Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

Egyhetes gyász Madridban – kihaló családok

MADRIDI KARANTENUNK 18. NAPJA - MARCIUS 30.

2020. április 06. - zsazsy55

A koronavírus áldozatainak száma Európában a legmagasabb; eddig együttesen Olasz- és Spanyolországban halt meg az áldozatok fele a világon! (A nyitó képen: Spanyolország temet; foto: Euronews.)

A koronavírus-fertőzöttek számat tekintve mára Spanyolország Kínát is elhagyta: 85 ezernél is több a beteg – a hivatalos statisztika szerint. Reményre okot adó hír, hogy 8%-kal csökkent az újonnan regisztráltak száma – írja az El Confidencial.

Eközben a halálos áldozatok száma robbanásszerűen nő, egyre meredekebben emelkedik. Már az emberi méltóság sem képesek sokaknak megadni, miként a végtisztességet sem: a kórházak túltelítettsége miatt haldoklók százai fekszenek földre terített lepedőn. Arra sincs mód, hogy a hozzátartozók elbúcsúzzanak szeretteiktől.

Minden statisztika adat mögött súlyos tragédiák: van, akinek a családjában már hatan fertőződtek meg; nem ritka, hogy az apa már meghalt, az anyát még kórházban kezelik… Egy fiatal nő elmondta: hozzátartozóik búcsúlevelét az amúgy is teljesítőképességük határára érkezett nővérek olvassak fel a még élő – haldoklóknak. Pszichológusok és szociális munkások százai veszik át nemcsak a búcsúztató, hanem a családtagokat vigasztalók szerepét. Már nemcsak a beteg hozzátartozó halálos ágyánál, hanem a virrasztáson és a temetésen sem lehetnek jelen a rokonok, ezért virtuális segítséget kínál a segélyszolgálat. – A járvány elrabolja az élet legmeghittebb perceit is. Sorra nyílnak az ideiglenes halottasházak, mert mar nem győzik a krematóriumok – mondja egy segélyszolgálatos.

Spanyolországban már a negyedik napja csökken a frissen megfertőződöttek száma, az elhunytaké viszont minden eddiginél magasabb.

Az egészségügyi összeomlás után a gazdasági összeomlás réme is fenyegeti az ibériai országot. A spanyol vállalatokat aggasztja, hogy április 9-ig csak a közfeladatot ellátó ágazatok működhetnek, úgy vélik, ez teljesen ellehetetleníti majd a spanyol gazdaságot. A kényszerű döntést ma megszavazták, így Sánchez miniszterelnök bejelentése azonnal érvénybe lépett.

 

Nő a feszültség a kormány és a fővárosi vezetése között. A madridi autonóm  közösség (Presidenta de la Comunidad de Madrid) elnöke, az ellenzéki (néppárti) Isabel Díaz Ayuso (az El Confidencial képén) követeli a miniszterelnök Sáancheztől, hogy 1200 millió eurót adjon Madridnak: 1000 milliót az egészségügyre,100 miliót a szociális szolgáltatásokra és ugyanennyit az oktatásra – rendkívüli és vissza nem térítendő segélyként. Isabel Díaz Ayuso szerint Madridban, a járvány gócpontjában nincs elegendő orvosi-egészségügyi felszerelés, mindenekelőtt nagyon kevés az életmentő lélegeztetőgép. Keményen bírálja a központi kormányt, és követeli, hogy az önkormányzatok megtakarításait most a vírus elleni küzdelemre kell(ene) fordítani. A politikus asszony azt is sérelmezi, hogy a kormány nem egyeztetett az iskolai oktatás megváltoztatását illetően az önkormányzatokkal. Szükségesnek tartja, hogy erősítsék meg a közbiztonságot Madrid minden részen, de leginkább a szegény negyedekben.

Mindeközben Fernando Simón, a kormány egészségügyi szóvivője is mától karanténba vonult koronavírus gyanújával, és sorra dőlnek ki a magas rangú kormánytisztviselők.

Mivel az áldozatoknak csaknem a fele a madridi tartományból származik, hétfőtől gyásznapokat rendelt el az elnök asszony Madridban, és kitűzték a fekete lobogót a városházára. Kérik a lakosokat, hogy minden délben egy percre emlékezzenek az elhunytakra.

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr7915595580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása