Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SPANYOL VIRTUS

KARANTENUNK 46. NAPJA 2020. MAJUS 5

2020. május 05. - zsazsy55

image8.PNG


Kiszabadult a szellem a palackból.A spanyol könnyítések foleg a tengerpartokon vezettek atrocitasokhoz: 235 letartóztatás es 36762 büntetés a mérlege a par napnak,hogy lazább a gyeplő. A barcelonai Mossos rendőrei egy futó nőt teperték le,miután nem volt hajlandó igazolni magát,es nekiugrott a rendőröknek,míg egy malagai tengerparti szakaszon egy férfi akart fojtogatni egy rendőrt akit bevitt a vízbe is,mígnem a másik társa a segítségére sietett.Madridban a 20 minutos.es hírportál arról számolt be,hogy fiatalok csoportja bulizott megsértve a szabályokat.Az emberek többsége azonban tiszteli a szabályokat, noha a politikai elit marja egymást: Sanchez kormányfőnek nehez kész ujra megszavaztatni az ötödik karantén hosszabbítást.Errol az ellenzék biztosította, nevezetesen hogy szerdan ezt az újabb szigorítást blokkolni fogja.



Nagy lépést tett Európa a nyitás felé

image1.JPG

Forras: Euronews

Miközben Európában az igazolt koronavírusos esetek száma átlépte a másfél milliót, a legtöbb országban megkezdődött a járványügyi korlátozások enyhítése.

Olaszországban több mint négymillióan indultak újra munkába hétfőn a lazítás első fázisában. Újra megnyíltak a parkok, ezzel a szabadtéri sport lehetősége. Az olaszok a régión belül szabadon mozoghatnak, az éttermek elvitelre kiszolgálhatják a vevőket. A temetéseken már akár tizenöt fő is részt vehet.

Németországban több százezer végzős diák tért vissza az iskolába több heti otthoni oktatás után, ahol azonban szigorú távolságtartási és higiéniai szabályoknak kell megfelelniük. Magyarországon megtartották az írásbeli magyar érettségit: több mint ezer helyszínen hetvenezer diák rugaszkodott neki a vizsgának.

Spanyolországban a lazítás nulladik fázisában az egyénre szabott szolgáltatást nyújtó kis üzletek nyithattak meg , mint például a fodrászok. Az éttermek elvitelre főzhetnek, a tömegközlekedésen itt is kötelező a maszkviselet.

Portugáliában a szörfösök a korlátozások kezdete óta először hódolhattak szenvedélyüknek.

- Nagyon rossz, de csodálatos - jellemzi a helyzetet egy boldog szörfoktató. - Van szél, van áramlás, a hullámok kicsik, a formájuk szánalmas, de ez akkor is hihetetlen. Úgy érzem, újjászülettem.

A strandok még nem nyitottak meg Portugáliában, de a távolságtartás követelményének betartása mellett a vízisportokat már lehet gyakorolni, ahogy más szabadtéri sportokat is. Portugáliában a kisebb boltok is kinyithattak hétfőn.


image3.PNG
Forras: Euronews

GAZDASÁG

Hatalmas gazdasági visszaesés az eurózónában- ez lenne az összegzés.
Áprilisban rekordalacsonyra csökkent az euróövezeti gazdasági aktivitás mutatószáma - közölte a londoni IHS Markit. A gazdaságkutató intézet előrejelzése szerint az eurózóna akár 7,5 százalékkal is zsugorodhat ebben a negyedévben.

A gazdasági aktivitás mutatószáma, a kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) áprilisra vonatkozóan 13,5 pontra, a felmérés 1998 júliusi kezdete óta a legalacsonyabbra esett az euróövezetben. Az előző hónapban, márciusban 29,7 ponton állt az euróövezeti kompozit BMI. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a zsugorodását jelzi.

A szolgáltató szektorban – vendéglátásban, turizmusban - tevékenykedő vállalatok különösen megszenvedik a válságot – sokan közülük csődöt mondtak, vagy éppen csak túlélnek.

Sok gyártó is rendkívül alacsony keresletet tapasztal, és azt, hogy a termékek beszerzése soha nem tapasztalt mértékben lelassult.

UNIOS SEGÍTSÉGET KER A TURIZMUS

FOTO: Hotel Metropole

A csőd szélén áll Brüsszel ikonikus szállodája. A Hotel Metropole 1890 óta üzemel, a koronavírusjárvány azonban padlóra küldte az intézményt. Ha végleg bezárnak, 129 embert rúghatnak ki. De lényegében az egész európai turisztikai szektor hasonló helyzetben van.
"Meg kell tanulnunk megmenteni a turisztikai szektort, különösen a szállodákat. Ehhez az összes szintre szükség van, az európai, a tagállami és a régiós szintre is. Először pénzt, likviditást kell pumpálni a rendszerbe. A hitel jelenleg nem jelent megoldást, mert ez a szektor a közeli jövőben nem fog még hasznot termelni. Ráadásul a szektor már a lezárások előtt leállt is csak a legutolsó között állhat majd talpra” – mondta a Brüsszeli Szállodaszövetség főtitkára, Rodolphe Van Weyenbergh.

image11.PNG

Az Európai Unióban a turizmus a válság kezdetéig a nemzeti össztermék tíz százalékát adta. 27 millió közvetlen és közvetett munkahely függ tőle: ez legalább hárommillió kis- és közepes vállalkozást jelent.
"Globális szinten 275 és 400 milliárd euró közötti bevétel esik ki. Európában ez azt jelenti, hogy a szállodák és éttermek elveszítik a forgalmuk felét. A leginkább a légitársaságokat és a hajós nyaralások szervezőit érinti a válság, az utazási irodákkal együtt ők 70 és 90 százalékos visszaeséssel számolnak” – mondta az Európai Bizottság szóvivője, Sonya Gospodinova.
Az Európai Bizottság az uniós költségvetésből mentené meg a turizmust. Ez az ágazat lehet az uniós fellendülési alap első kedvezményezettje. Nagy a bizonytalanság azonban a válság hosszát illetően, máris sokan tartanak a fertőzés második hullámától.
"A legjobb eshetőség az lenne, ha a politikusok lazítanának a szabályokon és csak a veszélyeztetett embereket izolálnák. A többiek pedig visszatérhetnének a normalitáshoz. A legrosszabb eshetőség viszont az lenne, ha folytatódnának, vagy részben folytatódnának a korlátozások és ezeket újra alkalmazni kell egy újabb fertőzési hullám miatt” – mondta Tom Jenkins, az Európai Turisztikai Szövetség vezetője.
Az unió különleges csúcstalálkozót hívhat össze a turizmus ügye miatt. Néhány ország ban a vendéglátók megkezdték a felkészülést a nyári szezonra.
Forras: Euronews


Az Európai Bizottság 1 milliárd eurót adományoz a vírus károk enyhítésére

image4.PNG
Fotó: TASR / AP

Az Európai Bizottság 1 milliárd eurót adományoz a koronavírus-járvány elleni küzdelemre, mindenekelőtt oltóanyag, továbbá egyéb gyógyszerek kifejlesztésére, valamint a tesztelésre - jelentette be az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen hétfőn az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet online nemzetközi donorkonferenciájának megnyitóján.
A mai nap fordulópont a járvány elleni küzdelmünkben. Sokan vagyunk, de egy a célunk. Ezt a döntést is csapatban hoztuk meg"
- hangsúlyozta a bizottság elnöke.
Charles Michel, a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács elnöke elmondta, hogy a válságra adott válasznak arányosnak kell lennie a járvány súlyosságával.
Legalább 7,5 milliárd euróra van szükségünk, de talán még többre is. Ki kell fejlesztenünk a vakcinát és mindenki számára elérhetővé kell tennünk"
- nyilatkozta.
Emmanuel Macron francia elnök online elmondott beszédében félmilliárd euró támogatást jelentett be.
„Történelmi jelentőségű a mai kezdeményezés. Franciaország kiveszi a részét a küzdelemből, csak együtt győzhetünk. Egyedül szembeszállni a vírussal hiba lenne” - hangsúlyozta.
Angela Merkel német kancellár elmondta, hogy országa 525 millió euró hozzájárulást  nyújt a kezdeményezéshez.
Merkel az adományozó konferenciát reménysugárnak nevezte. Véleménye szerint globális összefogassal meg lehet nyerni a járvány elleni küzdelmet, „azonban, még mindig csak erőfeszítéseink kezdetén vagyunk” - nyilatkozta.
Boris Johnson brit miniszterelnök rövid beszédében azt mondta, hogy a vírus legyőzésére szolgáló vakcina kifejlesztése nem az országok közötti versenyről, hanem „életünk legsürgetőbb közös törekvéséről” szól. A brit miniszterelnök bejelentette, országa 388 millió angol fontot ajánl fel a kezdeményezés keretében.
Andrej Babiš cseh miniszterelnök a visegrádi országok - Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia – nevében tett nyilatkozatában azt mondta, a visegrádi négyek 3 millió euróval, államonként 750 ezer euróval járulnak hozzá a kezdeményezés sikeréhez.
Azt hangsúlyozta, hogy a védekezés idején azokra a kontinensekre és országokra is figyelmet kell fordítani, amelyek hiányos egészségügyi ellátással rendelkeznek.
Spanyolország miniszterelnöke Pedro Sanchez videóüzenetében elmondta, országa 125 millió euróval járul hozzá a járvány legyőzéséhez.
Együttműködés nélkül mi magunk is sebezhetőbbek vagyunk”
–  fogalmazott.
Guiseppe Conte olasz kormányfő videóüzenetében bejelentette, országa 140 millió euró hozzájárulást nyújt a járványügyi felkészüléssel kapcsolatos újításokkal foglalkozó koalíció (CEPI), az Oltóanyag és Immunizációs Világszövetség (Gavi), valamint a Globális Alap és a nemzetközi gyógyszervásárlási mechanizmus (UNITAID) számára a vakcinakutatás felgyorsítására. További 10 millió euró hozzájárulást nyújt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számára a legsebezhetőbb országok támogatására irányuló munkájához. Félmillió eurót különít el a koronavírus elleni reagálási mechanizmus globális alapja számára, valamint a következő öt év során 120 millió euró hozzájárulást biztosít az Oltóanyag és Immunizációs Világszövetség (Gavi) globális immunitást célzó törekvésének sikere érdekében.
Információk szerint, ez idáig mások mellett Kanada 850 millió dolláros hozzájárulást jelentett be, Szaúd-Arábia 500 millió dollár, a Dél-afrikai Köztársaság 1,3 millió dollár, Izrael 16 millió dollár, Japán 1,54 millió dollár összegű támogatást ajánlott fel a koronavírus elleni közös fellépés sikere érdekében.
A koronavírus elleni küzdelem jegyében, az Európai Bizottság kezdeményezésére hétfőn rendezett világszintű adományozó konferencia célja legalább 7,5 milliárd euró összegyűjtése olyan diagnosztikai és kezelésekhez szükséges eszközök, gyógyszerek és vakcinák fejlesztése és alkalmazása, amelyek segítségével legyőzhető a világjárvány.
Forras M7

Háborúhoz vezethet a koronavírus-járvány?

Kína kontra USA! Kölcsönös vádak.

Az Egyesült Államok és Kína egyre hangosabban hibáztatja egymást a koronavírus-járvány miatt, amivel tovább rontják korábban is egyre feszültebbé váló viszonyukat. A legkevesebb, amit láthatunk, egy új hidegháború lehetősége, ami akár fel is forrósodhat. Le lehetne-e hűteni a kedélyeket?
image5.PNG
Fotó: AFP

Lehet, hogy a jövő történészei úgy fognak beszélni és írni a 2020-as koronavírus-pandémiáról, mint ami elindított egy új hidegháborút az Egyesült Államok és Kína között - kezdi elemzését Gideon Rachman, a Financial Times (FT) vezető publicistája. A felek viszonya már a járvány kezdete előtt is egyre feszültebbé vált: Kína a Dél-kínai-tengeren kiépített bázisaival erősíteni kezdte katonai jelenlétét a csendes-óceáni térségben, amivel megkérdőjelezte az USA katonai hegemóniáját ebben a régióban, az USA a Trump-adminisztráció hatalomra kerülése után kereskedelmi háborút indított Kína ellen.

Koronavírus: a WHO visszavágott az amerikai kormánynak
Összeesküvés-elméletek

image10.PNG

A pandémia hatalmas pusztítást okozott a világgazdaságban, és miután a koronavírus-betegségben a világon elhunytak negyede amerikai, Donald Trump, az USA elnöke úgy gondolja, hogy mindezért elsősorban Kínát célszerű felelőssé tennie. Trump elfogadta azt a semmilyen bizonyítékkel alá nem támasztott teóriát, miszerint a vírus a vuhani virológiai intézet egyik kísérletéből szabadult el, és azt sem zárta ki, hogy tudatosan állították elő, mit sem törődve azzal, hogy az amerikai hírszerzés kizártnak tartja ezt a lehetőséget. A Fehér Ház állítólag mérlegeli, hogy felfüggeszti az államok jogi immunitására vonatkozó szabályt, ami egyelőre lehetetlenné teszi, hogy a kínai kormányt amerikai bíróságon pereljék.

Kínában a sas (Hszi Csin-ping államfő) nem kapkod legyek után, így a külügyminisztérium szóvivőjére bízták a vádaskodást, amely szerint a koronavírus valójában az USA-ból származik. A pekingi kormány élesen visszautasítja azt a lehetőséget, hogy egy független vizsgálóbizottság utánanézzen, hogyan jutott el a világ az pandémiához és az abból fakadó gazdasági világválsághoz. Amikor az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison felvetette, hogy el kéne indítani egy ilyen vizsgálatot, az ausztráliai kínai nagykövet válasza az volt, hogy Pekingben meg azon gondolkodnak majd el, hogy Kínának bojkottálnia kellene az ausztrál termékek importját. A kínai nagykövet Franciaországban rosszindulattal vádolta a francia médiát és arról papolt, hogy az emberek elvesztik a bizalmukat a nyugati demokráciában.

Jó lenne, de nem lesz

Ha a pekingi vezetők komolyan gondolnák, hogy meg kell védeniük országuk imázsát, akkor hozzájárulnának ahhoz, hogy egy a világ számos országából delegált tudósokból, köztük amerikai és kínai szakértőkből álló, független bizottság vizsgálatot folytasson a pandémia minden vonatkozásának - eredetének, terjedésének és kezelésének - felderítésére. Ezzel lehetne kizárni az egyre zavarosabb és vadabb összeesküvés-elméleteket, amelyek mindkét országban keringenek. Emellett nem mellesleg olyan tanulságokkal szolgálhatna a vizsgálat, amelyek segítenék az újabb hasonló járványok megelőzését.

Sajnálatos módon azonban a kínai vezetés aligha egyezik bele egy ilyen vizsgálat elvégzésébe. A nacionalista gondolkodásmódba nem illeszthető bele, hogy külföldiek kutakodjanak az országban - ez ebből a nézőpontból nézve megszégyenítő. Emellett a kormány minden erejével védi a kommunista párt és Hszi Csin-ping államfő sérthetetlenségét. Mindent elárul erről, hogy félreállították azokat az orvosokat, akik a leghamarabb figyelmeztettek a koronavírus jelentette veszélyre. És könnyen lehet, hogy Kínának más titkai vannak ekörül.

Ezt csak tetézi, hogy Pekingnek jó oka van kételkedni Trump jóindulatában, miután az elnök mindent hamis hírnek (fake news) minősít, ami nem illik bele az összeesküvés-elméleteibe. Várhatóan a novemberi elnökválasztás közeledtével fokozódni fog politikai paranoiája. Ezzel együtt egy az ENSZ égisze alatt folyó vizsgálatra rábólinthatnának Pekingben is. Enélkül a legrosszabb esetben az új hidegháború felforrósodhat - véli az FT cikkírója. Az első lépés ennek megelőzésére a független vizsgálat lehetne.

PRÓ ES KONTRA

Nincs alapja a koronavírus laboratóriumi eredetének - a WHO szerint

Foto: WHO


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem látja megalapozottnak a koronavírus laboratóriumi eredetéről szóló washingtoni állításokat, és továbbra is azon az állásponton van, hogy a vírus a természetből származik - derült ki a WHO helyi idő szerint hétfőn, online tartott genfi sajtótájékoztatójából.

 


Fotó: TASR / AP

 

Donald Trump látott bizonyítékot

Foto Ryan


Michael Ryan, a szervezet vészhelyzeti igazgatója azt mondta, az Egyesült Államok egyelőre semmiféle bizonyítékkal nem szolgált eme állításokra, amelyeket így csupán feltételezéseknek lehet tekinteni.
"Ha valóban léteznek ilyen bizonyítékok, az amerikai kormányon múlik, nyilvánosságra hozza-e őket” - szögezte le.Ryan szorgalmazta a WHO és a kínai kutatók közti együttműködést a vírus eredetét illetően, ám óvott attól, hogy ez a kérdés politikai síkra kerüljön át.Maria Van Kerkhove, a WHO járványtannal foglalkozó munkatársa megerősítette, hogy a szervezet szerint a vírus vélhetően denevérről terjedt át más állatokra, amelyeket a járvány kiindulópántjának tartott, közép-kínai Vuhan városának piacán árultak. Hozzátette, jelenleg azt kutatják, a denevér és az ember közt volt-e a vírusnak köztes gazdája.Donald Trump amerikai elnök csütörtökön újságíróknak azt mondta, látott bizonyítékot a kapcsolatra a koronavírus és Vuhan laboratóriuma között. A hét végén Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szintén úgy vélte, „több jelentős bizonyíték” van arra, hogy az új koronavírus egy itteni laboratóriumból ered. Az amerikai diplomácia irányítója hangoztatta, hogy Kína „köztudomásúan nem tartja be az előírásokat laboratóriumaiban”. Konkrét részletek említése nélkül hozzáfűzte: „nem ez az első alkalom, hogy a világ kínai laboratóriumból származó vírus miatt kerül veszélybe”.A Global Times című kínai lap hétfői vezércikke szerint a washingtoni állítások alaptalanok.
A tudományos szaklapokban megjelent, ellenőrzött kutatási eredmények eddig kivétel nélkül mind arra jutottak, hogy a vírus természetes, állati eredetű, és nem laboratóriumban állították elő.
Forras: M7

Az állatokat is megfertőzheti a koronavírus

A házi kedvencek tulajdonosai mostanában gyakran kérdezik, vajon a cicájuk vagy a kutyusuk is megfertőződhet-e a koronavírussal.


image6.PNG
Fotó: Getty Images

Az állatorvosok szerint a macskákban és a kutyában is előfordulhat a koronavírus, de más típusú, mint amely az embereket fenyegeti.
Ezek az állatokat megfertőző vírusok nem légzési nehézségeket okoznak, mint a COVID-19 betegségnél rendszerint tapasztalható. A macskáknál hashártyagyulladást okozhat, a kutyák esetében elsősorban hasmenés jelentkezhet. Az állatoktól csak abban az esetben kaphatjuk el a vírust, ha az a szőrére kerül és mi megsimogatjuk. Mindenesetre ajánlatos védőmaszkot viselni, ha az állattal kerülünk kapcsolatba, mert a testére juttathatjuk a vírusokat, amelyek onnan átkerülhetnek egy másik emberre.
Július Kocúr állatorvos szerint nem kizárt, hogy a házi kedvencek gazdái valamivel immunisabbak a koronavírussal szemben, miután az állati vírusok hatására az emberi szervezet felkészültebbé válhat a koronavírussal szemben.
A vizsgálatok jelenleg a házi négylábúakra összpontosítanak, de koronavírussal más állatok is megfertőződhetnek, például a madarak vagy a hüllők.
Forras: M7

A SVÉD DILEMMA

image7.PNG

Holly Ellyatt:
Svédország ellenállt a zárlatnak és Stockholm heteken belül eléri a nyájimmunitást

Több országban közeledik a korlátozások feloldása, ami annak a burkolt beismerése, hogy talán a svéd modellt kellett volna a kezdetektől követni. A svéd modellnek fontos tanulsága, hogy mindenki annyira vigyázzon magára, amennyire veszélyben van. Ezt az elvet követve nem állt volna le a gazdaság, nem kellett volna pénzt osztogatni és nem kellene most majd mindent újraindítani.

* Nem úgy mint szomszédjai, Svédország nem vezetett be korlátozásokat a koronavírus kitörésekor
* A stratégia - széles alapokon nyugvó immunitás kialakítása, miközben védeni a nagykockázatú csoportokat - ellenmondásosnak bizonyul..
* De Svédország vezető epidemiológusa szerint a nyájimmunitás heteken belül kialakul Stockholmban
Szomszédai lezárták a határokat, bezárták az iskolákat, a vendéglátóipart és a gazdaságot, ahogy a koronavírus végigsöpört Európán, de Svédország szembement a közvélekedéssel fenntartva a közéletet, amennyire lehetséges.
A stratégia - amely lehetővé tette a vírus terjedését a népességben az immunitás elérése érdekében, miközben igyekezett a nagykockázatú csoportokat, mint pl. az időseket védeni - ellentmondásos. Számos egészségügyi szakértő a közegészséggel végzett orosz ruletthez hasonlítja.
Ám most, az ország vezető epidemiológusa szerint a stratégia beválni látszik és a "nyájimmunitás" heteken belül elérhető lesz Stockholmban.
"Stockholm körül, Svédország nagyobb részében elértük a platót (az új esetek jelentkezésében) és már látjuk a nyájimmunitás hatását és pár hétenbelül, ahogy az idő megy, még több hatását fogjuk tapasztalni. Az ország többi részében a helyzet stabil. ", mondja Dr. Anders Tegnell a svéd közegészségügy vezető epidemiológusa.
A nyájimmunitást egy népességben rendszerint oltással szokták megteremteni, és ez akkor valósul meg, ha a polgárok körülbelül 60%-a immunisnak tekinthető. Koronavírus elleni oltás hiányában a tudósok azt figyelik, vajon a megfertőződés és a Covid-19-ből való felgyógyulás vezet-e hosszú távú immunitáshoz. Számos újrafertőződésről vagy kiújulásról számoltak már be.
Tegnell szerint a mintavétel és a modellezés alapján Stockholm lakosságának 20% már immunis a vírusra és szerinte "néhány héten belül elérhetjük a nyájimmunitást és azért gondoljuk így, mert az esetek számában lassú csökkenés tapasztalható, annak ellenére, hogy egyre többet és többet tesztelünk".
"Sajnálatos módon a halálozási arány magas, mivel a vírust bevitték a időseket gondozó otthonokba és ennek okát vizsgáljuk", mondta.
Svédország nagyobb részén, Stockholmban és az őt körülvevő területeken 15 322 igazolt eset van, míg Svédország fennmaradó területein nagyon kis számban jelentkeznek új esetek, mivel a 10 milliós országban kicsi a népsűrűség a fővárost leszámítva.
A svédországi fertőzéses esetek száma majdnem a duplája a szomszédos Dániáénak (itt 8108 igazolt fertőzőtt van és 370 haláleset történt) és Finnországnak (valamivel több, mint 400 fertőzéses eset és 141 haláleset); utóbbi országok szigorú korlátozásokat vetettek be. Mivel ezen országok lakosságának száma kb. 5 millió - fele Svédországénak - az arányok majdnem azonosak, bár az összevetést nehezíti az egyes országokban végzett tesztelések száma. Addig is, a svédek 1937 halálesete messze magasabb, mint a szomszédéké.
A svédek eredetileg csak a kórházba kerülőket tesztelték, de most már tesztelik a kulcshelyzetben lévő dolgozókat és azokat is, akik az ápolási otthonokban vannak. Tegnell azt mondta, hogy a több csoportra kiterjedő tesztelés oka az, hogy az igazolt esetek száma még nem olyan alacsony, mint az várható lett volna.
A svédek körülbelül 20 000 tesztet végeznek el hetente, de a remények szerint ez a következő hetekben heti 100 000 is lesz, mondta Tegnell. 


Az idősek fizetik meg az árat?
Míg az új esetek száma csökkenni látszik, a nyájimmunitás elérése ellentmondásosnak bizonyul.
Hallgatólagosan megengedve a vírus terjedését (de alkalmazva eszközöket a terjedés mérséklésére) az időseket és embereket fennálló megbetegedéseikkel annak a kockázatnak teszik ki, hogy komolyan megbetegszenek vagy esetleg meghalnak.
Tegnell elismerte, hogy a svéd ápolási otthonokban, ahol a legtöbb haláleset történt, a helyzet valóban aggasztó.
"A halálozás mértéke szorosan kötődik az időseket ellátó otthonokhoz. Az elhunytak több, mint fele idősotthonokban élt", mondta Tegnell, hozzátéve, hogy ő és a Közegészségügyi Intézet "nagyon aggódik az idősekért".
"Ez az a csoport, akit védenünk kell", mondta, hozzátéve, hogy az intézet vizsgálja az otthonokat, keresve azokat a fejlesztéseket, amelyekkel csökkenteni lehetne a kockázati tényezőket.
Mindazonáltal, Tegnell azt mondta, "meglehetősen bizik" az intézete által követett stratégiában, de - mint mondta - a svéd kormánynak túl korai volna korlátozásokat bevezetni a vírus terjedésének késleltetésére. "Az ország nagy részét a vírus még nem érte el".
"Ha nézzük a korlátozások elhagyásának stratégiáját, amelyet most már sok ország tervez, ezek nagyon úgy néznek ki, mint a svédek stratégiája és korlátozásai", mondta.
Tegnell szerint hamarosan számos tanulmányt közölnek, hogy bemutassák a fertőzések és gyógyulások kiterjedtségét (és remélhetőleg) a vírussal szembeni immunitásét is. Az adatok szerint a fertőzések csúcsa Stockholmban tetőzött.
A világjárványra adott svéd választ Tegnell és a Közegészségügyi Intézet irányította.
Míg más országok tudományos tanácsadóik javaslatára zárlat alá helyezték magukat, Svédország ezzel ellentétes megközelítést alkalmazott, nagymértékben bízva abban, hogy az emberek önként elfogadnak korlátozásokat a járvány terjedésének fékezésére.
A Közegészségügyi Intézet szerdán nemtetszést váltott ki, amikor egy hibából adódóan eltávolított egy jelentést a webszájtjáról, de Anders Tegnell csütörtökön elmondta, hogy az a szöveg nem a nyájimmunitással volt kapcsolatos. Úgy nyilatkozott, hogy a jelentést kijavították és csütörtökön ismét közölték és hogy a javítandó hiba az esetek modellezésével volt kapcsolatos.
A svéd kormány szorgalmazza az otthonról végzett munkát, amennyiben az lehetséges elkerülendő a szükségtelen utazgatást és az idősekkel való szociális érintkezést. Mindemellett, az éttermek, bárok, kávéházak és éjszakai klubok csak ülő kiszolgálást kínálnak és az ötven főnél nagyobb tömegű rendezvényeket is betiltották. Még a 15 éven aluliak iskolái is működnek és az élet általában olyan mint régen, csak kicsit lassabb ütemű.
Tegnell elmondta, hogy az ország sokkal szélesebb körű tesztelést és mintavételt végzett hogy a járvány kitörés elterjedtségét megmérje.
"Éppen most kezdünk bele és országosan teszteljük az immunitást, hogy lássuk, mekkora különbségek vannak Svédország különböző területei közt", mondta Tegnell. "Kicsit rejtélyes, ténylegesen miért nem történt semmi Svédország más területein."
"A vírus folyamatos meglepetés számunkra, amióta itt van", mondta, megjegyezve, hogy az ország legtöbb déli területén, amelyek határosak Dániával, relatíve kevés eset van, amellett, hogy ezek határterületek, és a két ország közt folyamatos az emberek mozgása,amit a legtöbb területen a vírus ellenére sem korlátozták.

Kommentár:
Sokan (lásd John Ioannidis korai cikkét), köztük jómagam is (lásd. Az új koronavírus és a Titanicírásomat), már a kezdetekkor arra figyelmeztettek, hogy kockázatos a gazdaságot megbénítani a járvány miatt, mert abból több baj származik, mint ahány életet ezzel sikerül megmenteni. Százezrek kerülnek utcára, családok dőlnek nyomorba: mindez a görbe ellaposításának érdekében. Csakhogy a görbe ellaposítása elnyújtja a nyájimmunitás kialakulását is - és így a járvány sok hónap alatt bedönti teljesen a gazdaságot. Erre jött rá sok kormány, és most dacolva azzal, hogy fellángolhat ismét a járvány, kezdik újraindítani az országok életét. Csakhogy akkor ugyanott vannak, mintha a kezdetektől a svéd modellt követték volna. S mint a svéd vagy a magyar idős otthonokban lakók esete mutatja, szociális távolságtartás és görbelaposítás ide vagy oda, ezekben az otthonokban dúl a koronavírus az otthonok sajátosságai miatt. Itt össze vannak zárva szoros érintkezésben legyengült szervezetű, krónikus betegségekben szenvedő öregek. Mi másért kerültek volna ide, mint elesettségük okán? Az idős otthonokban kitört járványokat nem fékezte meg a társadalmi élet megbénítása. Svédországban a halálozások fele ilyen otthonokban történt. Amire másokkal együtt én magam is felhívtam a figyelmet: a nagykockázatúak célzott védelme elég lett volna, s ebbe tartozott volna bele az idős otthonban lakók fokozott védelme. Helyettük a korlátozó intézkedések olyanokat védtek és védenek, akik szinte tünetmentes átvészelik a betegséget. Most, hogy látni a társadalmi káoszt, már az sem számít, lapos-e a görbe, vissza kell térni a munkába: mindenkinek ez az érdeke.

Fordította: Szendi Gábor
Forrás:Holly Ellyatt: Sweden resisted a lockdown, and its capital Stockholm is expected to reach 'herd immunity' in weeks.

SPANYOL ADATOK

image12.PNG

Forras: Spanyol Egészségügyi Minisztérium

Folyamatosan csökkenő tendenciát mutat a grafikon,ugy az uj megbetegedés, mint a halálesetek számat illetően .

image9.PNG

2260 uj eset,es 185 halalos áldozat a mai mérleg.
Forras: Worldsometers

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr7915662558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása