Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

ROSSZ IDŐK JÖNNEK HISPANIARA

MADRIDI KARANTENUNK 22. NAPJA - APRILIS 6

2020. április 06. - zsazsy55

image2.JPG

 

La Razon: Akar júliusig is tarthat a szükségállapot Spanyolorszagban

A spanyol lap nagyon rossz híreket közöl mai számában a karanténba kuksoloknak, elemzőkre, szakértőkre hivatkozva.

 

image1.JP2

Sanchez miniszterelnök es kormánya tegnap döntött újabb,április 26- ig tartó 2 hetes karantén hosszabbításról,de lehetséges,hogy ez a kényszerű állapot akar nyárig is elhúzódhat.Spanyolorszag a világ jelenleg második legfertőzöttebb országa a maga tobb,mint 130000 betegével,s ha nem kezelik kellő körültekintéssel es turelemmel a járványt,könnyen Kína sorsára juthatnak,aki ido elott megnyitotta kapuit a jarvany elott.Megnyitotta a mozikat,a köztereket,ezzel utat adva a visszafertozesnek.A La Razon című spanyol lap részletesen elemzi tudosokra es szakértőkre hivatkozva a jelenlegi állapotot. Ezen vélemények szerint az ország csak április vegen,május elején fogja elérni a jarvany tetőzését, hiaba állítja ezt a maga is fertőzés áldozatava lett Fernando Simon,a Veszhelyzeti Központ igazgatója,remélve ezzel az egyre türelmetlenebb népharag visszafogását.Egyre többen vádolják a kormányt mellébeszéléssel es az igazság elhallgatásával.Ilyen volt a kínai hamis tesztek ugye,vagy a fertőzöttek számának rossz dokumentálása,amiről az El Confidencial című lap is többször beszámolt.

 

image3.JPG

Az intézkedéseket az is sürgeti,hogy soha nem látott mértékben 50% -al nott a munkanélküliség, a maga 990 ezer munkanelkulijevel.Ezert is tervezi a kormany, hogy a húsvéti ünnepek utan zöldre kapcsolja a szemafort a nem húzó ágazati vállalatok beindulásara. Koran sem érkezett el a csúcspont szakértők szerint, igaz ugyan, hogy vannak olyan időszakok, amikor csökken a fertőzések es a halálesetek szama, de ez nem tart sokáig, par nap múlva ismet belobbannak a számok, a lappangási idők leteltevel, s ujra indul az emelkedesi folyamat. 

Három lépcsős intézkedési terv a kormánytól

 

image4.PNGUgyanerre a

Arra a következtetésre jutott mai cikkében  az El Pais című napilap is, ahol  a kormany tanácsadó csoportjának egyik tagja,Antoni Trilla,aki epidemologus,részletesen elmondta,milyen  lépésekben enyhítenének a szükségállapoton.Tobb lépcsős intézkedés sorozat első állomása a kisgyermekes családoknak segít, azonban szigorúan meghatarozzak a szülőknek,hogy a lakohelyuktol milyen távolságra es mennyi időre vihetik ki gyermekeiket jatszani.Azt meg mindig nem lehet tudni,mi lesz az iskolai oktatás sorsa,mikor mehetnek iskolába a gyerekek.Ugyanigy szabályozzák majd a sportolni vagyok kinti tevékenységet,de csak egyedul  lehet sportolni,futni,limitált időben es helyen.

A következő lépésben a tartományokat veszik górcső alá: ahol kevesebb a megbetegedés,ott engedelyezhetik az egészségesek,es a fiatalok munkába járását,de az idősebbekre es a gocpontokra,mint Madrid,maradnak a szigorú korlátozások.

A legkényesebb,de egyben legégetőbb kerdes a szórakozóhelyek,bárok,közösségi terek megnyitása: köztudottan Spanyolorszag nemzetgazdasagi húzóágazata a vendéglátás es a turizmus,akik ebből élnek,és lehetetlen a végtelenségig bezárva tartani ezeket a helyeket,lezárva tartani a tengerpartokat,hiszen ezeknek a vállalkozóknak ez a megelhetesuk.

 

image5.PNG

Csendesek es kihaltak a tengerparti városok is, csak a kagylók es a tenger morajlása hallatszik a parton a gyerek zsivaj helyett. Szigoru ellenőrzésekkel nyithatnak majd ki ezek az egységek, de továbbra is maradnak a szigorú intézkedések, bizonyos korlátozások betartásával.Ilyenek például, hogy csak teraszon kiulve működhet a vendéglátás, es a kotelezo távolság betartásával a tengerparti nyaralok elott megnyitják a tengerpartokat is. Folyamatosan ellenőrzik majd, meg nagyobb szigorral a higiénia betartását, a maszkok es kesztyűk viselését a konyhákon, es a nyilvános helyeken. Azonban a gocpontokon, es az erősen fertőzött tartomanyokban továbbra is érvénybe maradnak a karantén szigorú szabályai.

 

Lassul, de nem csitul...

image6.JPG

Spanyolorszagban hetfon a vasárnapi adatokhoz képest tovabb csökkentek a számok: 3386 uj megbetegedés mellett 528 uj haláleset tortent, a tegnapi 694 áldozathoz képest. A kórházakban 81426 beteget ápolnak, ebből 6931 betegnek kritikus az állapota. Összesen  355 ezer tesztet csináltak

image7.JPG

Spanyolorszagban,es 40437 beteg távozhatott a kórházakból.

Spanyolorszagban 13055 áldozatot szedett a vírus összesen.

A Kiralyi Gárda őrjárata a Casa del Campon

 

Image-1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr8115595918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása