Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

Kotelezo kéthetes karantén var a Spanyolországba beutazókra 

MADRIDI KARANTENUNK 53. NAPJA, 2020. MÁJUS 13.

2020. május 13. - zsazsy55
5dba1e10-5733-4aa1-b0fa-a8456361c71b.jpeg
 
Péntektől lep életbe : Csak a határokon dolgozók, valamint a személy- és áruszállításban résztvevők ússzák meg a kéthetes karantent, a tobbi beutazonak kotelezo lesz, csak az áru- es személy szállítók mentesülnek a rendelkezés alól, - mondta Salvador Illa egeszsegugyi miniszter.
Forras:  El Confidencial
Otthonukban, vagy agy szállás helyükön kell ezt az időt el tölteniük.Csak létfontosságú dolog miatt hagyhatják el a karantent,mint az orvos, gyógyszertár,es ezt is csak maszkban. Ez alól csak az áru- es személy szállítók, az egeszsegugyi dolgozok, es a határon dolgozok kivételek.Csak azok léphetnek be az országba,akiknek állandó lakhelyük van, turisztikai céllal tilos, meg a szigetekre is. A családtagoknak azt tanácsolják, különítsek el magukat egy szobába, es tartsak be a biztonsági előírásokat.
Sokan fittyet hánynak a megszorításokra, baráti társaságokban bőven tíz fő felett gyülekeznek, sörözgetve, bárokban.Az 1-es fazisban levo tartományi vezetők szabadon dönthetnek,megtartják- e az óra rendi ajánlásokat, es ido korlátokat.Ennek értelmében bármikor látogathatók a vendéglátó egységek teraszai itt.
Sevilla tartományban tobb feljelentest is tett a rendőrség a fegyelmezetlen vendégek miatt,akik szinte ellepték a barokat, fittyet hányva a távol tartási előírásokra. Az andalúz vezetés is elfogadhatatlannak tartja a lakói viselkedését: Jesús Aguirre, a térség egészségügyi tanácsnoka ,figyelmeztetett, " a vírus köztünk van ", s kerte, hogy vegyek komolyan a veszélyt, legyenek felelősségteljesek,es ne lazitsanak szabályokon, mert a " heteken át végzett kemény munka"  veszhet el  a felelőtlen  viselkedéssel.
Nem engedi a kormany az üzletek akciózasat sem, ez uj intézkedés, csak az online webshopok árulhatnak igy, elkerülve ezzel is a tömegek jelenlétet egy akció eseten. 

Az egész világot átverték? Egy professzor megdöbbentő kijelentést tett a vírus kapcsán

image2.PNG
HETVEN, AZAZ 70 NAP A VÍRUS ÉLETTARTAMA.
EZ AZT JELENTI,HOGY NINCS SZÜKSÉG A GAZDASÁG LEÁLLÍTÁSÁRA! 40 NAP UTAN LECSENG!

Ha igaza van , újra kell gondolnunk az összes eddigi intézkedésünket, a világ teljesen rosszul reagált.Mindenki félreismerte a járványt…A gazdaság leállítására nem is lett volna szükség, mert a vírus élettartama mindenhol kevesebb, mint 70 nap.
Isaac Ben-Israel, a Tel-Aviv Egyetem biztonsági képzésének vezetője megdöbbentő dolgot állít.Szerinte a világ félre reagált mindenben a koronavírus járvány kapcsán. Valójában ugyanis hivatalos adatok utalnak arra, hogy a vírus önmagát oltja úgymond ki.Vagyis a járvány magától megszűnik, elpusztul a a vírus több mint 40 nap után.A számításai szerint – amit szerinte több más statisztika is igazol – a járvány valamennyi országban az intézkedésektől teljesen függetlenül 40 nap alatt tetőzik.Ez követően pedig szép lassan, újabb hullám nélkül lecseng.A professzor azt is kiemelte: egyelőre ő sem tudja, hogy mi ennek a furcsa viselkedésnek az oka.Lehet, hogy a klíma, de az is lehet, hogy valami egészen más, ezt további kutatásoknak kell megválaszolni. Könnyen lehet, hogy a vírusnak egyszerűen “ennyi az élettartama”.A professzornak ha valóban igaza van, az azt jelentené, hogy a tudomány jelentősen félresiklatta a világot, és gyakorlatilag a teljes 2020-as világgazdasági válságért ezek a téves információk felelnek.Ha ez így van és utólag még több bizonyíték alátámasztja, akkor minden bizonnyal a járvány lescsengése után azonnal elkezdik majd keresni a felelősöket.Egyesek szerint a média egy jelentős része már kollektíve felelős ezért, mivel feleslegesen fújták fel a jelenséget, és keltettek indokolatlanul nagy pánikot.Mások szerint ebben jó néhány befolyásos gazdasági szereplő is benne volt, akik kifejezetten érdekeltek voltak egy gazdasági resetben, azaz újraindításban.Lehet, hogy ugyanaz lesz a végeredmény, a koronavírus ugyanis önkorlátozó, és az intézkedésektől függetlenül 70 nap után eltűnik. Ha így lesz, el kell kezdenünk végre feltenni azokat a bizonyos “ kérdéseket.
Forras: Kimondott igazságok
Utolsóból első
A mai nap Spanyolország koronavírus okozta halálozásban lecsúszott a negyedik helyre Európában Anglia-Olaszország-Franciaország mögött vagyunk!A sok tesztelés miatt az igazolt betegek száma Európában nálunk a legtöbb viszont a meggyógyult betegek számában is abszulút elsők vagyunk Európában!   
Óvatos újrakezdés Spanyolországban 


Spanyolország nagy részén hétfőn megkezdték a koronavírus-járvány miatti intézkedések feloldását. Guadalajara tartomány székhelyén, Guadalajara városában is kinyitottak a kisebb boltok, melyekben egyszerre legfeljebb tízen tartózkodhatnak és korlátozott számban már a bárok is fogadhatnak vendéget. - Normál helyzetben húsz asztalunk van a teraszon, most ötöt tettünk ki. Három méter távolság van közöttük, előírás szerint ügyelünk a tisztaságra, kézfertőtlenítőket teszünk ki és maszkot viselünk. Úgy tűnik, az emberek kezdenek kicsit jobb kedvre derülni – mondta Alfonso López bártulajdonos. A vendégek az első kortyokkal együtt ízlelgetik, hogy életük talán visszazökken a rendes kerékvágásba. - Guadalajara csak 40 percnyire van Madridtól, mégis szinte egy másik világ. Itt senki sem halt meg a járvány miatt az elmúlt 24 órában, a város lassan kicsit fellélegezhet, Madridnak viszont legalább hétfőig várnia kell arra, hogy a kijárási tilalmon lazítsanak – tájékoztatott helyszíni tudósítónk, Jaime Velázquez.A spanyol fővárosban – és például Barcelonában is – arra várnak, hogy tovább enyhüljön a járványhelyzet, a legtöbb tartományban azonban megkezdődött a korlátozások feloldásának első szakasza.Persze, semmi sem olyan, mint régen.Jose Luis Ortega üzlettulajdonos úgy látja, nagyon új még a mostani helyzet, sok a félelem az emberekben. Ahhoz képest, hogy átlagosan hány vásárlójuk volt, az újranyitás utáni első még távolról sem normális nap. Mintha az emberek még kivárnának, mi is lesz ebből az egészből.Guadalajara tartományban több mint 250 ember halt meg eddig a járvány következtében. A hozzátartozók most engedélyt kaptak arra, hogy eltemessék őket, és megemlékezhessenek elhunyt családtagjukról.- Több temetés volt már, de némelyiken egyedül voltam, vagy csak egy-két ember volt ott a családból. Egy gyászoló azt mondta, elfogytak már a könnyei, mert az apja tíz napja halt meg – mondta Jose Antonio Fidalgo katolikus pap.Azért sokaknak ad némi megnyugvást, hogy most már az ismét megnyitott templomokban imádkozhatnak halottaikért. Egy hívő, Alvaro Garcia szerint ez a legkevesebb, amit megtehetnek értük. Nagyon szomorú, hogy magukra hagyottan kellett elmenniük.Guadalajarában, mint sok más spanyol városban is, az emberek szeretnék visszakapni a régi életüket, de semmi sem lesz már ugyanaz: a járvány következtében Spanyolországban eddig közel 27 ezren haltak meg.
Forras: Euronews 

Szigorodnak a határátlépés feltételei Spanyolországban. 

image3.JPG
A hét közepétől a jövő hét végéig csak spanyolokat, illetve nyomos indokkal érkezőket engednek be, és mindnyájan kéthetes karanténba kerülnek. A nemzetközi fuvarozókra és a határ menti ingázókra ez nem vonatkozik.Így döntött a madridi kormány, miután hétfőről keddre több mint ötvennel több, a járvánnyal összefüggő halálesetet jelentettek. A spanyol egészségügyi miniszter, Salvador Illa közölte, hogy helyreállt a határellenőrzés, szigorodnak a belépés feltételei május 15. és 24. között. Csak spanyol állampolgárok, közülük is csak az állandó spanyolországi lakcímmel rendelkezők léphetnek be, illetve az ingázókat, az egészségügyben vagy az idősápolásban aktívan dolgozókat, valamint a munkájukkal összefüggő okból érkezőket engedik be. Ezeken kívül csak rendkívül súlyos indokot fogadnak el úgy, ha azt az illető bizonyítani is tudja. Ezt egészíti ki egy másik intézkedés, amely szerint kéthetes karanténba kerül mindenki, aki átlépi a határt.
Ez azt jelenti, hogy két hétig nem mozdulhat ki az otthonából vagy a szállásáról, legfeljebb orvoshoz vagy ennivalóért mehet, természetesen maszkban. A repülőtéren továbbra is megmérik az érkezők testhőmérsékletét, és ugyanez történik belépéskor a szállóvendégekkel a hotelekben.Mindez tehát nem vonatkozik a nemzetközi szállítmányozásra sem vízen, sem közúton, illetve a határ mentén ingázókra sem, vagyis azokra, akiknek a mindennapi munkába járáskor kell átlépniük az országhatárt.

Fokozatosan, feltételekkel, de újraindítaná a nemzetközi utazásokat és a turizmust az Európai Bizottság

image4.PNG
  Foto: Euronews 
A szervezet szerdán teszi közzé erről a részletes terveit. Néhány részlet azonban már kiszivárgott a sajtóhoz. Brüsszel szerint a határzárakat akkor lehet feloldani, ha a fertőzésszám csökkenő tendenciát mutat. Emellett azok a személyek utazhatnak majd, akik negatív koronavírustesztet produkálnak, vagy pedig alacsony fertőzésszámmal rendelkező régióban élnek.
A bizottság ismerteti majd az állásfoglalását a törölt repülőjáratok ügyében is. A szervezet kitart amellett, hogy az utasoknak joguk van pénzbeli kárpótlást kérni.
Forras: Euronews

TUDOMÁNY

Lehetséges, hogy a koronavírus bejut az agyba is: ijesztő eredményekre jutottak az orvosok

A szervezetben zajló gyulladásos változásokat megérzi az idegrendszerünk is, és egyes agyi központjaink – elsősorban a hipotalamusz – reakciója révén alakul ki a jól ismert betegségérzet, mely levertséggel, étvágytalansággal, lázzal és más megszokott tünetekkel jár. A vírusfertőzések hatása azonban ennél tovább is mehet. A gyulladásos faktorok túltermelődésének következtében olyan folyamatok is beindulhatnak, amelyek hatással lehetnek a légzés és a keringés agyi központjaira is.Erre a jelenségre utalhatnak azok a klinikai megfigyelések, amikor egyes Covid-19-fertőzöttek légzése úgy omlott össze, hogy azt egyébként a tüdejük állapota nem indokolta volna. Másoknál nagyon alacsony véroxigénszint és vészesen lecsökkent légzőfelület esetén sem alakul ki légszomj.A gyulladásos folyamatok egészen szélsőséges esete az úgynevezett citokinvihar.A szisztémás gyulladás hatására bekövetkező hasonló folyamatok – beleértve a keringés összeomlását, a szívmegállást, a máj, a vese vagy egyéb szervek funkciózavarát, illetve különféle neurológiai tüneteket – baktériumok vagy vírusok okozta szeptikus állapotban is megfigyelhetők.Felmerül azonban egy még aggasztóbb lehetőség az efféle tünetek magyarázatára: az, hogy a vírus bejut az agyba.„Már a korábbi, világjárványt nem okozó, de veszélyes rokon koronavírusok, a SARS és a MERS esetében is kimutatták, hogy e kórokozók képesek idegrendszeri fertőzést okozni. Az új koronavírusnál pedig számos olyan tünet – például az íz- és szagérzékelés elvesztése, a fejfájás, a zavartság, a hirtelen fellépő láz vagy a stroke, a rohamok és görcsök – arra utal, hogy ez a vírus is rendelkezhet ezzel a képességgel” – mondja Dénes Ádám a  Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (MTA Kiváló Kutatóhely) kutatója.A szagérzékelés elvesztése arra is utalhat, hogy a vírus az orrból az idegpályák mentén egészen az agyban levő szaglógumóig eljut. De a perifériás idegeken át vagy az agyi erek falán keresztül is eljuthat a nyúltvelőbe, a légzőközponthoz, illetve a hipotalamuszba vagy az agykamrák melletti agyterületekre. Akár ez is történhetett azokban a fent említett esetekben, amikor koronavírus-fertőzöttek viszonylag jó állapotú tüdővel lettek rosszul, és kerültek kórházba…Vagy éppen nagyon előrehaladott tüdőgyulladás esetén sem érzékelték megfelelően a légzésfunkciók hirtelen romlását, és ezért késve kerestek orvosi segítséget.Az agyi fertőzés eshetőségét az is növeli, hogy a vírus által belépési kapuként használt angiotenzin-konvertáz enzim-2 (ACE2) a tüdőn kívül megtalálható az erek falában és az idegrendszerben is. Ha pedig ez nem lenne elég, a vírusok körében egyáltalán nem szokatlan, hogy képesek az idegsejtek szinapszisain (összekapcsolódási pontjain) keresztül is terjedni.A herpeszvírusoknak ez jól ismert képessége (így alakulhat ki – szerencsére nagyon ritkán – egy látens herpeszfertőzésből agyvelőgyulladás), de az 1957-es ázsiai influenza (H2N2) vírusa is képes volt erre.
Forras: Kimondott Igazság
Elsőként kutatják a világon magyar tudósok, hogy mit csinál az új koronavírus az aggyal
image7.PNG

Magyar tudósok a világon elsőként szeretnék kideríteni, mit csinál az új koronavírus az aggyal. A Magyar Tudományos Akadémia kutatói megkísérlik feltérképezni az új koronavírus okozta fertőzés lehetséges agyi hatásait.A kutatást a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben (MTA KOKI) végzi a Neuroimmunológiai csoport, Dénes Ádám vezetésével és Hortobágyi Tibor neuropatológus közreműködésével, adta hírül az mta.hu.

Megzavarja az agyi központok működésétA magyar szakemberek azért feltételezik, hogy a vírus bejut az agyba, és befolyásolja annak működését, mert olyan COVID-19-beteg légzése is összeomlott, akinek a tüdeje jó állapotban volt.Ebből következően nem súlyos tüdőgyulladás vagy károsodott légzőszerv okozta a gyorsan alakuló életveszélyes állapotromlást, hanem feltételezhetően az agyi központok működését zavarta meg a kórokozó, illetve az általa elindított folyamatok.Gyanús körülményekA vírus és a betegség természetét megfigyelőknek gyanússá vált, hogy egyes pácienseknél akkor sem alakult ki légszomj, ha tüdejükben a légzőfelület jelentősen lecsökkent, a véroxigénszint süllyedését okozva. Ugyanígy a szív, a máj és a vese funkciózavarai is utalhatnak arra, hogy egy vírus képes bejutni az agyba.Már a világjárvány kezdetén számos beteg arról panaszkodott, hogy szinte egyik pillanatról a másikra vesztette el az ízek és a szagok érzését. Szokatlan fejfájásokról, eddig nem tapasztalt testi fájdalmakról beszél a betegek jelentős része. Mindez szintén arra utal, hogy a központi idegrendszert is megtámadja az új koronavírus, illetve az agyi működést megzavarja.Nem csak vérrel terjed szét a szervezetbenAz új koronavírus ráadásul nem csak a vérkeringéssel terjed, hanem az idegsejteket összekapcsoló nyúlványok érintkezési pontjain, a szinapszisokon keresztül is képes átjutni.Ezeken a pontokon az ingerületet adják át egymásnak az idegsejtek, ingerületátvivő anyagok teszik lehetővé az információk átadását az idegsejtek között.Szövetmintákra van szükségA magyar kutatók jelenleg azt szeretnék engedélyeztetni, hogy az új koronavírus okozta betegségben elhunytak idegrendszeréből szövetmintákat vehessenek, és azokon vizsgálatokat végezhessenek.Megvizsgálják annak lehetőségét is, hogy a más betegségek során alkalmazott, már engedélyezett, tehát biztonságos gyógyszerek között vannak-e olyanok, amik hatékonyan gátolják a fertőzés miatt kialakult agyi gyulladásos folyamatokat.Ismeretlenek a hosszú távú idegrendszeri hatásokA kezelésre irányuló kutatások mellett a magyar kutatók azt is szeretnék felmérni, hogy hosszú távon milyen hatást gyakorol az új koronavírus az idegrendszerre, fokozhatja-e további degeneratív betegségek kialakulásának kockázatát. Ezek a kutatások a rehabilitációt is vizsgálják.Több kórokozó képes az agyba jutni, és bajt okozniAz agyba jutó kórokozók közül több esetében a káros hatásmechanizmus már ismert az orvosok előtt. Így a tünetmentes herpeszfertőzés a központi idegrendszerbe jutva képes lehet agyvelőgyulladást okozni.A kezeletlen Hepatits C akár évtizedeken át rombolja a szervezetet, elősegítve a daganatos betegségek kialakulását, és bár a májgyulladás vírusa bejut az agyba, ma már egy három hónapon át tartó gyógyszeres kezeléssel gyógyítható a betegség. A gyógyszer egyelőre drága, ezért Magyarországon korlátozott az alkalmazása, tízezrek szorulnak kezelésre.A HIV vírusát viszont azért nem képesek egyelőre gyógyszerekkel kiűzni a szervezetből, mert a kórokozó három helyen képes megbújni a testben a hatóanyagok elől. A nyirokcsomók és a mellékherék mellett az agyban is megtelepedik a HIV-vírus, viszont a jelenlegi gyógyszerek molekulái nem jutnak be az agyba. Világszerte azon dolgoznak kutatók, hogy miként lehetne megoldást találni a problémára.Az új koronavírus esetében az idegrendszeri hatásmechanizmus egyelőre teljesen ismeretlen, az ezt vizsgáló magyar kutatók úttörőnek számítanak a területen.
Forras: Euronews 

KORONAVÍRUS HELYZETKÉP  A világban lassabban, de még nő a fertőzések száma, áthelyeződnek a gócpontok

image5.PNG

Világszerte
4 261 955-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 291 942, a gyógyultaké pedig 1 493 414 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint szerda reggel. Fotó: TASR/APEgy nappal korábban 4 177 504 volt a megfertőződtek száma, a halálos áldozatoké 286 330, a gyógyultaké pedig 1 456 209 volt.A fertőzés továbbra is 187 országban van jelen.A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van, ahol 1 369 574 az igazolt fertőzöttek, 82 376 a halálos áldozatok és 230 287 a gyógyultak száma.Oroszországban felgyorsult a járvány terjedése, 232 243 volt a fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 2116, a gyógyultaké pedig 43 512.Spanyolországban 228 030 fertőzöttről, 26 920 halálos áldozatról és 138 980 gyógyultról tudni.Az Egyesült Királyságban 227 741 a fertőzöttek száma, 32 769-en haltak bele a betegségbe, és 1023-an gyógyultak ki belőle.Olaszországban 221 214 a koronavírus fertőzöttjeinek, 30 911 a halálos áldozatainak száma, és 109 039-en gyógyultak fel a Covid-19-ből.Franciaországban 178 349 fertőzöttről, 26 994 halálos áldozatról és 57 898 gyógyultról tudni.Brazíliában 178 214 a megfertőződöttek száma, 12 461 a halálos áldozatoké és 72 597 a gyógyultaké.Németországban 173 171 a fertőzöttek száma, 7738 a halottaké és 147 200 a gyógyultaké.Törökországban 141 475 fertőzést jegyeztek fel, 3894 a halálos áldozatok száma és 98 889 a gyógyultaké.Iránban 110 767 fertőzöttről, 6733 halálesetről és 88 357 gyógyultról tudni.Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 84 018 esetet tartottak nyilván szerda reggel. A halottak száma továbbra is 4637, a gyógyultaké pedig 79 222.Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.
Forras: M7

MAI HELYZETKÉP SPANYOLORSZAG
Mihelyst negatív értelemben változnak az adatokat, szigorítás következik.Ma kicsit emelkedett mint az uj fertőzések,mint a halálesetek szama. Ez is mutatja, meg nincs nyugalomban a jarvany.

image6.PNG
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr315690220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása