Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

HÍREK ES ÁLHÍREK 

Madridi karantenunk 28. Napja - április 14.

2020. április 14. - zsazsy55

Ideje rendet tenni kicsit vírus ügyben.Oszinten szólva en egyikben sem hiszek,mert az érdekek szerint forognak mindig a hírek es az álhírek is.Egyebkent meg nar teljesen mindegy,mert a szellem kiszabadult/ kiszabadítottak a palackból.

"A koronavírus egy laborból szabadult el" - véli az amerikaiak csaknem egyharmada

A tudományos magyarázatokat figyelmen kívül hagyva az amerikaiak csaknem 30 százaléka, azaz majdnem egyharmada meg van győződve arról, hogy az új típusú koronavírust egy laboratóriumban állították elő - derül ki a Pew Research Center frissen végzett felméréséből. A kórokozó eredetével kapcsolatos tájékozatlanság elképesztő méreteket ölt.A Pew által megkérdezett felnőttek összesen 23%-a véli úgy, hogy a vírust szándékosan állították elő - a kórokozó eredetét vizsgáló genetikai szakértők ezt szinte teljességgel cáfolják.

A válaszadók 43%-a szerint pedig - ez már jóval több, bár még nem túlnyomó többség - a vírus magától alakult ki. A tudósok szerint ez az elmélet áll a legközelebb a valósághoz.

A Pew közvélemény-kutatása március 11-e és 16-a között készült, abban az időszakban, amikor az Egészségügyi Világszervezet a Covid-19 betegséget hivatalosan is pandémiának, azaz járványnak nyilvánította, de a legtöbb államban még nem rendeltek el kijárási korlátozást.

A vírus eredete még kérdéses, de biztos, hogy nem művi úton állították elő.

A koronavírus-járványt illetően még nagyon sok a homályos rész, de a virológusok egyvalamiben egyetértenek: a vírus egy denevértől származik, onnan került az emberbe, nem pedig egy kínai laborból szabadult el.

A koronavírus egy nagy víruscsaládba tartozik, olyanba, amelyek többnyire állatokat betegítenek meg. Néhány kórokozó azonban közülük - ilyen volt a SARS anno, illetve most a COVID-19 - "átugrották" a fajok közti határt, és embereket is megbetegítettek.

Február elején kínai kutatók publikáltak egy cikket a Nature magazinban, ami azt a következtetést részletezte, hogy "a 2019-nCoV 96%-ban azonos a denevérben megtalálható koronavírussal".

ismeretlen.png

"tobzoska" - Thaiföld - ÁllatvilágMTI/MTVARungodzs Jongrit

 

A vírus eredeti forrásának tehát a denevéreket tartják, de Nature magazin tanulmánya szerint legalább még egy fajnak szerepe kellett legyen abban, hogy emberre terjedjen a vírus: ez az állat pedig a tobzoska lehet.

A dezinformáció még a vírusnál is gyorsabb

A WHO február elején összeállított egy kutatócsoportot a koronavírussal kapcsolatos tévhitek megcáfolására.

A feladata az, hogy a tudományos tanulmányok bizonyítékalapú összefoglalói alapján megbízható tényekkel lássa el a WHO-t, és megfelelő alapot biztosítson a döntések meghozatalához. Ez segít nekik abban, hogy hatékonyan fel tudjanak lépni a közösségi felületekről ömlő összeesküvés-elméletek és a hamis információk ellen.

FORRÁS: CNN.com

 

Tovabb csökkennek a számok Spanyolorszagban

 

AZ egeszsegugyi minisztérium jelentése szerint 3045 fertőzést igazoltak a vizsgálatok az elmúlt egy napban, hétfőn ez a szám 3477, vasárnap 4167 volt.A SARS-CoV-2 vírust eddig 172 541 ember szervezetében mutatták ki. Az elmúlt napi új fertőzések az összes eset 1,8 százalékát teszik ki, négy héttel ezelőtt ez az arány még 20 százalék felett volt. A fertőzésbe 567-en haltak bele az elmúlt 24 órában. Hétfőn 510, vasárnap 619 ember veszítette életét, míg összesen 18 056-an.Az elmúlt nap során a gyógyultak száma 2777-tel nőtt a hétfői 2336 és a vasárnapi 3282 után, és elérte a 67 504-et, ez meghaladja a koronavírussal fertőzöttek 39 százalékát.

 

ismeretlen.jpg

 

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója, aki mar felépült a fertőzésből, madridi online sajtótájékoztatóján elmondta: annak ellenére, hogy a járvány mérséklődése kedvező, a napi gyógyult esetek száma még nem haladta meg az új fertőzöttekét, amely a következő elérendő célt jelenti.Beszámolt arról, hogy a fertőzöttek között 26 672 egészségügyi dolgozó van, akiknek nagy része már visszatérhetett a munkavégzéshez.

 

ismeretlen_1.png

Spanyolországban egy hónapja szükségállapot van érvényben, amely egyelőre április 25-én éjfélig van érvényben, de újbóli meghosszabbítása várható. A kormány várakozásai szerint, ha a vírus terjedése továbbra is megfelelő mértékben csökken, akkor elképzelhető, hogy részben enyhíteni fognak a jelenlegi korlátozó intézkedéseken.Sajtóhírek szerint az egyik ilyen könnyítés lehet, hogy a kisgyerekes családok kimehetnek a szabadba, jelenleg ugyanis csak néhány konkrét indokkal, például munkába járás, bevásárlás, kutyasétáltatás lehet az utcán tartózkodni.

Forras: M7

 

5c1a8afc-5220-49f4-a766-4c81f4c77ac2.jpeg

 

MAI ADATOK-TÉNYEK SPANYOLORSZAGBAN 

Az adatok valóságát továbbra is firtatják- írja az El Confidencial .Olyan embereket is pozitívnak tesztelte, akik tünetmentesek voltak.Andaluziaban  ma például összesen 5 esetet regisztráltak,ami nyilvan nem lehetséges.Nott a gyors tesztek szama,ezek azonban megbízhatatlanok.Minden tartomány maskepp értékel,es ebből adódik a nagy zűrzavar- adódik a summazat.172541 Spanyolország összes  regisztrált eseteinek a szama,3045 az uj pozitiv regisztrált,567 áldozat,szamuk osszesen 18056-ra  nott.

 

ismeretlen_2.jpg

 

 

Mindezek ellenére Fernando Simon, az egészségügy koordinátora,aki most tert vissza lábadozástbol,ugy ítélte meg,hogy a negatív tendencia csökkent.

-26672 egészségügyi dolgozót érint a vírusfertőzés,de nincs arról információ,hogy kik gyógyultak,csak annyi,hogy sokan visszatértek dolgozni.67504 ember gyogyult,ami 40%.

Sajnos meg mindig nem tudni a pontos számokat,mert az autonómiákból nem érkeznek adatok.Tovabbra is legsúlyosabb a helyzet Madridban 1299 fertőzöttel,ahol 48048 az osdzes beteg.A másik gocpontban Katalóniában 2775- en fertozodtek meg, osszesen 35197 a fertőzöttek szama.

Egy uj kormányrendelet eloirja az autonóm közösségek magánklinikak szamara,a GYORSTESZTEK elvégezhetoseget,de csak a kormanyrendelet szerint járhatnak el.A  gyermekek kiengedése  jo ötlet,mondjak az epidemologusok, de ehhez felelős kormanyzati szabályozás kell,amit a visszaélések miatt szigorúan kell ellenőrizni.

MILLIO DOLLÁROS KERDES

A meteorológia szolgálat es a Carlos 3 egészségügyi intézet közös tanulmánya szerint összefüggés van a vírus es a tartományok hőmérséklete közöt.E  szerint a vírus az alacsonyabb hőmérsékletű helyeket szereti.Jobban súlyt ja az északi spanyol részeket,mint La Rioja,Navarra, mint a délieket,Andalúzia,Kanari szigetek.Vannak kivételek,ahol a páratartalom is szerepet jatszik: ilyen  Asturias,Cantabria.

A következő tényezők az uj kihívásai a projektnek,a páratartalom es a légköri szennyezettségének vizsgálata.Ezek befolyásolják mas légzőszervi betegségeket, es a KOVID 19 fertozesnel is szerepet játszhatnak.Fontos a szennyeződések típus vizsgálata ehhez.A millio dolláros kerdes,hogy mi lesz a nyaron?Hogy fog a vírus viselkedni? Az északi féltekén a hőmérséklet általános emelkedese csökkentheti a vírus elterjedését.De ezzel óvatosan kell bánni,mert vannak társadalmi jellegű tényezők is: például nyaron az emberek többet mozognak,kijárnak,stb.meterologiai szempontból jobb a magas hőmérséklet,bar nyaron a nagyvárosokban a szennyezettség,szmog befolyásoló.Ez ellensúlyozhatja a kedvező hőmérsékleti hatást- mondta Fernando Belda,a projekt szóvivője.

Forras: El Confidencial 

d1f11a9b-a700-4353-8d06-d107b68f29fb.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr1915613386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása