Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

Drasztikusan lassit a vírus- expressz Spanyolorszagban

Madridi karantenunk 25. napja. Április 11

2020. április 11. - zsazsy55

Nyolc óra.Felhangzik a hála taps,mint mindennap.Ez a nap azonban mas,a rendőrök szirénázó konvojjal csatlakoznak a hála kifejezesehez!Egesz bejönnek az ablakokhoz,ahol tapsvihar fogadja oket!Ezzel tisztelegnek velünk a hősök,egészségügyi dolgozok,orvosok,nővérek önfeláldozó munkája elott.

Video 

Hetek óta nem látott alacsony szintre csökkent a napi halálozások száma Spanyolországban szombatra: 510-re. A hatóságok szerint az adatok alapján arra lehet következtetni, hogy folytatódik a vírus terjedésének lassulása- irta az Euronews.
A kormány úgy döntött: egyelőre 14 nappal meghosszabbítja a határok zárva tartását, és a rossz hír,hogy valószínűleg egész nyáron nem enged be turistákat az országba.
A járvány "legsötétebb" napja április 2. volt Spanyolországban, aznap 950-en veszítették életüket.
A dél-európai országban eddig csaknem 16 ezren haltak bele a fertőzésbe.

image1.JPG

RENDHAGYÓ MISE
Granadaban a székesegyháznal gyűlt össze húsz hívő,hogy részt vegyenek Javier Martinez ersek misejen,de alig,hogy elkezdődött volna a nagypénteki ceremónia a megjelenő rendőrök szet oszlattak az áhítatos tömeget.Ez ellen Makarena Olana, a VOX szóvivője szólalt fel,mondván ez a tett ellenkezik a szabadságjogokat is deklaráló alkotmányos joggal.Szerinte a vallásgyakorlás megengedett,vagy ha nem,akkor rendkívüli állapotot kell kihirdetni a felfüggesztésére.


image2.JPG
Forras: El Pais
Spanyolországban március közepe óta szigorú lakhelyelhagyási korlátozások vannak érvényben.
Sokan vissza mehetnek dolgozni hétfőtől,azonban az egészségügyi minisztérium kiemelte,azonnal fel kell venniük a kapcsolatot az illetékesekkel, ha bármi rendellenes tüneteket észlelnek magukon,-mondta Salvador Illa egészségügyi miniszter.


image3.JPG

A továbblépéshez három alappillérre van szükség,az első a távolság megtartása,minimum 2 m.Szeretnek, ha tömegközlekedési helyett kerékpárral,vagy autóval mennének dolgozni.A harmadik legfontosabb szempont a higiénia betartasa,kocsi es mas használt eszközök takarítása- hangsúlyozta ki a miniszter.Tomegkozlekedes eseten be kell tartani a minimum egy méteres távolságot. Kotelezo a száj maszk,vagy kendő, tüsszögésnel a kar használata ajánlott a száj elfedesehez.Ezeket a maszkokat hétfőtől ingyenesen ki helyezik a közterületekre.A ruhákat tanácsos hatvan es kilencven fokban mosni,- ajánlják.
Tehat e hó 26.-ig érvényes a karantén, hétfőtől csak azok mehetnek vissza dolgozni,akik munkája létszükséglet .Tovabbra is marad a home office.
A belügyminiszter Fernando Grande Marlasca elmondta,hogy ez a kis könnyítés nem jelent kirajzast,mindenkinek erőt kell vennie magán meg az elkövetkezendő hetekben.Csak azok térhetnek vissza a munkába,akik munkája nélkülözhetetlen.27 ezer rendőr van az utakon,azok induljanak csak,akiknek ez szinten szükséges.


image7.JPG

Őrült férfit fogtak

image9.JPG
Forras:Gardia Civil
Megdobbento incidenst zajlott Torrevija kozeleben,ahol egy őrjöngő madridi férfit vett őrizetbe a rendőrség:mint tudatták,egy dühöngő férfit gyurtek le,aki azt kiabálta,hogy tobb ezer Madridival azert érkezett ide a tengerpartra, hogy megfertozze az alicantei lakosokat társaival koronavirussal,hogy megdogoljenek.


image4.PNGEgy szupermarketben pedig azert ment be,hogy el vegyen mindent hogy éhen dögöljenek.Való igaz,sokan indultak útnak mar szerdan a tengerpartra,jórészt Madridbol,de a hatalmas rendőri készültség mindenkit szinte visszafordított.
A határok zárása is e hó 26- ig érvénybe marad,Francia- Portugál vonalon,de ha szükséges,meg tovabb is tarthat.Ugyanez a korlátozás el a kikötők,es repülőterek eseteben,kivéve az egészségügyi áruszállítást.
A felmérések szerint,a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb mérlege szerint 185 országban osszesen 1698626 fertozottet,es 102782 ember halálát követelte a vírus.


image5.JPG

A madridi autonóm közösség elnöke Ayuso ellátogatott a legnagyobb ideiglenes kórházba,a Feriaba,hogy köszönetet mondjon a heroikus munkát végző egészségügyi dolgozóknak.Elmondta,hogy Madrid megmutatta a világnak,hogy egy egészségügyi bajnok! "Erre senki sem tud felkészülni"- mondta.Jelezte, minden egészségügyi dolgozó es családja tesztelve lesz,hogy tudjak a vírus hogy változik,hogy halad elore.
Spanyolországban március közepe óta szigorú lakhelyelhagyási korlátozások vannak érvényben.
Forras: El Confidencial


image6.JPG
Mai adatok:
510 halálesettel fordult ma Spanyolország.Biztato,hogy egyre kevesebb a fertőzés áldozatainak száma,eddig 16 353 haltak meg.Összesen 161 ezer fertozottet tartanak számon,akiből 50 ezer felépült, de meg 86 ezer az aktív beteg.Madridban 38389 a fertőzöttek szama,6084 áldozatot követelt a vírus.E mellett,23 ezer lábadozó beteget kezelnek.Az intenzív osztályon 1346 beteget gyógyítanak.Oromteli,hogy kevesebb mar a fertőzött uj beteg,mint a kezeltek szama.

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr2615606122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása