Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

ISMET EMELKEDETT AZ UJ FERTOZOTTEK, ES A HALOTTAK SZAMA

MADRIDI KARANTENUNK 68. NAPJA Majus 28

2020. május 28. - zsazsy55

Sok tartomány es régió azert nem léphet tovabb junius 1-el a második karanten feloldasi fazisba, mert megnőtt az uj fertozottek szama. Igy járt Barcelona egyik tartománya is, ahol felelőtlen születésnapi bulizókat csípték nyakon,akik ráadásul  meg megsértették a szabályokat is: 20-an ünnepeltek a megengedett 15 helyett. Girona es tobb katalán tartomány azonban reménykedhet,hogy beléphet a 2-es fazisba.

Andalúzia es Granada viszont jól szerepelt az adat listán, igy kervenyeztek a továbblépést, csakugy ezt kerte Valencia vezetője is.

84de6a6865478333a7a7a12a3774b920.jpg

Az egeszsegugyi mutatok szerint tobb idősotthonban, de az egészségügyben is mertek emelkedést, sőt egy húsüzem en is találtak fertozotteket.

Madrid elöljárója, Ayuso elve jogával, változtatott a gyerekek kijárási óra rendjén: e szerint:10-13 óra es 17-21 óra között mehetnek ki a 14 év alattiak.

A szerdai közlönyben megjelent, hogy a 2. fázistol mar bármikor ki lehet menni sportolni, es a gyerekek is szabadon mozoghatnak. A tengerparti rendet a vezetők határozhatjak  meg.

A fertőzések szama ugrásszerűen nott az elmúlt időszakban, a ket het alatt 187 uj  beteget vettek nyilvántartásba.

Elkezdődött a 10 napos nemzeti gyász

fc7be68ce1d2089913896193d12bc4cd.jpg

Foto: El Confidencial

Tegnap delben VI. Fülöp, Spanyolország királya feleségével és két lányával, talpig feketében adozott a halottak emlekenek, a 10 napos nemzeti gyász kezdeten országszerte 1 perces néma csenddel tisztelegtek az halottak emlékének es félárbócra eresztették a spanyol zászlókat.

 

Tovabb mélyül a politikai válság

Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter továbbra is kitart a mellett, hogy azert menesztette Madrid csendőr parancsnokát, mert szükséges volt “a belügyi csapat újjászervezése”. Az igazi ok azonban az volt, hogy a parancsnok a bíróságnak eljuttatott egy dokumentumot a kormany tudta nelkul, melyben a marcius 8-ai nő napi tüntetés  es a jarvany közötti összefüggések voltak olvashatók Ennek a 86 oldalas jelentésnek az volt a lényege, hogy a kormany tudott a veszélyhelyzet rol, megis szemet hunyt felette, es nem tett ellene. 

a61aa8ab3b73ecc850ba8d4615acef59.jpg

A feszültségeket fokozza, hogy Pedro Sánchez miniszterelnök tartja magát a baszk Bilduval kötött megállapodáshoz és hatályon kívül fogja helyezni a 2012-es munkaügyi reform törvény egy részét. Emellett azt is elmondta, hogy targyalni fog a katalán republikánusokkal  a szükségállapot meghosszabbítása érdekében, viszont a legnagyobb ellenzéki parttal, a PP- vel nem.

Forras: Euronews

140 milliárd eurós mentőövet kap SPANYOLORSZAG

fullsizerender-1_1.jpg

Ahhoz,hogy Spanyolország talpra állhasson, több mint 140 milliárd euró segítséget kaphat az Európai Bizottságtól: összeg fele vissza nem térítendő kölcsön, a másik felét vissza kell majd fizetni. Ezzel az összesen 750 milliárd eurós alapból Olaszország után Spanyolország kapja a legtöbbet.

fullsizerender-2_1.jpg

EKB: „Néhány ország kieshet az eurózónából”

fullsizerender_19.JPG

A koronavírus-járvány felerősítette a gazdaság sérülékenységét, további kríziseket vetít előre, magas az adósságszint, a bankok próbálnak kilábalni a nehéz helyzetből – többek közt ez áll az Európai Központi Bank kedden közzétett jelentésében.

Az EKB szerint világszinten és az euróövezetben is gyors és széles körű a recesszió, a gazdasági visszarendeződés bizonytalan, az üteme egyrészt függ attól, hogy a kormányok mennyire lesznek sikeresek a korlátozó intézkedések fellazításával, másrészt, hogy mennyire lesznek hatékonyak a bevezetett pénzügyi intézkedések.

Az euróövezet gazdasága 10 százalékos visszaeséssel számolhat idén, és ugyan a kormányok igyekeznek mérsékelni a károkat, a krízis még jó ideig elhúzódhat. Néhány ország adósságcsapdába kerülhet, és fennáll a veszélye annak, hogy végső soron kiesnek az eurózónából.

A fogyasztás még jó ideig megrekedhet a mostani szinten nem csak az emberek alacsonyabb jövedelme miatt, de azért is, mert a járvány következtében megváltoztak a vásárlói szokások.

Az EKB szerint nem elhanyagolható annak a veszélye sem, hogy a fertőzöttségi mutatók újra emelkedni kezdenek Európában, ami ismét korlátozó intézkedéseket vonhat maga után.

Forras: Euronews

„Teszt és kontaktkutatás” - ez az új jelszó Európában

fullsizerender_20.JPG

Európa nagy részén lecsengett a koronavírus-járvány, amelynek új epicentruma Dél-Amerika. Helyreállnak a hétköznapok, de egy újfajta normalitás szerint, aminek meglesznek a társadalmi és a gazdasági következményei is.Spanyolországban tíznapos országos gyászt hirdetett a kormány. Ennek kezdetét jelezte az ünnepélyes tiszteletadás, amikor egyperces csönddel emlékezett a kabinet és a királyi család a járvány több mint 27 ezer halálos áldozatára.

fullsizerender_21.JPG

A kormányok Európa-szerte arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy a járványveszély nem múlt el. A szakemberek nagy része azt mondja, télen újabb hullámra számíthatunk.

Mobilapplikáció segít felderíteni az új koronavírus terjedését

Tesztelés és kontaktkutatás - ez a záloga annak, hogy féken lehessen tartani a vírust, éppen ezért a francia törvényhozás például zöld utat adott egy mobilapplikációnak, amely megmutatja, hogy a fertőzött kivel találkozott a lappangási időszakban. Az ilyen típusú alkalmazások, amelyek érdekében most a rivális technológiai óriások is összefognak, adatvédelmi szempontból rendkívül aggályosak.

fullsizerender_22.JPG

A közösségi érintkezés megváltozott szabályai érvényben maradnak, ami átalakítja a vendéglátást. A tulajdonosok egy része alkalmazkodik az új körülményekhez, mások még kivárnak. Ezt mondta egy párizsi férfi is, ő még nem nyit ki, inkább vár pár hetet, akár hónapokat, hogy jobb feltételek között, már nem annyira elkülönítve fogadhassák újra vendégeiket. Neki bisztrója van, ahol nincs hely annyire szétültetni az embereket, amennyire most elő van írva, és hát egy személyesebb műfaj is - tette hozzá.

Szerzői jogok  Emilio Morenatti/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Mai adatok Spanyolorszag


510 uj megbetegedés, 1 áldozat

IMG_5304.PNG

Világ adatok


IMG_5305.PNG


A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr9215727322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása