Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

HATTYÚDAL: Június 22-től szabadon utazhatunk Spanyolországban

MADRIDI KARANTENUNK 73. NAPJA 2020 július 12

2020. június 12. - zsazsy55

 


Megtört a jég : Az ország 90 százaléka az utolsó karanténfeloldási fázisban kezdheti a hetet. Madrid, Barcelona, Lleida, és 4 castilla-la manchai tartomány a 2-es fázisban várakozik tovább a konnyitesekre, Galícia pedig 1 héttel korabban szabadulhat a szükségállapot feloldására.megkapta az engedélyt a szükségállapot 1 héttel korábbi feloldására. A spanyol bíróság lezárta a nőnapi tüntetések és a járvány elterjedése közötti összefüggések vizsgálatát, itt sem lesz felelős. 

HEUREKA!



Június 22-től szabadon utazhatunk Spanyolországon belül - jelentette ki az egeszsegugyi miniszter, Salvador Illa. A szükségállapot június 21-e éjfélkor véget ér, ezzel a kormány nem korlátozza tovabb a spanyolok szabad mozgását, ugyanakkor, kijelentette, hogy az autonóm közösségek hozhatnak ettől eltérő rendelkezéseket is, tehát tilthatjak is a beutazást a tartományokban.

Valencia, Castilla és León egy része, valamint teljes Castilla-La Mancha hetfőn átléphet a 3-as fazisba.
Ceuta is beléphet az utolsó fázisba, mert úgy látja a minisztérium, hogy az autonóm város kezelni tudja a járványt. Madrid, Barcelona, Lleida valamint Salamanca, Ávila, Segovia és Soria még egy hetet marad a 2-es fazisban.Valencia közösség elnöke elmondta, hogy hétfőtől tárgyalni fog a szomszédos közösségekkel, Murciával, Aragóniával, Castilla-La Manchával és a Baleár-szigetekkel az egymás közötti szabad mozgás lehetőségéről.
Az Egészségügyi Minisztérium elfogadta Galícia kérvényét, így június 15-én, a többieknél egy héttel korábban mehetnek a normál kerékvágásba.

5d3013db3655ead27aafde4be776e82c.jpg

Fotó: El Diario

Galícia azonban zárva marad Kantábria és Asztúria Baszkföld előtt, mert ket baszk kórházban ismet jarvany jelentkezett: a basurtoi kórházban 32 embernek lett pozitív, a másik, txagorritxui kórházban 7 ember lett pozitiv teszttel.
Foto hospital

ELSIKALTAK A FELELŐSSÉGET A JARVANY TERJEDESEERT

Lezárta a birosag a nőnapi tüntetések és a járvány elterjedése közötti összefüggések vizsgálatát.Az illetékes bírónő a kormány madridi képviselőjének kihallgatása után ugy vélte, hogy José Manuel Franconak nem voltak olyan információk a birtokaban amelyek arra utaltak volna, hogy az veszélyes lehet az emberek egészségére, igy nem volt hibás, hogy nem akadályozta meg azt.

a258e92ba0f37100244be4e58f3761ee.jpg 

Fotó: La Vanguardia


Franco az újságíróknak mar elmondta csütörtöki kihallgatása után hogy “semmilyen tényező” nem indokolta, hogy az emberek alapvető gyülekezési jogát megtiltsa. Kihangsulyozta “abban az időszakban az egészségügyi szakértők azt mondták, meg lehet tartani az eseményeket” és erre alapozta döntését, igy az ellene infitott nyomozást pénteken hivatalosan le is zárták.

Koronavírus-járvány: a legnagyobb európai cégek is tízezreket bocsátottak el

Megugrott a munkanélküliség Európában a koronavírus-járvány miatt. A légitársaságoktól az autógyárakig tömeges elbocsátások voltak.

Az Európai Unióban csak áprilisban 397 ezer ember vesztette el a munkáját az Európai Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint.

Az uniós munkanélküliségi ráta 6,6 százalékra emelkedett, ez előző hónapban mért 6,4 százalékról, ami 12 éve a legalacsonyabb értéknek számított. Sok év alatt a mostani a legnagyobb növekedés.
És míg különböző akciókkal sikeresen védik az európai munkahelyek egy részét, máshol nem ilyen szerencsések. Íme egy lista arról, mely cégek voltak kénytelenek leépítésbe kezdeni a koronavírus-járvány hatásai miatt, és mennyi embert bocsátanak el.

Egyesült Királyság

British Petroleum (10,000 munkahely)
A brit olajipari óriás, a BP hétfőn jelentette be, hogy tízezer munkahelyet szüntet meg világszerte a koronavírus-járvány alatt bekövetkezett olaj iránti folyamatosan csökkenő kereslet miatt.
Egy Euronewshoz is eljutott céges ímélben a vállalat vezérigazgatója, Bernard Looney is elismerte az elbocsátásokat, és azt írta, hogy a munkahelyek legtöbbje már idén megszűnik. A vezetői levél szerint a leépítés az irodai alkalmazottakat érinti elsősorban.
Mulberry (a munkaerő 25%-a)
A luxus-divatcikkek piacát sem kímélte a koronavírus-járvány. A drága táskáiról és bőr termékeiről ismert brit Mulberry márka dolgozóinak egynegyedét kényszerül elbocsátani világszerte. A legtöbb állás Nagy-Britanniában szűnik meg.
British Airways (12,000 munkahely)
A brit légitársaság áprilisban jelentette be, hogy tizenkétezer fővel csökkenti 42 ezres alkalmazotti létszámát, miután a koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag nullára csökkent az utasok száma.
A British Airways anyacége, az International Airlines Group (IAG) közleménye szerint szerkezeti átalakításokat és elbocsátásokat hajtanak végre egészen addig, amíg a légi közlekedés szintje el nem éri a járvány előtti szintet.
Az elbocsátások várhatóan értintik az IAG más légitársaságait is.
EasyJet (4,500 munkahely)
A brit fapados légitársaság is elbocsátani kényszerül. Az Easy Jet a munkavállalók mintegy 30 százalékától, összesen 4500 embertől válik meg.
Virgin Atlantic (3,000 munkahely)
A magánlégitársaság 3000 munkahelyet szüntet meg az Egyesült Királyságban, és a Gatwick repülőtérről is kivonul.

Írország

Ryanair (mintegy 3,000 munkahely)
A Ryanair ír fapados légitársaság dolgozóinak 15 százalékát küldi el, ez mintegy 3000 embert érint. A cég vezetője, Michael O'Leary szerint ez elengedhetetlen, hogy a légitársaság túlélje a következő egy évet. A vezérigazgató saját fizetését a felére csökkentette egészen jövő márciusig.

Franciaország

Renault (15,000 munkahely)
A Renault francia autógyár május végén jelentette be, hogy világszerte 15 ezer munkavállalójától válik meg az autóeladások visszaesése miatt. A megszüntetendő munkahelyek közül 4,600 Franciaországban van.
Azonban lehet, hogy ez a szám még csökkenni fog, miután a francia kormány 5 milliárd euró értékben hitelgaranciát vállalt az autógyár kölcsönfelvételéhez.
Az elbocsátásoktól összesen 2 milliárd euró megtakarítást remélnek három éven belül.
Airbus (10,000 munkahely)
Az európai repülőgépgyártó május közepén azt jelentette be, hogy akár tízezer ember elbocsátására is rákényszerülhetnek a koronavírus-járvány miatt. A legtöbb állást a nagy-britanniai üzemben hajtanák végre.
A repülőgépek gyártása áprilisra a harmadára csökkent.

Németország

TUI (8,000 munkahely)
Nyolcezer embert bocsát el világszerte a TUI utazási iroda, jelentette be május közepén a cég. Az iroda félévi beszámolója szerint a járvány volt az eddigi legnagyobb válság, amivel a TUI történelme során szembe nézett. Az utazásokat teljesen felfüggesztették a koronavírus-fertőzések kitörése után. A német kormány májusban elfogadott egy 1,8 milliárd eurós hitelt a cég megsegítésére.
Thyssenkrupp (3,000 munkahely)
A Thyssenkrupp ipari konglomerátum már március végén bejelentette, hogy megválik 3000 dolgozójától. A 2026-ig elhúzódó elbocsátások a németországi acélipari divíziót érintik.
Lufthansa (22,000 munkahely)
A német légitársaság június 11-én 22 ezer munkahely megszüntetését jelentette be vilgszerte. Az elbocsátások fele Németországban várható.

Spanyolország

Nissan (2,800 munkahely)
A japán autógyártó május végén jelentette be, hogy 2,800 alkalmazottját bocsátja el a barcelonai gyárból. A bejelentés után tiltakozások kezdődtek a katalán városban. Az autógyár a koronavírus-járvány után ázsiai és észak-amerikai gyáraira kíván összpontosítani.

Skandinávia

Scandinavia Airlines (5,000 munkahely)
Miután márciusban már ideiglenes elbocsátásokat jelentett be, egy hónappal később a Scandinavia Airlines azt közölte, hogy véglegesen megválik mintegy ötezer dolgozójától, ami csaknem a svéd-dán közös tulajdonú légitársaság összes alkalmazottjának a fele. Az elbocsátások Svédországban 1,900, Norvégiában 1,300, míg Dániában 1,700 munkahelyet érintenek.
Forras: Euronews

ELSZEGENYEDIK A VILAG

Világbank: 100 millióan süllyedhetnek szélsőséges szegénységbe

img_5524.PNG


Soha nem látott egészségügyi és gazdasági válság előtt állunk, amely akár százmillió embert is szélsőséges szegénységbe taszíthat - áll a Világbank hétfőn frissített jelentésében.

A Globális Gazdasági Kilátások jelentés felülvizsgált változata szerint a globális gazdasági aktivitás 5,2%-kal csökken az idén.

Az euróövezet gazdasága 8,7 százalékkal zsugorodik idén, amit jövőre több mint 5 százalékos növekedés követ - ígéri Christine Lagarde, aki az Európai Parlament gazdasági bizottsága előtt számolt be az Európai Központi Bank gazdaságélénkítő lépéseiről.

- Ennek a válságnak senki nem az okozója, de mindenkire hatással van, ezért szimmetrikus válságnak vagy szimmetrikus sokknak nevezzük - mondta Lagarde.

A Világbank szerint Magyarországon idén 5 százalékos lehet a gazdasági visszaesés, ez 8 százalékponttal rosszabb a januári előrejelzésükhöz képest. A következő évre a szervezet 4,5 százalékos növekedéssel számol. Matolcsy Görgy jegybankelnök a novekedes.hun megjelent cikkében elhúzódó válságra figyelmeztetett.
Szerzői jogok Chris O'Meara/

Történelmi zuhanást él át az európai gazdaság

img_5525.PNG

 

Szabadesésben van az európai gazdaság. Ezt idáig is lehetett sejteni, csütörtökön azonban pontos adatokat is publikált az Eurostat, amelyek megerősítették, hogy az EU mély recesszió felé tart.

Január és március között az Eurozóna 3,8%-kal, míg az EU 27 tagállamának gazdasága 3,5%-kal - zsugorodott. A német munkaügyi miniszter szerint ez fordulópont a német gazdaság szempontjából.

- A koronavírus világjárvány történelmi kihívás elé állít minket. Az egész globális gazdaság, ahogy a német gazdaság is, a legnagyobb gazdasági visszaeséssel néz szembe a második világháború óta - mondta Hubertus Heil.

Ráadásul Európa gazdasága csak márciusban zárt be, vagyis az első negyedév végén. De már ez is elég volt ahhoz, hogy több ország recesszióba süllyedjen, miután már az előző év végét is mínuszban zárták.

A olasz gazdaság 4,7%-kal zsugorodott, Franciaország 5,8%-kal, Spanyolország 5-tel.

- A költségvetési előrejelzés előrevetít egy olyan lehetséges forgatókönyvet, amelyben a járvány tovább tart, ez 10,6%-os GDP-csökkenést jelentene 2020-ra - mondta Giuseppe Conte.

Súlyos következményekkel számol az Európai Központi Bank is.

- Az Európai Központi Bank által felvázolt forgatókönyvek szerint az Euróövezet GDP-csökkenése öt és tizenkét százalék között lehet - mondta Christine Lagarde, az intézmény elnöke.

Hogy kedvezőbb vagy rosszabb forgatókönyv válik-e valóra, az a kijárási korlátozások időtartamától és a vállalkozások és a munkaerő gazdasági kárainak csökkentésére hivatott intézkedések sikeressége.
Forras: Euronews

 

MENTŐÖV

img_5526.PNG


Csaknem megduplázta gazdaságélénkítő csomagját az EKB

fullsizerender-18.jpg

 

Példátlan döntéssel megemelte az Európai Központi Bank a márciusban megnyitott járványvédelmi sürgősségi program (Pandemic Emergency Purchase Programme, PEPP) keretében eszközvásárlásait- csaknem megduplázta, 600 milliárd euróval 1350 milliárd euróra növelve.
Az EKB azt is jelezte, hogy a PEPP-program határidejét az év végéről 2021 június végéig kitolja.

“Az eurózóna gazdasága korábban soha át nem élt zsugorodást tapasztal” - közölte az EKB elnöke, Christine Lagarde. “Hirtelen esett le a gazdasági aktivitás a koronavírus-járvány és a megfékezésére irányuló lépések miatt. Míg a felmérések adatai és a valós idejű indikátorok jeleznek valamilyen szintű kilábalást a korlátozások fokozatos feloldásával egyidejűleg, ez a javulás eddig igen langyos ahhoz képest, hogy a mutatók milyen gyorsasággal zuhantak.”
A várakozások szerint idén az eurózóna gazdaságának növekedése 8,7 százalékkal esik, és csak 2021-ben tér majd magához 5,2 százalékos növekedéssel.
A gazdaságok felépülése nagyban múlik a különböző államok pénzügyi politikáján. Az EU legnagyobb gazdasága, Németország 130 milliárd eurós gazdasági ösztönzőcsomagot jelentett be.
"Úgy hiszem, ha biztosítani akarjuk a következő generációk jövőjét, akkor már ma be kell fektetnünk a jövőbe – ez vezérelt bennünket. Ez megakadályozza, hogy még rosszabb dolgok történjenek, de nem jelenti azt, hogy a jövő könnyű lesz" - figyelmeztetett a német kancellár, Angela Merkel.
A koronavírus-járvány által sújtott gazdaságok támogatására szánt 750 milliárd eurós uniós helyreállítási alapból Magyarországnak 8,1 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás és 6,9 milliárd euró hitel állna rendelkezésére.
Forras: Euronews
Szerzői jogok Michael Probst/Copyright 2020 The Associated

"MASZKOLO"

img_5520.PNG
Viselőjének arcáról nyomtat fotót a védőmaszkra az automata
Egyéni arcmaszkokat nyomtat egy automata egy brüsszeli étteremeben: a vendéglátóegység bejáratánál a betérőnek elég belenéznie a kamerába, a szerkezet fotót készít róla, amit azután rányom az eldobható maszkra. Így a védőálarc viselője - legalábbis első ránézésre - olyan, mintha nem lenne az arcán semmi.

KORONAVÍRUS KITEKINTÉS

Világszerte 7,5 millióan fertőződtek meg és 421 ezren haltak meg

img_5521.PNG

Világszerte 7 514 559 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 421 458, a gyógyultaké pedig 3 540 696 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli összesítése szerint.

Egy nappal korábban a fertőzöttek száma 7 360 239 volt, a halálos áldozatoké 416 201, a gyógyultaké pedig 3 454 807 volt.

Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.
A fertőzés 188 országban van jelen.
A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség eddig az Egyesült Államokat sújtja a leginkább, ahol 2 023 347 a fertőzöttek száma, 113 820-an haltak meg, 540 292-en meggyógyultak.
Brazíliában 802 828 fertőzöttről, 40 919 halálos áldozatról és 429 965 gyógyultról tudni. Oroszországban 501 800-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 6522-re, a gyógyultaké 260 649-re.
Indiában 297 535 fertőzöttet, 8498 halálos áldozatot és 147 195 gyógyultat jegyeztek fel. Az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 292 860, 41 364-en haltak meg a betegségben, 1278-an gyógyultak ki belőle.
Spanyolországban 242 707 fertőzöttet, 27 136 halálos áldozatot és 150 376 gyógyultat regisztráltak.
Olaszországban a fertőzöttek száma 236 142, a halálos áldozatoké 34 167, és 171 338-an gyógyultak fel a Covid-19-ből.
Peruban 214 788 fertőzöttet, 6088 halálos áldozatot és 102 429 gyógyultat regisztráltak. Franciaországban 192 493 fertőzöttről, 29 349 halálos áldozatról és 72 269 gyógyultról tudni.
Németországban 186 691 a fertőzöttek száma, 8772 a halottaké, 170 961-en meggyógyultak. Iránban 180 156 fertőzöttről, 8584 halálesetről és 142 663 gyógyultról tudni. Törökországban 174 023 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 4763, a gyógyultaké 147 860.
Chilében 154 092 fertőzöttet regisztráltak, a halálesetek száma 2648, a gyógyultaké 126 444. Mexikóban 133 974 fertőzöttet diagnosztizáltak, 15 944-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a gyógyultak száma 97 198. Pakisztánban 125 933 a regisztrált fertőzöttek száma, 2463 a halottaké és 40 247 a meggyógyultaké. Szaúd-Arábiából 116 021 fertőzöttet, 857 halálesetet és 80 019 gyógyultat jelentettek az egészségügyi hatóságok.
Kanadában 99 159 fertőzöttet, 8071 halálos áldozatot és 58 131 gyógyultat tartottak számon. Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 84 216 fertőzéses esetet tartottak nyilván péntek reggel, 4638 halálos áldozatot és 79 464 felépültet regisztráltak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.

SPANYOLORSZAGI ADATOK

 img_5529.PNG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr515806754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása