Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

TÜNTETNEK MADRIDBAN A KORMANY LEMONDASAT KÖVETELVE

MADRIDI KARANTENUNK 60. - NAPJA 2020.Majus 20.

2020. május 20. - zsazsy55

 

Ma hivatalosan is megszavaztak a kormany tanácsban a szükségállapot 15 napos meghosszabbítását,ahogy az várható volt.A vita meg  mindig tart, az eredményről beszámolunk.

c5f7e780b6df0fc92e84c558bd5abce4.jpg

TIZEDIK napja  tüntetnek a kormány ellen Madridban, ahol a miniszterelnök lemondását és szabadságert Elsősorban a Salamanca varosreszben, a a calle Núñez de Balboa, valamint a Paseo de la Habana utcák lakói elégedetlenkednek,a forgalom megbénításátval fejezve ki elégedetlenségüket, meg a forgalmat is leállítottak, ugyhogy a rendőrségnek kellett a tüntetést feloszlatnia. De nem csak itt,hanem város szerte, es országszerte is utcára vonultak az emberek, vagy ablakaiból csorompoltek fazekakkal,kanalakkal. Alcorcónban, Majadahondan,és az elit lakta Pozueloban is utcára mentek az emberek,de más városokban is tüntettek, igy Sevillában, Valenciában, Zaragozában és Guadalajara-ban is: a kormany, illetve a miniszterelnök lemondását, es a szabadságjogokat követelik, kritizálta az állami döntéseket.

A  rendőrség nagy erőkkel kontrollálja a helyszineket,  arra ugyelnek,hogy mindenki betartsa a 2 méteres távolságot.

 Az ország vezetése eddig csak a tömegközlekedési eszközökön tette kötelezővé az egészségügyi védőeszközök hordasat, mától azonban mindenhol kotelezo lesz a maszkok viselése.A döntést a tobbi önálló autonomia harcolta ki.

image1.PNG

A miniszterek tanácsa ele ma kerül szükségállapot újbóli meghosszabbítását tartalmazó beadvány, melyben Pedro Sánchez miniszterelnök a karanténfeloldási szakaszok június végéig tartó hosszabbítását kéri. Az első alelnök, Carmen Calvo felvazolta, hogy a május 24-étől kezdődő karanten már radikálisan különbözne a korábbiaktól: kormány ugyanis biztositana annak lehetőségét, hogy azok a tartomanyok,amelyek hamarabb teljesitik a karanténfeloldási fázisokat, hamarabb johetnenek ki a riasztási állapotból is, tehát ezzel az autonómiák vezetői előbb kapnák vissza irányítási jogukat is.

7401450da195a85070b156b5ed0008ee.jpg

SPANYOLORSZAG MA:

Míg tegnap 83- an haltak meg a koronavirusban, addig ma

95- re emelkedett a halottak szama. Ugyancsak emelkedett az uj megbetegedesek szama is. Az összes fertőzott 232555, ebből 46000 pozitiv fertőzott a tesztek által mutatva. a halalos áldozatok 70%-a a 70 év feletti, foleg nő.

Indulhat az uniós munkahelyvédelmi alap

image2.PNG

Az Európai Tanácsban elfogadták az EU munkahelyvédelmi programját. A SURE névre keresztelt alap százmilliárd euró értékben nyújthat hitelt kedvező feltételekkel a tagállamoknak. Azok pedig rövidtávú munkahelymegtartó-programokra fordíthatják a pénzt.

A válság kezdete óta Európában negyvenmillió ember kért ilyen rövidtávú bérkiegészítő támogatást. Franciaországban az alkalmazottak közel fele igényelte ezt.

A mechanizmus lényege: az állam egy átmenti időszakban támogatja azokat a bevételkieséssel küzdő cégeket, amelyek cserébe nem bocsájtják el a dolgozókat.

"Ha nem lesz szolidaritás a pénzügyekben az összes ország részvételével, akkor néhány ország egyszerűen lemarad, ez pedig versenyhelyzetet teremt a dolgozók között. Úgy gondoljuk, az alkalmazottaknak össze kell tartaniuk egy jó szociális rendszerben. Nekünk a SURE program a kezdetet jelenti a szociális Európa felé vezető úton, nem pedig a folyamat végét" - mondta egy szakszervezeti vezető, Miranda Ulens.

Az Olaszországhoz hasonlóan eladósodott tagok így olcsó kölcsönhöz juthatnak.

"Olaszországnak nagyon előnyös innen kölcsönöznie 15-20 milliárd eurót, hiszen ez egy fenntartható kamatozású hitel, amivel csökkenteni tudjuk a kamatainkat a piaci feltételekhez képest. Ha Olaszország fenntartható módon vesz fel hitelt, az mindenkinek jó, beleértve az Európai Központi Bankot is " - mondta egy olasz EP-képviselő, Andrea Cozzolino.

A pénzügyi alap június elején kezd majd működni, ha minden tagállam megtette a garanciavállalását, és 2022 végéig lesznek elérhetőek a forrásai.

Forras: Euronews

A heparin legyőzheti a vírust, égési sérülésként kezelve

A kremonai alapellátáson vetették be először Olaszországban az antikoaguláns (vérhígitó) gyógyszert: "használható a tüdőgyulladás enyhítésére". Március 16-a óta kitűnő eredményekkel használják, a módszert még vizsgálják.

 

4efc26bd91a65bc0f28cb736e25a6e7b.png

Március 16-án, egy kórházbeli eligazításon megvilágosodás történt. "Mindannyian ott voltunk, még a piacenzai hórház fertőző osztályának vezetője is. "Hogyan tudnánk megállítani ezt a tüdőgyulladást?" És akkor az 58 éves cremonai Marco Stabile-nek, a piacentinoi Castel San Giovanni kórház plasztikai sebészetének egyik vezetőjének a gyulladásról azonnal a heparin jutott eszébe. Betegeit heparinnal kezdte kezelni és működött: sokan felgyógyultak és már távozhattak is. "Nagy dózisú vérhígitót használ: testsúly kilogrammonként 100 egység, naponta kétszer. A nagy mennyiség mind a gyulladás csökkentésében, mind az antikoaguláns hatás elérésében eredményes. Két legyet ütünk egy csapásra.

"Persze más terápiákkal is kiegészítjük a heparint", magyarázza a kremonai doktor. "Az eredményekkel utólagos leíró próbavizsgálatot végzünk: előterjesztjük az Etikai Bizottságnak, azután a Spallanzani-ba (Fertőző betegségek kórháza) mennek, majd ha ők elfogadják, nyilvánosságra kerülnek. Szigorúak vagyunk, csak azért nem adjuk ki a híreket, mert azok kecsegtetőek. Bizonyítékokon alapú orvoslást végzünk."

Nem véletlen, hogy Stabile volt az első Olaszországban, a kis, 120-130 ágyas San Giovanni kórházban, akinek a heparin eszébe jutott. Évek óta alkalmazza nagy égési sérülések kezelésében. Mindez egy Brazíliában, 2006-ban rendezett kongresszusnak köszönhető. "A kongresszuson, ahol a mesterséges bőrről tartottam előadást, találkoztam Michael Saliba, san diegoi amerikai professzor beszámolójával. Bemutatta az égési sérüléseknél alkalmazott terápiáját: heparin alapú injekciót adott vénásan az első három napon, majd folytatásként nagy dózisban injekciózta a bőr alá, vagy rápermetezte az égési sérülésre, végül a sebek nagyobb nyomok nélkül gyógyultak. El voltam ámulva!"

Stabile így folytatja, visszatérve a március 16-ig eligazításhoz: "A heparinnal lecsökkentjük az égés okozta gyulladást, miért ne alkalmazhatnánk most is? Kinyomtattam Saliba professzor protokollját és átadtam minden jelenlévő orvosnak. Tíz nappal később már eredményeket tudtunk felmutatni. Látható volt, hogy a betegség nem csupán a tüdőgyulladásra jellemző légzési szindróma, hanem a tüdő hajszálerek összezáródása is. Ha oxigént adunk a betegnek, de az nem jut a vérbe, akkor nincs rá szükség. Ha nagy dózisú heparint adunk, a kisvérkör kevésbé lesz trombózisra hajlamos."

Stabile, aki az olasz Esztétikai Plasztikai Sebészeti Társaság elnöke és egyik alapítójaként önkéntes követként járja a világot, Február 24-én Paraguay-ból hazatérve egy cunamit talált. Jövő csütörtökön webes megbeszélést folytat az olaszországi paraguay-i nagykövettel: "Össze fog ismertetni országának egészségügyi miniszterével, aki az Égési Sérülések Központjának orvosigazgatója. Nekik is szükségük van erre a protokollra. A brazilok már használják és az egész világ ebbe az irányba .

Bernasconi:
A heparin becsapja a vírust, amely érelzáródást is okoz

Az olasz gyógyszerügynökség engedélyezte a Covid-19 betegek heparinnal való kezelésének vizsgálatát. A vírus a gyógyszerhez kötődik az emberi sejtek helyett, ami kivédi a vérrög képződést. Ezen az úton próbálják elkerülni a halálozást, amit a trombózis és embólia komplikációi okoznak.

Az új koronavírus fertőzésben a tüdőgyulladás - most úgy tűnik - csak a jéghegy csúcsa. "Az a benyomásunk, és ezt boncolásos vizsgálatok is megerősítik, hogy ezek a betegek nem annyira a súlyos tüdőelégtelenségbe, hanem inkább a tromboembolikus (vérrög okozta érelzáródás) eseményekbe haltak bele", mondja Filippo Drago a Katániai Poliklinika Klinikai Farmakológia részlegének igazgatója, nyilatkozva a www.adnkronos.com-nak.

És elmagyarázza, hogy a Covid-19 betegek halála összekapcsolható az embóliával és a trombussal. (Az embólia abban különbözik a trombustól (vérrög), hogy a trombus nem vándorol, hanem ott okoz elzáródást, ahol keletkezett. Gyakran úgy keletkezik embólia, hogy egy trombusból leszakad egy rész.) Ezt a sérülést a vírus a tüdő léghólyagocskáinak falában hozza létre.

Nem csupán tüdőgyulladás

Hogy még komplexebbé tegyük a képet, vannak tehát az embóliák és a trombusok; komplikációk, amiket a vírus okoz. A tüdő tromboembólia (véralvadékból létrejött embólus) keletkezését támasztják alá a Covid-19 betegekről készült felvételek is, amelyek a tüdő roncsolódását mutatják. "Nagy arányban látunk olyan eseteket is, amelyeknél bizonyított a tromboembólia, ami csak rontja a klinikai képet", magyarázza Alberto Zangrillo, a milánói San Raffaeló kórház általános és szív-mellkas-vaszkuláris anesztézia és újraélesztés egységének igazgatója az www.adnkronos.com-nak. Ugyancsak ezen az állásponton van Luciano Gattinoni, az újraélesztés nemzetközileg elismert szakértője, aki úgy definiálta a Covid-19-et, hogy "ez egy szisztémás megbetegedés, amely leginkább a tüdőt érinti. És elsősorban az ereket érinti .

A heparin fontossága

A tromboembóliát a vírusnak az a képessége okozhatja, hogy hozzákötődik ahhoz a fehérjéhez, amely a vér folyósságát őrzi. Egyes vizsgálatok valóban jelezték azt a lehetőséget, hogy a Sars-CoV-2 (ez a Covid-19 víros okozta betegség neve) megköti a vérben keringő endogén (a szervezet által termelt) heparint, így a heparint inaktívvá teszi, fokozva a vérrög és trombus képződés kockázatát. Ezért, magyarázza Dragi, "meg vagyunk győződve arról, hogy az enoxaparint (egy vérhígító) közepes vagy nagy adagban nem csak a megelőzési, hanem a terápiás szakaszban is adva lehetséges megelőzni a trombusokat és limitálni a vírustelitettséget, megoldva ezzel a tüdőgyulladást"

A Journal of Thrombosis and Haemostasis lapban megjelent vizsgálat ugyancsak jelzi a heparin fontosságát, mert a beszámoló szerint a heparinnak köszönhetően, amelynek nem csak antikoaguláns, hanem gyulladásellenes hatása is van, a Covid-19 betegek közt a halálozás 20%-kal csökkent.

A gyógyszerhatóság vizsgálata

Tegnaptól az Olasz Gyógyszerhatóság engedélyezte egy több centrumban lefolytatandó vizsgálat megkezdését. A vizsgálat neve "InhixaCovid19", amelyben az Inhixia cég által gyártott kis molekulasúlyú heparint használják, amelynek erős antitrombolitikus hatása van. Ez egy antikoaguláns, amit vénása vagy bőr alá fecskendezve adnak be a vizsgálatban résztvevő 300 közepes vagy súlyos állapotú betegnek. A kis molekulasúlyú heparin alkalmazható "a betegség korai szakaszában megelőzendő a vénás tromboembóliát, és az betegség előrehaladott állapotában megakadályozni a tromboembolikus eseményeket, amelyek a tüdő keringéséből indulnak ki a nagymértékű gyulladás miatt". A vizsgálat azért indult el, mert a kutatók felismerték, hogy a trombotikus és embolikus komplikációk megelőzésének "jelentős szerepe van a halálozás csökkentésében".

Így a kutatók megpróbálják "becsapni" a vírust a heparinnal, amelynek a szerkezete nagyon hasonlít annak a molekulának a szerkezetéhez, amit a vírus használ a test megtámadásakor. A vírusnak észlelnie kell az antikoagulánst és támadnia kéne az egészséges sejtek helyett ezt. Ezen a módon megelőzhetők a vírus okozta komplikációk, amelyek végeznek a betegekkel. "Bátorító eredmények" származnak kínai vizsgálatokból, amelyek "szerint az Inhixiának szerepe van a vírus megbetegítő hatásának korlátozásában".

Forras: Morandi - Tények-Tévhitek


Koronavirus: Nyolc rejtett jele annak, hogy Ön COVID-19 vírussal fertőzött lehet, mielőtt a betegség jelentkezne

Vannak apró előjelei a fertőzésnek, amik persze bizonyulhatnak vaklármának is, és ha még valóban a fertőzés előjelei volnának,akkor sem kell halálra rémülni: egészséges embereknek általában a fertőzés nem okoz komoly betegséget.

Számos ember jelezte, hogy ilyen tüneteket észlelt, még mielőtt a járvány kitörését igazolták volna az Egyesült Királyságban.

A zárlat elrendelése utáni első hét vége felé néhány szakértő azt pedzegeti, hogy a COVID-19 már régebb óta jelen van az országban, mint gondoltuk volna. Az Oxford University kutatása szerint január közepe óta terjedhet a vírus az Egyesült Királyság területén. Az oxfordi kutatócsoport, amely a fertőző betegségek evolúciós ökológiájával foglalkozik, azt sejteti, hogy már több mint egy hónappal azelőtt kezdett el terjedni a vírus, mielőtt az első eseteket hivatalosan bejelentették. Ebből következően lehetséges, hogy az Egyesült Királyság lakosságának több mint fele már megfertőződött a koronavírussal, állítja az oxfordi professzor, Sunetra Gupta.

Az alábbi nyolc tünetből kiderítheti, hogy megkapta-e a fertőzést.

Szemfertőzés

Az új kutatás azt jelzi, hogy a szemet érintő fertőzés, mint például a kötőhártya-gyulladás lehet a COVID-19 egyik tünete. Az optometristák kollégiuma szerint: "ismert tény, hogy a felső légúti fertőzések vírusos kötőhártya-gyulladást okozhatnak másodlagos szövődményként, a COVID-19 vírussal is ez lehet a helyzet. Azonban mégis valószínűtlen, hogy valaki, aki a COVID-19 szövődményeként vírusos kötőhártya-gyulladást produkál, ne mutatna más tüneteket is, mint például láz vagy köhögés. A kötőhártya-gyulladás inkább egy kései tünetként jelentkezik".

Száraz köhögés

Talán ez a COVID-19 leginkább felismerhető tünete, mivel nagyon másként hangzik, mint a tipikus köhögés. Ez egy kitartó,folyamatos köhögés, ami általában új jelenség. Többnyire legalább egy fél napig tart.

Szellemi fáradtság

Jóllehet ezt még hivatalosan nem vették fel a tünetlistára, a megbetegedettek arról számolnak be, hogy szellemileg kimerültnek érezték magukat.

Thea Jourdan elmondása szerint (The Daily Mail) egyből a vírusra gyanakodott, amikor viszketni kezdett a torka és fejfájása volt. A háromgyermekes anya akkor azt érezte, köd ereszkedett az agyára. "Eleinte kimerültnek éreztem magam, alig vonszoltam a tagjaimat, le kellett feküdnöm, Nem igazán köhögtem, a lázam sem szökött fel", meséli el a hampshere-i asszony. "Különös érzésem volt, mintha valami mélyen a tüdőmre telepedett volna, olyasmi, mintha hintőport lélegeztem volna be."

Magas láz

Ez a különböző betegek esetében más és más, de általában 37,7 fölé emelkedik. Ha a mellkasunkon vagy a hátunkon melegnek érezzük a bőrünket, valószínűleg lázunk van.

Nehéz légzés

Ha szorító érzést tapasztal a mellkasában, vagy nem tud lélegezni, lehet, hogy koronavírusa van. Valószínűleg a legtöbb fiatal, illetve korábban betegségekkel nem küzdő szervezet ezt a tünetet nem tapasztalja meg.

A dyspnea - nehézlégzés - együtt jár egy mellkasi szorítással, lihegéssel és szapora szívveréssel.

Íz- és szagérzékelés elvesztése

A Brit Fül-orr-gégészeti Társaság figyelmeztetést adott ki a hétvégén, miszerint az íz és szagérzékelés elvesztése jelentheti azt, hogy COVID-19 fertőzöttek vagyunk. A szakorvosok azt tanácsolják, ha ilyen tünetünk van, azonnal szeparáljuk magunkat. Azzal magyarázzák ezt a jelenséget, hogy a koronavírus talán megöli az orrban, és a torokban lévő sejteket.

"Más országokból származó bizonyítékok alapján elmondható, hogy a koronavírus gyakran a szem, orr és száj nyálkahártyáján keresztül lép be a szervezetünkbe." jelentették ki közleményükben.

Ha nincs is más tünet, csak az íz- és szagérzékelés elvesztése, el kell szeparálódnia a tünetet mutató személynek annak érdekében, hogy a vírus terjedését megakadályozza.

Hasi fájdalom

Az étvágy elvesztéséhez hasonlóan a hasfájás is gyorsan elmúlhat, mint egy ártalmatlan rosszullét. Egy, az Amerikai Gasztroenterológiai szaklapban újonnan megjelent tanulmány szerint a hasfájás is lehet a COVID-19 tünete. A vizsgálat megállapította, hogy a Kinai Hubei tartományban a koronavírussal fertőzött 204 beteg 48,5 százalékának voltak emésztőrendszeri tünetei, például hasmenése.

Fizikai fáradtság

A COVID-19 további jellemző tünete, az influenzához, a náthához és sok egyéb vírusos betegséghez hasonlóan, a fáradtság, kimerültségérzés.

Amikor az ember beteg, pihennie kell, de a dolgot megnehezíti az, ha fáradtnak érzi magát és mégsem tud aludni a köhögés és nehéz légzés miatt.

Thaiföldön a 73 éves Jaimuay Sae-ung kapta el először a vírust tavaly decemberben. Annak ellenére, hogy komoly egészségügyi problémái voltak, mégis átvészelte a betegséget, mivel orvosai elkülönítették őt a kórházban.

"Csak miután kórházba kerültem, akkor tudtam meg, hogy koronavírusom van" mondta el egy hétgyermekes anya a Sky News-nak. "Egy kicsit szomorú és ijedt voltam, fáradt és étvágytalan".

Mindezek ellenére nem biztos, hogy bármelyik vagy akár mindegyik fenti tünet fennállása esetén COVID 19 vírusunk van!

Fordította:Váradi Judit

Forrás: Milo Boyd and Dan Kemp: Eight hidden signs you already had COVID-19 before the outbreak


A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr3415709914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása