Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

"Tôrténelmi nap a mai demokráciánk számára, mert egy új szociális jog született meg”...

MADRIDI KARANTENUNK 70.NAPJA, 2020 majus 30.

2020. május 30. - zsazsy55

image1.PNG

Elfogadta a minimális alapjövedelemről szóló javaslatot a spanyol minisztertanács. Az akár már június elejétől folyósított jövedelem a koronavírus-járvány hatásainak leginkább kitetteknek jár.A 3 milliárd euró összegű szociális támogatásból mintegy nyolcszázötvenezer olyan család kaphat támogatás, akinek bevétele nem éri el a minimálbér összegét.

Foto:El Pais

 

Pablo Iglesias, szociális ügyekért felelős miniszter az elmúlt évtized legnagyobb eredményének nevezte a tervezett alapjövedelmet.

— A koronavírus-járvány járvány sok honfitársunk helyzetét súlyosbította. A minimális alapjövedelem bevezetésére már a kormányprogramban is kötelezettséget vállaltunk, de a járvány miatt ez több ezer spanyol család számára nagyon sürgős lett, ezért nem várhattunk vele tovább – mondta Pablo Iglesias.

Jövedelmi helyzetétől függően legkevesebb 2,3 millió ember kap 460 és 1000 euró között támogatást havonta. Menedékkérők, migránsok, és emberkereskedők áldozatai is jogosultak lesznek az alapjövedelemre, mondta a migrációért is felelős miniszter.

— Ezzel elérjük az átlagot, vagyis megközelítjük az európai átlagot a szociális kiadások területén – mondta Jose Luis Escrivá.

Bár Spanyolország sikeresen tudta csökkenteni az elszegényedés kockázatát az elmúlt években, a spanyol nemzeti bank jelentése szerint 12 millió ember továbbra is a szegénységi küszöbön él.

Philip Alston, az ENSZ különleges jelentéstevője spanyolországi látogatása alkalmával úgy fogalmazott, hogy ő két országot lát itt: az egyik a turistaparadicsom, a másik pedig a túléléséért küzd.

 

RÉSZLETEK: 

DONTOTT A MINISZTEREK TANACSA: BEVEZETIK A MINIMAL JOVEDELMET SPANYOLORSZÁGBAN

"Tôrténelmi nap a mai demokráciánk számára, mert egy új szociális jog született meg”...

Bevezeti a kormány a létfenntartáshoz szükséges minimáljövedelmet. A letfenntartashoz szukseges pénzt a 23 és 65 év közötti rászorulók  kaphatjak.. A külföldeiknek legalább 1 Eve's tartozkodasi engedelyt  Ezzel mintegy 80 százalékkal csökkenne  a mélyszegénységben élők szama, akiknek a helyzetét a koronavírus-járvány tovább nehezitette.

 

image2.PNG

Ezt a tamogatas to június 15-étől lehet igényelni  az önkormányzatoknál, illetve a társadalombiztosítási hivatalokban. Konnyitesul lesz  egy ingyenesen hívható szam  amit hivva tajekoztatast kaphatnak a támogatásról a raszorlok.

Igy osszesen 850 ezer háztartás és mintegy 2,3 millió ember kaphat penzt ezzel az alapjövedelem bevezetésével.

"Tôrténelmi nap a mai demokráciánk számára, mert egy új szociális jog született meg”- mondta  Pablo Iglesias, második elnökhelyettes a pénteki tanácskozás után.

 

image3.PNG

 

Fotó: Euronews 

A feltetelek ehhez: Az  igényelhető pénzösszeg az egy fedél alatt élők számától függ majd. Az egyfős, gyerektelen háztartások maximum 462 eurót, majd  az összeg 139 euróval nő attól függően, hogy egy haztartasban hanyan elnek.  Maximum 1015 euró. A gyerekeiket egyedül nevelő szülők további 100 eurós kiegészítést kaphatnak.

A támogatásról azok jogosultak,  akik 23 és 65 év közöttiek,  rászorulók, legalább 3 éve függetlenül élnek és 1 éve járulékot fizetnek. Külföldieknek  legalább 1 éves érvényes spanyolországi tartózkodást kell igazolni. 18 éves kortól is mar kérhető akkor, ha a fiatal kiskorúról gondoskodik.

Dolgozni is lehet a támogatás mellett, sőt, továbbra is mindenkit az álláskeresésre ösztönöznek.

Járvány: Madrid tömegesen tesztel

image4.PNG

Ameddig a szem ellát, türelmesen, szájmaszkban és gumikesztyűben, egymástól két méterre, kordonok között araszolnak az emberek, hogy sorra kerüljenek a madridi vásártéren.

A spanyol főváros önkormányzata, a törölt nyári rendezvények költségvetését arra fordítja, hogy Torrejón de Ardoz városrész mind a 130 ezer lakosán elvégezze a koronavírus-tesztet.

"A fesztiválok csak fesztiválok. A járvány sokkal komolyabb ügy. Jó helyre kerül a pénz. Azt kibírjuk, ha elmarad az idei fesztivál-szezon" - tartja az egyik tesztre váró.

"Tetszik a kezdeményezés. Jó tudni, hogy lesz egy lokális, pontos statisztikánk" - mondja egy másik helybéli.

"A legbiztonságosabb, ha tartod a távolságot és felelősségteljesen cselekszel" - érkezik egy harmadik vélemény.

A fő cél, hogy kiderüljön, mennyien találkoztak már a vírussal.

"Szeretném megtudni, hogy átestem-e a fertőzésen. Ha nem, remélem nem lesz második hullám" - bizakodik egy következő Torrejon-i lakos.

A tömeges tesztelés szervezetten zajlik. Az embereket névsor, és pontos időrend szerint hívták be.

"Akkor léphet a sátorba a következő, amikor az előző végzett. Mindenki kap egy sorszámot, amivel majd ellenőrizheti a saját mintája teszt-eredményét az interneten" - árulja el a projektigazgató, Pepa Soriano.

A kormány felhívta a madridi regionális vezetés figyelmét arra, hogy a teszteket a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően kötelesek elvégezni.

Az Euronews tudósítója szerint "ez csak az első tömeges teszt a Madridban. További tíz kerület vezetése kérvényezte a regionális hatóságtól, hogy náluk is szervezzék meg a helyi lakosság tesztelését. Akinél megtörtént a mintavétel, két napon belül megtudhatja az eredményét. De az összesítő tanulmány csak egy bő hét múlva készül el."

Forras:  Euronews

Bezár a Nissan barcelonai üzeme

 

image5.PNG

Több tucatnyi munkás tüntetett a Nissan barcelonai gyára előtt az ellen, hogy az autógyártó cég bejelentette, bezárja helyi üzemét.

A barcelonai gyár a Nissan legnagyobb termelőegysége Európában a nagy-britanniai gyár után. Közvetlenül 2400 alkalmazottat foglalkoztat, szakszervezeti források szerint azonban az üzem bezárása akár 20 ezer munkahely elvesztésével is járhat a helyi beszállítói láncban.

A bezárás ellen szerdán is tüntettek Barcelonában. A cég alkalmazottai munkaruháikat úgy helyezték el, hogy a kompozíció a „25 000 család” feliratot adta ki, jó néhányan gyertyát is gyújtottak.

A Renault-Nissan-Mitsubishi autógyári együttműködés a koronavírus-járvány miatt kényszerül csökkenteni kiadásait, a Nissan Motor Company ennek jegyében zárja be a barcelonai üzemet.

A bezárás költségét szakértők körülbelül egymilliárd euróra becsülik. A spanyol ipari minisztérium szerint a barcelonai üzem profiljának beruházással járó átalakítása ennél kisebb anyagi terhet jelentene a Nissannak.

Szerzői jogok  Emilio Morenatti/Copyright 2020 The Associated Press.

Elszabadultak az indulatok Barcelonában, miután a Nissan bejelentette, decemberben bezárja ottani üzemét.

 

image6.PNG

A dolgozók heves tüntetésbe kezdtek, elbarikádozták a gyártelep környékét, majd az egymásra hordott abroncsokat felgyújtották.

Háromezer alkalmazott alól húzzák ki a talajt, de a beszállítói láncban 20 ezer munkahely elvesztésével fenyeget.

"Ez egy sokéves terv végkifejlete. Ez az üzem azért nem lehet nyereséges, mert visszafogják a gyártási kapacitást. Így hagynak minket meghalni" - panaszolja az egyik Nissan-dolgozó.

"16 éve vagyok a Nissan-nál, számomra kilátástalan a jövő" - mondja egy másik. "A járvány miatt egyre rosszabb a helyzet. Más cégeknél is elbocsátások vannak, reménytelen most munkát találni."

A spanyol ipari miniszter szerint az üzem profiljának átalakítása, a gyárba való befektetés olcsóbb alternatíva lenne, mint annak bezárása.

"Tisztában vagyunk a Nissan anyagi nehézségeivel, amit a járvány csak tetézett. De úgy véljük, ez egy rövidtávú, szűklátókörű döntés. A Nissan közép- és hosszútávon meg tudna erősödni Spanyolországban. Számíthat az európai piac erejére, ami számunkra is nagyon fontos" - nyilatkozta Reyes Maroto.

A 40 éve működő barcelonai üzem, az utóbbi években főként elektromos furgonokat és egy pick-up modellt gyártott jóval termelési kapacitása alatt.

Bezárásának költsége egymilliárd euróra becsülhető.

Forras: Euronews

Karantén nyaralás helyett - fertőzött utas szállt fel egy Kanári-szigetekre tartó gépre

image7.PNG

Tengerparti napozás helyett két hét karantén vár egy spanyol belföldi repülőjárat több utasára a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarotén, miután az egyik utas koronavírus-tesztje pozitív lett.

A férfiról annyit tudni, hogy édesanyja a koronavírus-fertőzés miatt vesztette életét. Őt is tesztelték, de nem várta meg az eredményt, hanem elindult nyaralni.

Az egyik utastársa azt monda, egy ápolónő közölte velük, hogy egy koronavírus-fertőzöttel utaztak egy gépen ezért 14 napig karanténba kell vonulniuk.

Egy másik utas hozzátette, hogy 7 nap múlva tesztelik őket.

A Kanári-szigetek egészségügyi hatóságát Kasztília és Leonból értesítették, ahol a fertőzött férfit tesztelték. Most próbálják visszakövetni, kikkel találkozhatott az elmúlt napokban.

Enrique Espinosa, Lanzarote vészhelyzeti vezetője azt mondta, az utasoknak felajánlották, hogy a karantén idejére kapnak egy hotelszobát vagy haza is mehetnek. Akik az utóbbit választották, azoknak szigorú biztonsági protokollt kell követniük.

A felelőtlen utassal szemben várhatóan eljárás indul. Spanyolország nagy részén hétfőtől további lazítások lépnek érvénybe. Létszámkorlátozással megnyithatnak a bevásárlóközpontok, az éttermek zárt részei, a mozik és a tengerpartok is.

A fővárosban, Madridban, Katalónia több területén és Barcelonába, valamint Kasztília és León nagy részén azonban még maradnak a szigorúbb korlátozások.

A Kanári-szigetek közül El Hierro, La Gomera és La Graciosa a lazítások harmadik, utolsó fázisába léphet.

Forrasok: Euronenews

Két úszómedencényi védőfelszerelés érkezett Kínából Spanyolországba

 

image8.PNG

Több mint százmillió védőfelszerelés érkezett már Spanyolországba a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez, a COVID-19 betegek kezeléséhez az elmúlt két hónapban. Madrid, Sanghaj és Tokió között március 30-a óta létezik egy úgynevezett légi egészségügyi folyosó. Három nagyvállalat ( az Oesía Technology Group, a Fenin és a Spanish Federation of Health Technology Companies) vesz részt a non-profit kezdeményezésben. A felszerelést az Iberia légitársaság gépei szállítják Spanyolországba a kínai és a japán nagyvárosból.

A logisztikáért felelős cég, a Grupo Oesía vezetője, Luis Furnells azt mondta, hogy a Feninnel, az Iberiával, a spanyol külügy-, az egészségügy-, és az ipari minisztériummal, valamint az adóhatósággal való együttműködés keretében jöhetett létre ez a folyosó, ahol annyi felszerelést szállították már, amivel két olimpiai úszómedencét meg lehetne tölteni. Így kerülhette el az ország a teljes összeomlást

Az Euronews tudósítója, Marcela Martinez az egyik repülőgép fedélzetén azt mondta, ritkaság egy olyan utasszállító, amelyen egyetlen utas sem utazik. Az üléseken olyan dobozok vannak, amelyek pont beleférnek egy-egy ülésbe.

Pénteken landolt Madridban a legutóbbi szállítmány. Négy pilóta és négy másodpilóta 30 órát töltött a gépen anélkül, hogy elhagyták volna.

Luis Blanco kapitány azt nyilatkozta, 32 éve repül az Iberiával, de még olyan nem volt, hogy utasok helyett csak dobozokat szállít. Ez egy teljesen új élmény, viszont örömteli. A leépítések idején hívták be őket erre a feladatra és arra számít, hogy a következő hónapban ismét pihenő pályára kerül. Az Iberia más pilótákra cseréli majd őket, ha lesz még ilyen szállítmány.

A dobozokban maszkok, védőruházat, kesztyűk, kórházi ágyalkatrészek, a koronavírus-teszthez szükséges mintavételi eszközök, valamint a lélegeztetőgépek alkatrészei találhatók. Az eszközök 70 százalékát szétosztják a spanyol regionális kormányok között, miután átestek a minőség-ellenőrzésen.

Margarita Alfonsel a Fenin spanyol egészségügyi technológiai vállalat főtitkára azt mondta, kidolgoztak egy olyan szállítási folyamatot, amivel jó ütemben érkeznek a felszerelések.

Az Iberia légitársaság Spanyolország mellett több, a koronavírus-járvány sújtotta latin-amerikai országba is szállít kínai alapanyagokat és egészségügyi eszközöket, például Kolumbiába, Peruba, Guatemalába, a Dominikai Köztársaságba és Brazíliába.

Forras: Euronews

 

SPANYOL ADATOK

 

image9.PNG

VILAG

 

image10.PNG

 

 


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr5015729990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása