Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

Már Barcelonában is tömeggyilkos a vírus

2020. április 06. - zsazsy55

A nap egyik szenzációja Spanyolországban: egy 98 esztendős férfi koronavírusból gyógyultan távozott a kórházból. Antonio Magdaleno Martínez visszatérhet az öregek sevillai otthonába. Az aggastyánt két hétig kezelték a sevillai Virgel De Rocio kórház intenzív osztályán. (A La Voz de Galicia felvétele.)

Barcelonában ma a madridinál ötvennel több halálos áldozatot követelt a koronavírus. A katalán fővárosban 260-an, a spanyol fővárosban 210-en hunyták le szemüket örökre.

Félárbocra eresztették Madrid zászlaját az áldozatok tiszteletére.

Madridban 29 275 fertőzöttet tartanak számon, 8190-en viszont gyógyultan távozhattak a kórházakból.

Becslés szerint ma hétmillió koronavírus-fertőzött van Spanyolországban, s ha nem lettek volna ilyen kemény intézkedések, akkor most 17 000 haláleset szerepelne a statisztikákban – számolták ki az Imperial College London egyetemen.

(Kép: El Mondo)

Fernando Simon egészségügyi minisztériumi szóvivő karanténjából tartott sajtótájékoztatón jelentette be: jól van. Elmondta: tegnap 0–24 óra között 913, ma délutánig további 553 áldozata volt a koronavírusnak. Derűlátással azt mondta, hogy „jó irányba tartunk, bár hat nap után újra 10 százalékos növekedés tapasztalható”. Elmondta, hogy a kórházi intenzív osztályokon 5607 beteget kezelnek, eddig összesen 19 259-en gyógyultak meg. Szerinte az egészségügy sikerrel harcol a vírussal. – Ezzel persze sokan nem értenek egyet, és bírálják a kormány intézkedéseinek hatékonyságát. 

Ma 20 millió euró értékű egészségügyi anyagot osztottak szét a türelmetlenné vált  tartományok között: 2,6 millió maszkot, kesztyűt, szemüveget, sapkát, köpenyt, nadrágot, továbbá fertőtlenítőszert kaptak azok az intézmények, ahol a legtöbb a beteg.

Lélegeztetőgép készül az autógyárban (Kép: El Confidencial)

A Seat autógyárban átálltak lélegeztetőgépek gyártására, enyhítendő a nagy hiányt.

Madrid városa 4,5 millió euróhoz jutott internetes adománygyűjtés révén: nevüket titkoló személyek, vállalatok, szervezetek adakoztak.

A spanyol fővárosban az iskolák legalább májusig zárva tartanak; beszélik, előfordulhat, hogy csak szeptemberben kezdődik újra az oktatás.

Az El Confidencial című lap arról ír, hogy 500 ezer család lehet érintett a vírus okozta válságban, és emiatt kérhet állami mikrohitelt, hogy kifizetni a bérleti meg a rezsidíjat. A kilakoltatásokat fél évre felfüggesztették.

Mai intézkedés az is, hogy havi 440 eurót kapnak azok a munkavállalók, akik hivatalosan közlik szerződésük lejártát.

Továbbra is túlzsúfoltak a kórházak, Madridban 1514 beteget ápolnak intenzív osztályokon.

Folytatódnak a kínai hibás tesztek vizsgálatai, de hiába firtatja a sajtó is, a spanyol állam nem akarja nyilvánosságra hozni, hogy kitől vásárolta a hibás teszteket. Közben ma megérkezett a második szállítmány Kínából 30 tonna egészségügyi védőfelszereléssel.

Az EFE felvétele a madridi Ifema-csatnokban berendezett ideiglenes kórházban készült.

Arról e tudósítás megírásáig sem jött hír, hogy mikor érkeznek meg az életmentő fontosságú lélegeztető gépek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr6915595612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása