Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZÜLINAPI BULIK NÖVELIK A FERTÖZÖTTEK SZÁMÁT SPANYOLORSZÁG - SZERTE

MADRIDI KARANTÉNUNK 71. NAPJA, 2020 május 31

2020. május 31. - zsazsy55

Spanyolországban fegyelmezetlen ünnepségek miatt ugranak meg a fertőzési számok.Ceutaban a katalóniai Lleidaban,a murciai Totanaban Archenaban, es Cuencaban regisztráltak extra  magas adatokat, születésnapi bulik miatt, ahol a megengedettnél jóval többen ünnepeltek. Mindenütt karantén lett a vége.

image6.PNG
Foto: El Pais 

 Cordobaban Joaquin herceg, a belga király unokaöccse, tesztje pozitív lett, miután egy SZULINAPI bulin 27- en ünnepeltek, s bar az arisztokrata férfi szabadon repülhetett, mégsem kerülte el a végzetét, az o tesztje is pozitiv lett, s emiatt a társaságának minden tagja karantenra ítéltetett- adta hírül az El Pais.
Jó hir, hogy hetfőtől országosan megnyitják a medencéket, az 1-es fázisban lévőket is, de csak sportolásra szabad használni, es csak ket főnek, adta tudtul a szombati Kozlony. Ahol tobb a pálya, ott órarend szerint lehet sportolni. A várva várt könnyítésekrol az Egeszsegugyi Minisztérium ad folyamatos információkat, jo hir az 1-es fazisban élőknek, hogy szabad nekik is kirándulásokat tenni,régión belul, a megadott feltételekkel, csak tíz főnek.Az ellenőrzéseket a területi illetékesek végzik.
Forras: El Pais 
 
Elárasztották a nagyvárosok utcáit és a tengert az eldobott maszkok
image7.PNG
Veszélyben az ökoszisztéma 
img_4417.JPG
A koronavírus-járvány terjedése elleni küzdelem egyik eszköze a szájmaszk, amiből naponta többet is elhasználnak sokan. Lisszabon mellett található Portugália legnagyobb újrahasznosító üzeme, havonta körülbelül hatezer tonna szemetet válogatnak itt szét. A járvány kezdete óta ezresével találnak nem újrahasznosítható maszkokat és gumikesztyűket a szelektív hulladék között.
Az EGF vállalat képviselője Ana Loureiro, azt mondta, sokan egyszerűen tájékozatlanságból dobják a szelektív kukákba a maszkokat és kesztyűket, pedig nem ezekbe a konténerekbe kellene tenni. Ez a szemét a válogató üzembe kerül. Egy teszt során két óra alatt három zsáknyi maszkot és kesztyűt szedtek ki az újrahasznosítható hulladék közül.
image5.PNG
Franciaországban már inkább az okoz gondot, hogy sokan egyszerűen csak a földre dobják az egyszer használatos maszkokat. Ez több szempontból is probléma. Például nem tudni mely maszk viselője lehetett fertőzött, vagyis ez mind veszélyes hulladék.
Paul Simondon, egy Párizs tisztaságáért felelős köztisztviselő azt tanácsolja, hogy ha valaki otthon van, akkor tegye a maszkot egy jól zárható nejlonzacskóba vagy tasakba, majd csak 24 óra múlva dobja a szemétbe, így lehet csökkenteni a továbbfertőzés veszélyét.
Környezetvédelmi szakértők arra figyelmeztettek, hogy az egyszer használatos gumikesztyűkből és maszkokból keletkező hulladékmennyiség újabb veszélyt jelent a föld ökoszisztémájára. 
A Tiszta tenger nevű művelet tagjai szennyezett gumikesztyűket és arcmaszkokat találtak a héten a Földközi-tenger mélyén, a franciaországi Antibes közelében. A környezetvédők igyekeznek megtisztítani a tengerpartot, de amíg az emberek felelőtlenül kezelik, vagy inkább nem kezelik a szemetet, addig szélmalomarcot vívnak.A szervezet szerint a koronavírus-járvány elleni védekezéshez használt eszközök nem megfelelő kezelése tovább növeli a műanyagszennyezést a vizekben. Laurent Lombard, a Tiszta tenger művelet alapítója videót is készített a felszín alatti szennyezésről.
Olaszországban is küzdenek a problémával. Róma polgármestere bejelentette, hogy aki eldobja az arcmaszkját, a fertőtlenítőszer palackját vagy kesztyűjét, 500 eurós bírságra számíthat.
Forras: Euronews 
Von der Leyen: bölcs rendszer vigyáz majd az uniós pénzekre
Az Európai Bizottság bizottság elnöke az újjáépítési terv ismertetése után újságírók kérdéseire válaszolt. Tudósítónk, Stefan Grobe is köztük volt.
Stefan Grobe, Euronews:
"Miért olyan biztos abban, hogy a javaslatot elfogadják majd a nagy tagállamok, a fukarok és a déliek is?"
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke:
"Ez a válság mindenki érint, mindenkit érint a gazdasági visszaesés a közös piac szereplői közül, és a nemzetállamokat is. Ez most Európa pillanata. Együtt kell legyőznünk ezt a válságot. A mostani javaslat egy olyan keret, amelyet jól ismer már minden tagállam és a minősége biztosítva van."
Stefan Grobe, Euronews:
"Mi az üzenete a fiatalok számára, akik nem találnak munkát és akik a jövőben visszafizetik majd a most felvett hiteleket?"
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke:
"Először is ez egy erős gazdaságvédelmi csomag, amely munkahelyeket teremt majd a fiatalok számára. De a legfontosabb az, hogy van egy megállapodásunk a fiatalokkal, amely szerint most kell pénzt szerezni és befektetni, de olyan európai célokért fektetünk majd be, amelyek fontosak nekik. Ez az európai zöld terv és a digitalizáció. Mindkettő fontos a fiatalok számára. Ha ők is fizetik majd vissza részben ezt a pénzt, a mostani befektetések gyümölcseit is ők szüretelhetik majd le."
Stefan Grobe, Euronews:
"Azok, akik otthonról figyelik a válságkezelést, csak kapkodják a fejüket a milliárdok és az ezermilliárdok hallatán. Hogyan lehet garantálni azt, hogy ezt a pénzt valóban a fellendülésre fordítsák és minden polgárnak jusson belőle?"
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke:
"Egy nagyon bölcs rendszer vigyáz majd erre. A tagállamok javaslatot tesznek majd egy nemzeti helyreállítási tervre, hiszen ők tudják a legjobban, mi a legnagyobb gondjuk és mit kell modernizálniuk. A döntés nem csak a bizottság kezében lesz, hanem a tanácséban is. A fékek és ellensúlyok rendszere biztosítja majd azt, hogy a megfelelő összeget fektessük be 
Forras: Euronews 
Viharfelhők az uniós zöld terv fölött
Az EU a természet védelmére figyelve pörgetné fel a gazdaságot a koronavírus-válság után.
A járvány alatt a becslések szerint 27 százalékkal csökkent a károsanyag-kibocsátás a kontinensen. A korlátozások feloldásával azonban visszatér a forgalom is Európa nagyvárosaiba.
A környezetvédők attól tartanak, hogy tagállamok ragaszkodnak majd a fosszilis energiahordozók támogatásához.
"Nem vagyok biztos abban, hogy a bizottság eléggé ambiciózus. Láthattuk, hogy a bizottság tavaly eltörölte a zöld feltételeket a kohéziós pénzek kifizetésénél. Valós a veszélye annak, hogy a fellendülési terv első szakaszában is figyelmen kívül hagyják majd a zöld elvárásokat” - mondta egy zöld aktivista, Markus Trilling.
A bizottság szerdán mutatja be az úgynevezett fellendülési terv részleteit.
Az már kiszivárgott, hogy az EU támogatná a környezetbarát közlekedési eszközöket.
És megdupláznák az elektromos autók töltési pontjait 2025-ig.
Az autólobbi szerint a legszegényebbnek is meg kell adni a jogot a közlekedéshez.
"Problémás az a része a tervnek, ahogy a gyártók autóflottáját szabályoznák. Világossá kellene tenni, mi a cél, amikor az autópark zöldebbé tételéről beszélnek. A széndioxid-kibocsátást, a mikrorészecskék, vagy a nitrogén-oxid kibocsátását kell csökkenteni? Vagy az összeset? Holisztikusan kell megtervezni ezeket a csomagokat, hogy a megfelelő hatást érjük el” – mondta egy autópari lobbista.
Brüsszel egy átfogó vasúti tervvel helyettesítené a szennyező rövidtávú repülőutakat.
És háromszorosára növelnék a zöld építőipari beruházások arányát.
A környezetvédők attól tartanak, az egész zöld fordulat halálos sebet kap azzal, hogy a tagállamok kormányai állami pénzből segítik a légiközlekedést és az autóipart.
Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerint a környezetvédelem prioritás.
"A klímaváltozás ellen soha nem lesz oltás, ezért kell Európának most befektetnie a tisztább jövőbe. Ennek a befektetésnek a megemelkedett adósságszint lesz az ára. És ha növeljük az adósságot a következő generációk számára, akkor meg kell tennünk az is, hogy egy jobb jövőbe fektetünk számukra” – mondta Ursula von der Leyen bizottsági elnök.
Az Európai Bizottság zöld terveit a nemzetállamoknak is jóvá kell hagyniuk.
Szerzői jogok  Michael Probst/Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved
COVID-19: még veszélyes közel engedni egymáshoz az embereket.
image8.PNG
Brit tudósok a koronavírus-járvány újbóli fellobbanására figyelmeztetnek. Az Egyesült Királyságban hétfőtől jönnek az újabb lazítások. Angliában újraindul az oktatás az általános iskolákban és hat főig lehet baráti, családi rendezvényeket is tartani, valamint megnyílnak a parkok és tengerpartok is. Sokan úgy vélik ez egy elhamarkodott politikai döntés.
John Edmunds professzor, a kormány tudományos tanácsadó csoportjának tagja azt mondta, két okból is kockázatos a korlátozások feloldása. Az egyik, hogy már a nagyon kis változás is felgyorsíthatja a vírus terjedését. A másik, hogy még mindig naponta nyolcezer új fertőzöttet azonosítanak Angliában.
Skóciában, Wales-ben és Észak-Írországban az iskolák még nem nyitnak ki, de 6-8 fős társaságok már találkozhatnak egymással. Hétfőtől mindenhol működik a kontakt-kereső applikáció.
John Edmunds professzor arról beszélt, hogy a kontakt-keresőt csak a héten indították el, vagyis még nem tudni, hatékonyan működik-e. Szerinte a gyülekezési szabályok lazítása veszélyes.
A kormány tudományos tanácsadói mind egyetértettek abban, hogy a kijárási korlátozások feloldása veszélyes és talán korai, de volt olyan szakember is, aki szerint mentálisan segíteni fog sokaknak, ha újra találkozhatnak szeretteikkel, barátaikkal, így egy esetleges újabb vesztegzárat is könnyebben viselnek majd.
Az Extinction Rebellion klímaaktivistái békés és távolságtartó tüntetést tartottak Londonban a parlament előtt, szerintük a brit kormány nem megfelelően reagált a koronavírus-járvány okozta válságra. A rendőrség végül feloszlatta a demonstrációt.
Szerzői jogok  AP Photo/Matt Dunham
MAI ADATOK SPANYOLORSZAG
Az El Pais adatai szerint 94 fertőzött es 4 halálesetet regisztraltak.

VILÁG 
 
image9.PNG
image10.PNG
image11.PNG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr1215731768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása