Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

FAZEKCSOROMPOLESSEL SIPSZÓVAL KÖVETELIK A MINISZTERELNÖK LEMONDÁSÁT!

MADRIDI KARANTENUNK 55. NAPJA, 2020. MÁJUS  15

2020. május 15. - zsazsy55
image14.PNG
Míg Európa szerte lassan mindenhol, meg az első helyen álló   Oroszországban is feloldják a szigorú korlátozásokat, addig Sanyolorszag fele meg mindig kalitkában csücsül.Bár a járványkezelés jól halad, az emberek türelme már kezd elfogyni. Madrid elitnegyedében 5. napja ezrek követelik fazékcsörömpöléssel és sípszóval a kijárási korlátozások teljes feloldását és a miniszterelnök lemondását.
SIKERREL! FRISS HÍRBEN KÖZÖLTEK:A 3 "nullás " autonómia Madrid,Barcelona es Valencia nem nyugodott bele,hogy  nem léphet az 1-es fázisba, es meg  0- ba kell sinylodnie, szigorú korlátokkal.A kormany ezt azzal indokolta, hogy  a fenti tartományok csak részben haladnak az eszkaláció 1 szakasza fele, ezert csak 0,5 fázist terveznek egyelőre, kevesebb kereskedelmi korlátozással hétfőtől. A Health pénteken közölt források szerint az egészségügy egy 0,5-es fázist tervez hétfőtől Madrid és Barcelona számára, kevesebb kereskedelmi korlátozással. A valenciai közösség teljes egészében az 1. szakaszba kerül, a tárgyalások szerint. A madridi közösség szóvivői azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy a régió teljesítse az 1. fázisra való teljes átállás kritériumait. A spanyol koronavírusból származó napi halálozások száma Spanyolországban 138 halalesetre csökkent,összességében a PCR-rel kimutatott esetek száma 230 183 (az elmúlt 24 órában 549), 27 459 haláleset és a pandémiás kezdetek óta több mint 144 000 ember gyógyult meg Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint világszerte több mint 302 000 ember halt meg, 4,4 millió pedig fertőzött volt- közöltek.

image15.PNG
Foto: el Confidencial 
A sorozatos tiltakozások ellenere Pedro Sanchez azt tervezi, hogy ismet ha lejár a karantén, 25-tol ismételten kikéri az 5. Karantén hosszabbítást.

A NAGY ÁTVERÉS¡

Foto: El Pais

Mint ahogy azt Salvador Illa egeszsegugyi miniszter kijelentette, csak akkor javasolja es engedélyezi Madrid 1. karantén fázisba lépését a 0- bol,ha erre az egeszsegugyi mutatok zöld szemafort mutatnak. Időközben kiderült számos melléfogás, ami szinten nem emeli a hangulatot: selejtesek a Kínától hatalmas mennyiségben milliokert vett egeszsegugyi felszerelések, amiről mely hallgatás folyik, s nem erősíti a kormányba vetett bizalmat. Keves gyógyír erre, hogy az Európai Bizottság is kijelentette, nem vesz tobb felszerelést Kínától,mert azok silány minőségűek.Sorozatos botrányok jelzik,valami nagyon nem stimmel a jarvany es az intézkedések korul Európa - es Világszerte. Sorban mondanak le tisztsegukrol politikusok es szakemberek...

Forras: Euronews

Kínai kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy nem ember alkotta az új koronavírus

image3.PNG

Kínai kutatók erős bizonyítékot találtak arra, hogy az új koronavírus természetes eredetű és nem laboratóriumból kiszabadult, ember alkotta vírus. Koronavírus-természetes

A szakemberek a SARS-CoV-2 vírussal közeli rokonságban álló RmYN2 jelű vírustörzset elemezték, amely a denevérekben található meg és felfedezték, hogy ez a törzs igen magas szintű azonosságot mutat az új koronavírussal a genom 1ab régiójában.

A kutatók azt találták, hogy az új koronavírushoz hasonlóan ezt a törzset is a többszörös aminosav-kötődés jellemzi a fehérjetüske S1 és S2 alegységeinek összekapcsolódásánál. Ez határozott bizonyítékkal szolgál arra, hogy az ilyen kötődés természetesen mehet végbe a koronavírusok evolúciója során.

A felfedezés jelentősége az, hogy tisztáz néhány problémát a koronavírus eredetét illetően"

- mondta Si Vej-feng, a santungi egyes számú orvostudományi egyetem professzora, a kutatócsoport vezetője.

A mostani bizonyíték együttesen a kutatók azon korábbi felfedezésével, hogy az új típusú koronavírus törzsének szekvenciája 99 százalékban megegyezik a tobzoskákban található vírus genomjával, erős bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az új koronavírus nem laboratóriumból szabadult ki - tette hozzá Si.

A Kínai Tudományos Akadémiához tartozó egyetem és intézmények közös kutatásának eredményei a Current Biology című folyóiratban jelentek meg.

Forras: M7

Messi szerint jól jöhet a vírus miatti szünet a Barcelonának

 image4.PNG

Lionel Messi, az FC Barcelona hatszoros aranylabdás játékosa szerint a koronavírus-járvány miatt elrendelt szünet még jól is jöhet a csapatnak, amely meg akarja nyerni a Bajnokok Ligáját.

Lehetséges, hogy jól jön nekünk ez a kihagyás, de majd meglátjuk, hogy amikor újraindul a BL, akkor milyen állapotban leszünk"

- nyilatkozta a spanyol Sport című napilapnak a 32 éves futballista, aki februárban még arról beszélt, hogy a Barca az akkori játékával nem nyerheti meg a legrangosabb európai kupasorozatot.

"Egyelőre az a legfontosabb, hogy következetesek legyünk, és ne kövessük el azokat a buta hibákat, amelyeket az elmúlt időszakban" - jelentette ki Messi.

A Barcelona argentin sztárja hangsúlyozta,

soha nem kételkedett a csapat képességeiben, és abban sem, hogy bármit megnyerhetnek, ugyanakkor a félbeszakadt szezonban mutatott játékkal egyáltalán nem volt elégedett.

"Mindenkinek joga van a saját véleményéhez, az enyém pedig a BL-ben eltöltött évek alatt felhalmozott tapasztalatomra alapozva az, hogy

az utóbbi időszakban mutatott teljesítménnyel nem tudtunk volna BL-t nyerni"

- nyilatkozta Messi.

A világjárvány miatt a spanyol bajnokság március 10. óta szünetel, a címvédő Barcelona 27 forduló után kétpontos előnnyel vezet a Real Madrid előtt. A BL március 11-én a nyolcaddöntős párharcok közben szakadt félbe, a folytatásról egyelőre még nincs pontos információ, a Barcelonára a vendégként elért 1-1-es döntetlen után visszavágó vár saját stadionjában a Napoli ellen.

Forras: M7

ZUHANÓREPÜLÉSBEN AZ EURÓPAI GAZDASÁG

image5.PNG

Foto: Euronews 

Szabadesésben van az európai gazdaság. Ezt idáig is lehetett sejteni, csütörtökön azonban pontos adatokat is publikált az Eurostat, amelyek megerősítették, hogy az EU mély recesszió felé tart.

Január és március között az Eurozóna 3,8%-kal, míg az EU 27 tagállamának gazdasága 3,5%-kal - zsugorodott. A német munkaügyi miniszter szerint ez fordulópont a német gazdaság szempontjából.

- A koronavírus világjárvány történelmi kihívás elé állít minket. Az egész globális gazdaság, ahogy a német gazdaság is, a legnagyobb gazdasági visszaeséssel néz szembe a második világháború óta - mondta Hubertus Heil.

Ráadásul Európa gazdasága csak márciusban zárt be, vagyis az első negyedév végén. De már ez is elég volt ahhoz, hogy több ország recesszióba süllyedjen, miután már az előző év végét is mínuszban zárták.

A olasz gazdaság 4,7%-kal zsugorodott, Franciaország 5,8%-kal, Spanyolország 5-tel.

- A költségvetési előrejelzés előrevetít egy olyan lehetséges forgatókönyvet, amelyben a járvány tovább tart, ez 10,6%-os GDP-csökkenést jelentene 2020-ra - mondta Giuseppe Conte.

Súlyos következményekkel számol az Európai Központi Bank is.

- Az Európai Központi Bank által felvázolt forgatókönyvek szerint az Euróövezet GDP-csökkenése öt és tizenkét százalék között lehet - mondta Christine Lagarde, az intézmény elnöke.

Hogy kedvezőbb vagy rosszabb forgatókönyv válik-e valóra, az a kijárási korlátozások időtartamától és a vállalkozások és a munkaerő gazdasági kárainak csökkentésére hivatott intézkedések sikerétől függ.

Forras: Euronews

Lemondott a WTO elnöke

 

image6.PNG

Foto:Euronews 

Lemondott a Kereskedelmi Világszervezet igazgatója. Egy évvel mandátumának lejárta előtt, személyes okokra hivatkozva távozik posztjáról Roberto Azavedo. A hatvankét éves brazil közgazdász hét évig vezette a WTO-t, és családi okokból távozik korábban. Döntését azzal is indokolta, hogy így a koronavírus-járvány utáni időszakban nem lesz törés a szervezet munkájában.

Azavedo mandátuma agusztus 31-el szűnik meg. Azt írta, így lesz idő megtalálni a utódját, és kidolgozni a koronavírust követő időszakra szóló stratégiai irányt.

Azavedo vezetése alatt a Kereskedelmi Világszervezet gyakran került összeütközésbe az Egyesült Államokkal. Donald Trump a WTO szemére vetette, hogy a szervezet szabályai versenyelőnyt biztosítanak Kínának, Amerika legnagyobb globális riválisának tisztességtelen piaci gyakorlatait pedig nem akadályozzák. A WTO új vezetőjének a kereskedelmi háborún túl a koronavírus-járvány gazdasági hatásait is kezelnie kell.

 

Soha ekkora válság nem volt még a WTO-ban

 

image7.PNG

Forras: Euronews 

Negyedszázados fennállásának eddigi legnagyobb krízisét éli a Kereskedelmi Világszervezet. December 10-étől nem működik a héttagú vitarendezési testülete, amely komoly hatással lehet a többoldalú kereskedelmi kapcsolatok rendszerére, mivel a szóban forgó grémium döntési jogkörrel rendelkezik a kereskedelmi vitákban és kikényszerítheti határozatainak betartását.

Keith Rockwell, a WTO szóvivője szerint különféle átmeneti mechanizmusokat és akadályokat ugyan ki tudnak dolgozni, de nem úszható meg, hogy tartós megoldást találjanak. Itt most nem olyan feladatokról van szó, amelyek kiszervezhetők akadémikusoknak, ügyvédeknek vagy agytrösztöknek, és nem támaszkodhatunk kizárólag genfi szakértőkre. Ez egy politikai ügy, amit politikailag kell megközelíteni" - mondta.

Ahogy Phil Hogan, az Unió kereskedelmi biztosa Twitterén írta, az EU szilárdan hisz abban, hogy a hatékony vitarendezési rendszerrel rendelkező WTO elengedhetetlen a nyílt és tisztességes kereskedelem biztosításához.

Márpedig szerdától nem lesz elég bírája a testületnek, mert több fellebbviteli testületi tag mandátuma lejárt, a pozíciójuk pedig betöltetlen maradt.

Forras: Euronews

 

Embereken tesztelik az uj vakcinakat

 

image8.PNG

Foto: Euronews 

Megkezdődhet az új típusú koronavírus elleni első németországi oltóanyag tesztelése embereken. A vakcinákért felelős német szakhatóság ugyanis szerdán kiadta az engedélyt a mainzi központú BioNTech és a Pfizer amerikai vállalat közös klinikai vizsgálatára.

"Az első vakcina tesztjeit Németországban kezdhetjük meg" - közölte a német egészségügyi miniszter, Jens Spahn. "200 emberrel kezdik a vizsgálatokat, 18 és 55 év közöttiekkel. Jó jel, hogy a vakcinafejlesztés olyan előrehaladott Németországban, hogy már elkezdhetjük az első teszteket. Ez azonban akár hónapokig is eltarthat" - figyelmeztetett a miniszter.

Az Egyesült Királyságban csütörtökön kezdheti egy oltóanyag klinikai vizsgálatait egy oxfordi kutatócsapat. Szakértők azonban ott is arra figyelmeztetnek, hogy akár 18 hónap is eltelhet, amíg forgalomba lesz hozható.

 

NAGY A HARC A VAKCINAKERT

 

image13.PNG

 

Világszerte meghaladta a 300 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak a száma, minden második beteg pedig Európában vesztette életét. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a COVID-19 sohasem fog eltűnni, így az egyetlen megoldás egy védőoltás kifejlesztése. Viszont az sem mindegy, hogy kihez jut el elsőként a vakcina.

A francia Sanofi gyógyszergyártó először az Egyesült Államokba küldene a hatóanyagból, hiszen Washington hatalmas összegekkel szállt be a fejlesztésbe. Ugyanakkor fontos, hogy a győgymód mindenkihez eljusson.

A francia kormány szerint viszont a szérumot az országban kell tartani.

Gyengék a kínai orvosi felszerelések

A gyógymód feltalálásáig az a legfontosabb, hogy az állampolgároknak legyen elég maszkjuk, az egészségügyi dolgozóknak pedig védőfelszerelésük, de koránt sem mindegy, hogy milyen minőségű. Az Európai Bizottság ugyanis nem elégedett a kínai szállítmányokkal.

- Úgy döntöttünk, hogy mégsem rendelünk újabb 10 millió maszkot, mert két tagország szerint is silány a termékek minősége. Ezt ki kell vizsgáljuk és majd utána meglátjuk - jelentette be a bizottság szóvivője, Stefan De Keermsmaecker.

Lengyelország arra panaszkodott, hogy az orvosi felszerelések nem rendelkeznek európai bizonyítvánnyal és nem ütik meg a megszokott sztenderdeket.

Forras: Euronews

 

COVID-19: a génjeinkben keresik a betegség lefolyására a választ brit kutatók

 

image10.PNG

Mi lehet az oka, hogy egyes emberek könnyedén átvészelik az új koronavírus okozta fertőzést, míg mások súlyosan megbetegszenek? Brit tudósok az emberi génekben keresik a választ. A Genomics England és az Edinburghi Egyetem tudósai húszezer súlyos betegből és 15 ezer, a COVID-19-et enyhe tünetekkel átvészelő betegből vettek mintát.

A kutatók most az érintett emberek génállományát veszik alapos vizsgálat alá. A projekt egyik vezetője, Sir Mark Caulfield szerint több okból is fontos lenne rájönni, mi okozza a különbséget.

Ha a génekben rejlik a válasz, akkor a járvány következő hullámakor el tudnák különíteni a kiemelten veszélyeztetetteket, míg akik könnyebben leküzdik a kórt, tudnának dolgozni, így a gazdaság nem bénulna meg újra.

A koronavírus-fertőzés elsősorban idős, krónikus betegek esetében végződik halállal. Ám több országban tapasztalták, hogy fiatal, egészséges szervezetnél is okozhat súlyos tüneteket a SARS-Cov-2, míg vannak, akik alig veszik észre a fertőzést. De a gyógyultak között is találni idős embereket.

Van, aki súlyos beteg lesz, talán az immunrendszere válaszol így a fertőzésre, de attól is függ, hogy a szervezete mennyire ismeri fel a vírust. Ezeket a faktorokat fedheti fel a genetika Sir Mark Caulfield, genetikus

Ha megtalálják ennek a lehetséges genetikai okát, akkor az a megelőzésben és a gyógyításban is jelentős szerepet játszhat. A kutatás azonban bonyolult és aprólékos munka - hangsúlyozta Sir Mark Caulfield.

 

KORONAVIRUS: Gyerekek is veszélyeztetettek?

 

image11.PNG

Foto: Euronews 

New York államban egy rejtélyes szindrómát vizsgálnak a szakemberek, amely kapcsolatban állhat a koronavírussal.

A már több mint száz gyermeknél diagnosztizált tünetegyüttes hasonló a Kawasaki-szindrómáéhoz. Az ereket és a legfontosabb szerveket támadó gyulladásos betegség következtében a közelmúltban három gyerek halt meg New York államban, tucatnyian pedig kórházi ápolásra szorultak.

A fertőző gyermekbetegségek egy New York-i intézményben (Cohen Children's Medical Center) dolgozó specialistája szerint nem lenne szabad engedélyezni, hogy a gyerekek újra iskolába járhassanak.

- Ez jel lehet a közösségek számára, hogy a vírus széles körben terjed. Szerintem a gyerekeknek továbbra is otthon kell maradniuk, és nem szabad visszaküldeni őket az iskolába, ahol jelentős a veszélye annak, hogy megfertőzik egymást – mondta Sunil Sood doktor.

A gyulladásos betegség legkevesebb hat európai országban is felbukkant.

A párizsi Robert Debré kórházban évente általában 3-4 esetet diagnosztizálnak, most azonban minden két napra jut átlagosan egy új megbetegedés.

Egész Franciaországban 125 hasonló esetről számoltak be az utóbbi hetekben, és az olaszországi Bergamo tartományban is aggasztóak az adatok. Egy orvosi szaklapban (The Lancet) publikált tanulmány szerint a koronavírus-járvány kitörése óta harmincszorosára nőtt a Kawasaki-szindrómáéhoz hasonló tüneteket mutató gyulladásos betegséggel kezelt gyermekek száma a régióban.

Forras: Euronews

MAI ADATOK SPANYOLORSZAG

Az uj fertőzések szama ismet növekedett, de az áldozatok szama csökkent. Ez ismet reményt ad, hogy lassan normalizálódik a jarvany helyzet Spanyolorszagban.

 

image12.PNG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr5415697864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása