Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

MENESZTETTEK A MADRIDI CSENDOR PARANCSNOKOT 

MADRIDI KARANTENUNK 65. NAPJA, 2020 majus 25

2020. május 25. - zsazsy55

KIDERÜLTEK a találgatások okai. Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter "bizalomvesztes "- re hivatkozva menesztette  a madridi csendőrség parancsnokát, Diego Pérez de los Cobost. 

Nem az volt az elbocsátás elsődleges oka, hogy megtartották  a jarvany kirobbanását előidéző marcius 8-ai feminista tüntetést, hanem az jelentés, amit az ezredes küldött el  a bíróságnak, amely a március 8-ai feminista tüntetések és a járvány spanyolországi elterjedése közötti osszefuggeseket vizsgálja. A kényes ugy Achilles sarka az, hogy nem jelentette a kormánynak, hogy elküldte ezt a titkos dokumentumot a bíróságnak. 

 

f4fdb3b5-200c-4afb-9758-77b5139fbc92_4_5005_c.jpeg

Fotó: El Confidencial fotója a tüntetésről

Egyre sokasodnak a Legfelsőbb bíróságon a kormany elleni feljelentések, tobb,mint negyven beadványban vádolják melyben a vezetést, hogy nem kellő szakértelemmel es körültekintéssel kezeltek a járványt. A legtöbben a kormányfő Sanchezt, az egeszsegugyi minisztert, Salvafor Illat es a belügyminiszter Fernando Grande-Marlaskat vádolják. 

Arról meg most sem esik szo, hogy a rossz egeszsegugyi felszereléseket: tesztekert, lélegeztető gepekert kifizetett millio eurok sorsa, ki a felelős? 

FELMÁS DÖNTÉSEK,KAPKODÓ IDEGENFORGALMI POLITIKA

Szinte minden nap változik amit előző nap megszavaznak: ilyen a turisztika megmentését szolgáló kapkodás. Megsem kell karanténba menniük az érkező turistáknak nyaron, július 1-tol szabad a vásár. A kijárási tilalom sem vonatkozik a nyaralokra, mehetnek szabadon. Most meg csak a spanyol állampolgárok, diplomaták, bejelentett lakóhelyüek utazhatnak be az országba. - A kötelező karantén szabály megszűnik július 1-jével, amikor újraindulhat a nemzetközi turizmus, jelentette be a miniszter, Maroto, ami szabad mozgást engedélyez a turistáknak.

A döntés arra valasz, hogy a francia kormány közölte: nem ajánlja állampolgárainak, hogy Spanyolországban nyaraljanak ezen a nyaron. Görögország szinten bejelentette, hogy idén kész arra, hogy átvegye Spanyolorszag  vezeto turisztikai szerepet, es tart karokkal varja azokat a turistákat,akik Hispaniaban nyaraltak volna.

FEGYELMEZETLEN EMBEREK ES A BAR- ROHAMOK

Madrid, Barcelona, valamint Castilla és León is meg csak hetfon leptek be az 1-es karanténfeloldási szakaszba. Az emberek megrohanták a barokat, boltokat,mintha nem is egy virus zilalta halál országból jöttek volna. Sorban álltak, hogy megihassak  a kavejukat, hogy leulhessenek a teraszokra.

img_9075.JPG

A tengerparti bárok, a  “chiringuito”-k is felkeszultek a nyitásra, ma mar  a tengerparton is lehet sportolni,setalni.

Barcelonában óvatosabbak a bartulajok: itt meg csak 1-es fazisban nyithatnak mától, csak kint es 50%- os kapacitással fogadhatnak vendégeket, igy sok bar ki sem nyitott, megvárják a 2- es fázist, ahol mar nagyobbak a kazitasi lehetőségek.

Barcelonaban továbbra is igen feszült a hangulat, a rendőrség folyamatosan oszlatja fel a kormany es a karanten elleni tüntetéseket.

TÜNTETNEK A KÓRHÁZAK MAJUS 25-EN 

 “Védd a közegészségügyet!” - lesz a mottója a 

május 25-én, hétfőn este 8 órára hirdetett  demonstrácionak, amit a kórházak, egészségügyi központok  bejáratánál tartanak. Az egeszsegugyi dolgozok  a közegészségügy védelmének fontosságát hangsúlyozzák ezzel a lépéssel, a koronavirus jarvany megfékezéseért tett küzdelem nevében. Az "Október 12-e " kórház védelmi platformja megmozdulásra szólítja fel az egészségügyben dolgozókat és mindenkit, aki közösen harcol a virus ellen. Celjaik közt szerepel, hogy több egészségvédelmi eszközt, a bizonytalan, illetve 35 órás szerződések felmondását, továbbá  azoknak az embereknek a szerződtetését kérik, akik megerősítő szolgálatot teljesítettek a vírus elleni küzdelemben. Az egyesület hangsúlyozza, hogy a szabadságot és a kormány lemondását követelők most tapsoljatok a fazék-veres es a kanál csöngetésre helyett. 

HURRÁ, 2-ES FAZIS! 

Ujra változik az élet Spanyolországban, hiszen a lakosság több mint 40 százaléka a 2-es karanténfeloldási szakaszba lép, ezzel  újabb lazítások  szerint élhetnek hetfotol.

A bárok végre a beltéri asztalaiknal is ki szolgálhatnak vendégeket, a hotelek kinyithatják a közösségi tereket, valamint a plázák,színházak is nyitnak.Teljes Észak-Spanyolország, Andalúzia nagy része, Castilla La Mancha két tartománya a Kanári és a Baleár-szigetek, es Murcia is, bar itt mivel Totanaban megugrottak a fertőzések, meg várakozik.

A 2-es fazisban jelentősen lazulnak a szabályok:

- Baszkföld kivételével a tartományon belul utazhatnak 

- Nincs kijárási órarend, kivéve a 65 év felettiek 

- Lehet sportolni,családtagoknak sétálni, latogatni

- Szervezheto baráti társaság 15 foig

- Látogathatók az idősotthonok

- A bárok beltéri tereit is használhatják 50%- os kapacitásig, de nem lehet csak asztalnál fogyasztani

- Lehet a tengerben fürödni,de csak 15 fos társaságok szervezhet ok,biztonságos távolságban. Az önkormányzatok egyéni szabályozásokat hozhatnak 

- Nyithatnak az uszodák,medencék 30%- os feltolottseggel 

- MINDEN üzlet nyithat,korlátozás nelkul, de a játszóterek továbbra sem használhatók

- Nyithat ok a hotelek közösségi terei, a wellness,szaunák , de csak 30 % erejéig.

- Lehet túrázni 20 fos csoportokkal

- Megfelelő létszámban lehet menni templomba, esküvőre, virrasztásra

- Meg nyithatnak az akadémiak,mozik, korlátozott létszámmal 

- Indulhat a profi liga szabályok szerint.

 

 Önmagát fertőtlenítő arcmaszkot fejlesztettek izraeli kutatók

 

Izraeli kutatók innovatív koronavírus elleni arcmaszkot fejlesztettek, amely képes önmagát fertőtleníteni - közölte az Izraeli Műszaki Egyetem (Technion).

Fotó: VEOL maszk

A haifai székhelyű egyetem kutatói által készített maszk belsejébe szénrostréteget vittek be, amelyet egyenletesen eloszlattak szerte a maszkban.

A fertőtlenítés a szénrostrétegben keletkező hőn alapul: a maszkot kétamperes árammal melegítik fel, a felmelegített maszk pedig megsemmisíti a vírusokat, amelyek a nap folyamán halmozódtak fel rajta, és már készen is áll az újabb használatra.

A kutatók a maszk prototípusát egy egyszerű mobiltelefon-töltőről működtették.

A Technion szerint az ilyen hatékony és innovatív maszk segítheti az országokat a maszkhiány leküzdésében a koronavírus-járvány idején.

Forras: M7

KITEKINTÉS: 

A világon már több mint 2,1 millióan épültek fel a COVID-19-ből.

Összesen 5 millió 407 ezer 701-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 345 060, a gyógyultaké pedig 2 millió 168 ezer 564 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli összesítése szerint. 

b20419a5-b09b-4eb3-87af-75cd5a119bf7.png

 

db18c7e1-4146-4b70-8d8d-2cb83061e8f8.jpeg

Forras: Worldsometers 

 

SPANYOLORSZAG MA:

Az elmúlt 24 órában 70- en haltak meg, es 274- uj fertőzést regisztraltak  

Forras: Worldsometers 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr8215716864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása