Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

A spanyol kormány bevezeti az alapjövedelmet!

MADRIDI KARANTENUNK 66. NAPJA 2020 majus 26

2020. május 26. - zsazsy55


image1.PNG

A koronavírus-járvány áldozatainak emlékére tíznapos nemzeti gyászt rendel el a spanyol kormány jövő keddi ülésén, jelentette be Pedro Sánchez kormányfő szombaton. Hozzátette: amikor a járványügyi korlátozások fokozatos feloldása befejeződik az országban, az uralkodó részvételével nagyszabású hivatalos megemlékezést tartanak az áldozatok tiszteletére. A legfrissebb adatok szerint eddig 28 628 ember vesztette életét az országban a járvány során.  

Forras: El Pais 



A miniszterelnök közölte azt is, hogy a kormányprogramban szereplő alapjövedelemről is döntenek jövő héten. A létfenntartáshoz szükséges összeget már júniustól megkaphatja a rászoruló 850 ezer háztartás. Az intézkedés évi 3 milliárd euróba kerül.
Forras: MTI

image4.PNG


Spanyolország: tüntetők követelik Sánchez lemondását

Folytatódnak országszerte a miniszterelnök lemondását követelő tüntetések.
Több százan tüntettek Spanyolország városaiban a kijárási korlátozások ellenére a kormány ellen. A szocialisták és az Unidas Podemos újbaloldali párt koalíciójának egyrészt azt vetik a szemére, hogy rosszul kezelték az egészségügyi veszélyhelyzetet, ezért nagyon sok halálesetet okozott a járvány. Másrészt az európai viszonylatban a legszigorúbbak közé tartozó korlátozások korábbi feloldását szeretnék elérni. A hasonló demonstrációk lassan rendszeressé válnak Spanyolországszerte. A Vox szélsőjobboldali párt, bár szimpátiáját fejezte ki a tüntetők iránt, tagadja, hogy részt venne a demonstrációk szervezésében.
Forras: Euronews

Robot csapolja a sört egy sevillai kocsmában, avagy az őrült cigányasszony

image3.PNG

Foto: Euronews


Emberi érintkezés nélkül lehet frissen csapolt sörhöz jutni egy sevillai kocsmában. A vendéglátóhely a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések miatt döntött úgy, hogy robot-csapost vet be.
A speciális "alkalmazott" a két hónapos szünetet követő nyitáskor debütált, nem is rosszul. A vendégek egytől-egyig elégedettek voltak vele.
A robotot a La Gitana Loca (Őrült cigányasszony ) nevű kocsmában állították szolgálatba, és tökéletesen csapolja a sört.
Az új "alkalmazottat" már a járvány előtt beszerezték, de csak most volt alkalma a klub tulajdonosának bevetnie.
A robot sikere ellenére egyelőre nem tolonganak a vendégek a Gitana Locában: egyszerre ugyanis csak 12 ember tartózkodhat bent, és ők is csak a teraszon.

A növények felhasználása a genetika segítségével a koronavírus-elleni küzdelemben

image2.PNG

Foto: Euronews


A dohány növényt felhasználhatják biofaktorikban (biogyárakban) vakcinák vagy antitestek előállításához. Hogyan segít egy európai kutatási projekt a koronavírus elleni küzdelemben? A dohánynövény egy különleges fajtája, a Nicotiana Benthamiana hozzájárulhat a vírus leküzdéséhez.
A kutatók világszerte csatlakoztak a COVID-19 elleni oltás kutatásához. Fontos szempont a gyors és nagy mennyiségű előállítás. Különleges termesztési technológiákkal és olyan növényekkel mint a dohány, a biofaktorik (biogyárak) felgyorsíthatják az oltások és antitestek előállítását.
A Newcotiana EU-s projektben egy nemzetközi tudóscsoport dolgozik, és ezt a valenciai növényi molekuláris és sejtbiológiai intézet koordinálja, 19 partner vesz részt benne hét európai országból és ausztráliai Queenslandi Technológiai Egyetemről.
Különböző szaporító technológiákkal (például a CRISPR), különös tekintettel a Nicotiana Benthamiana-ra, a kutatók transzformálták a növényeket egy biofaktoriban, és különböző molekulákat állítanak elő egészségügyi termékekhez. Ezt molekuláris gazdálkodásnak nevezzük.
Diego Orzáez, a Newcotiana Projekt koordinátora arról beszélt, hogy számos, manapság használt gyógyszert növényekből nyernek. A biotechnológiának köszönhetően képesek a növényeket más olyan anyagok előállítására is rábírni, amik különböznek a természetben előállítottaktól. Olyan genetikai anyagot visznek be a genomjukba, amik olyan információkat tartalmaznak, amelyek gyógyszerek előállítására szolgálnak, mint például az antitestek, oltások és más hasonlók.
A Benthamiana egy ausztráliai őshonos dohánynövény, amelyet széles körben használnak vakcinák és antitestek előállítására, beleértve az Ebola-elleni szereket is. Úgy módosítják a génjeit, hogy a DNS-információt a levelekbe injektálják, és javítják annak képességét, hogy nagy mennyiségű specifikus gyógyszerkészítményt termeljen.
Marta Vázquez, az IIBMCP kutatója azt magyarázta, hogy a növényeknek olyan információt adnak, hogy változtassanak meg specifikus géneket. Például érdekesek azok a növények, amelyek nem virágzanak. És azok is, amelyek több biomasszát alkotnak, mert ezekre szeretnék használni a növényeket.
Ennek a technikának köszönhetően a növényt fel lehet használni a COVID-19 oltások jövőbeni előállításához. Ez a megközelítés számos előnnyel jár, mivel csökkenti a tömeges előállítás költségeit és idejét, és korlátozott kockázatot jelent a kutatók számára is
George Lomonossoff virológus szerint a növények nagyon hasznosak a kutatók számára, mert eszközként szolgálnak a vírusfehérjék vagy nukleinsavak expresszálására anélkül, hogy ténylegesen a kórokozó vírussal kellene dolgozni. Felhasználhatják a szintetikus biológia technikáit, például vírusszerű részecskék előállításához anélkül, hogy a fertőző vírust magát kezelnék.
A módosított Nicotiana Benthamiana képes olyan fehérjéket előállítani, amelyek hasonlóak az emberi sejtben lévőkhöz. Ez kulcsfontosságú a kutatók számára, mert a proteinek belépőként szolgálnak az emberi sejtbe.
- Mintegy száz olyan csoport létezik a világon, amely megpróbálja kifejleszteni a SARS COVID-2 vakcinát, és vannak olyan csoportok és magáncégek is, amelyek ezt a dohánynövényt használják, aminek a genomját mi szekvenáltuk - mondta el Giovanni Giuliano professzor, az olasz ENEA munkatársa. - A genom rendelkezésre bocsátása feltehetőleg segíteni fogja ezeket a cégeket az előállítás optimalizálásában.
Forras: Euronews

MAI ADATOK SPANYOLORSZAG:

image1.PNG


Ma 280-an haltak meg koronavirus fertozesben, 859 uj megbetegedést regisztraltak.

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr6415718674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása