt venni társadalmi, polgári vagy gazdasági tevékenységekben részt"

Orosz rulett lenne a munkába visszavezető immunitás-igazolás

image6.PNG
Foto: Euronews

Miközben tart az új koronavírus-járvány, a gazdasági élet szereplői megoldásokat keresnek arra, hogy újraindulhasson az üzleti élet és a foglalkoztatás. A cégeknek és a kormányoknak a legtöbb országban közös a céljuk, hogy a munkavállalókat minél hamarabb lehessen ismét aktívan foglalkoztatni.
Több országban is felvetődött, hogy az antitesteket kimutató tesztekkel ne csak azt vizsgálják, hogy valakit elért-e a fertőzés, hanem azt is, hogy ha elkapta a vírust, termelt-e elegendő ellenanyagot a szervezete a védettséghez. Ha igen, akkor igazolást kaphatna immunitásáról, és ezzel a foglalkoztatása is ismét biztonságos lehetne.

image9.PNG
Foto: Euronews

A felvetéssel kapcsolatban két problémát emlegetnek a leggyakrabban. Az egyik, hogy a tudósoknak még nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítaniuk, hogy tartós védettséget alakít-e a ki a szervezet az antitestek segítségével.
A másik fő aggály az egyenlő bánásmódhoz való jog sérülése. A foglalkoztatásban ugyanis diszkriminációt eredményezne az ellenanyagalapú vizsgálattal szerezhető immunitás-igazolás, írja a CNN. Azok, akik nem fertőződtek meg, nem kaphatnának ilyen dokumentumot a munkavállaláshoz, hiába egészségesek.
A fenti két ok miatt nem javasolják a munka világába visszavezető immunitás-igazolás bevezetését az Egyesült Királyság kormányának írt rövid tanulmány készítői.
További gond, hogy ha a munkába állás feltétele az lenne, hogy kellő ellenanyagszintet igazoljon az alkalmazott, a szakértők szerint félő, hogy sokan szándékosan igyekeznének megfertőződni, hogy minél hamarabb átessenek a COVID-19 betegség kockázatos hetein, és ellenanyagot tudjanak igazolni vérükben.
A szándékos megfertőződésekkel pedig pont az történne, amit minden ország igyekszik elkerülni: egyszerre terhelné a sok eset az egészségügyet. Az ellátórendszert a legfejlettebb országokban sem arra tervezték, hogy az új koronavírus esetlegesen elszabaduló járványa esetén eddig nem tapasztalt betegszámmal küzdjön meg.
Az egyénre nézve is oroszrulettet emlegetnek a kutatók, hiszen új kórokozóról van szó, keveset ismerünk a terjedés, a hatás és a vírus által okozott betegség természetének részleteiből. Még mindig rejtély, hogy egészséges fiataloknál vagy alapbetegséggel nem rendelkező középkorúaknál miként idézhet elő súlyos, halálközeli vagy végzetes állapotot az új kórokozó.

WHO: az első fertőzéstől nem válik védetté a beteg

image7.PNG
Foto: Euronews

A koronavírus-fertőzés nem vált ki védettséget. Az újrafertőzés kockázata bármikor fennáll.
„Egyelőre nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy a koronavírus-fertőzésből felépült beteg olyan antitesteket termel szervezetében, amelyek megakadályozzák a fertőzés megismétlődését” – ezt a megállapítást tette közzé az Egészségügyi Világszervezet.
A bejelentést azok után tette közzé, hogy egyes kormányok fontolóra vették ún. „immúnis útlevelek” vagy „kockázatmentes igazolványok” kiadását – írja a Bloomberg a WHO közleményére hivatkozva.

Ezek az okmányok arra jogosítanák fel tulajdonosát, hogy például munkába járjon – azt feltételezve, hogy az illető nem fertőződhet meg újra. Ezeknek a jogosítványoknak a birtokosai akár a közegészségügyi korlátozásokat is mellőzhetnék. Ezzel azonban növelnék a fertőzés terjedésének kockázatát.
Számos országban vizsgálják az antitesteket, például az Egyesült Államokban és Németországban. Belgiumbanpéldául a lámák vérében termelt antitestet is vizsgálják.
Az Egészségügyi Világszervezet szerint a természetes fertőzésre az emberi szervezet több lépcsőben reagál 1-2 hét alatt. Ez alatt az idő alatt akár tünetmentesség is kialakulhat. A szervezet közben antitesteket termel a vírus megkötésére. Az antitestek voltaképpen fehérjék, amelyek azonosítják és kilökik a fertőzött sejteket. Amennyiben az emberi szervezet válasza kellőképpen határozott, a betegség súlyosabbra fordulása, sőt az újrafertőzés is megelőzhető. A folyamatot a vérben levő antitestek számával mérik.
Április 24-ig bezárólag azonban egyetlen kutatás vagy tanulmány sem igazolta, hogy az antitestek jelenléte meghiúsította volna a második fertőzés kialakulását – áll az Egészségügyi Világszervezet jelentésében.
Forras: Euronews

Alakul a világméretű összefogás a koronavírus ellen

image8.PNG
Foto: Euronews

A koronavírus-járvány az egész világot érinti. Már több mint kétmillió-hétszázezer fertőzöttet azonosítottak a bolygón, a halottak száma a kétszázezret közelíti. A vezető politikusok a globális fenyegetésre globális választ szeretnének adni. Az Egészségügyi Világszervezet kormányokkal és nemzetközi szervezetekkel együtt elindítja az ACT, azaz „CSELEKEDJ" kampányt, hogy felgyorsítsa a betegség elleni oltások és gyógyszerek kifejlesztését, gyártását és igazságos elosztását.
„Május negyedikén útjára indítunk egy új világszintű felajánlási kampányt, és bejelentjük az elérendő mérföldköveket. A cél az, hogy hét és fél milliárd eurót gyűjtsünk össze, amit aztán a megelőzés, a diagnosztika és a kezelések fejlesztésére tudunk fordítani" - ismertette a terveket az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen. A politikus a program nyitórendezvényén mondott beszédet. A teljes műsort itt lehet megnézni:
Mindenkinek jár a vakcina
A kezdeményezés egyik legfontosabb célkitűzése az, hogy a kutatások eredményeiből ne csak a leggazdagabb országok profitáljanak az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres szerint:
„A világnak arra van szüksége, hogy a COVID-19 elleni védőoltást, a diagnosztikai eszközöket és a gyógyszereket egyenlően osszák el az országok között. Nem olyan vakcinára és gyógyszerre van szükség, amelyet csak egy ország, vagy a világ egyik fele tud használni, hanem olyanra, amely megfizethető, biztonságos és hatékony. Mindenkinek, mindenhol hozzá kell tudni férnie" - nyilatkozta a főtitkár, a világszervezet hivatalos Twitter-fiókján pedig azt az idézetet emelték ki tőle, miszerint ha bárhol a világon jelen van a járvány, az az egész emberiségre nézve veszélyt jelent.
Globális összefogás
A program megvalósításához a résztvevők szerint olyan szintű globális összefogásra van szükség, amilyet talán még soha nem mutatott az emberiség. Olyan országoknak is együtt kell működniük, amelyek manapság nincsenek túl jó viszonyban.
„Továbbra is arra ösztönözzük a G7 és a G20 országait, hogy álljanak be a kezdeményezés mögé. Remélem, hogy a programmal megbékítjük Kínát és az Egyesült Államokat is, hiszem a COVID-19 elleni harc az emberiség közös érdeke, és ha győzni szeretnénk, akkor nem lehetnek köztünk viszályok" - mondta Emmanuel Macron francia elnök.
A járvánnyal járó gazdasági válság is kihívás elé állítja a világot. Az IMF és a Világkereskedelmi Szervezet arra kérte az országokat, hogy tegyék szabadabbá a nemzetközi kereskedelmet, annak érdekében, hogy a világgazdaság a lehető leghamarabb talpra álljon.
Forras:Euronews

MAI ADATOK SPANYOLORSZAG


Ismét kevesebb az új fertőzöttek száma,1377 megbetegedéssel.
Viszont nott a halálesetek szama, 176 áldozattal.

image1.PNG
Csakúgy lassult a világban az  megbetegedesek, es a halálesetek szama is.

Megbetegedesek:                                     Halálesetek:


image2.PNG

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr8015685982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása