Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

Tesztbotrány Spanyolországban

MADRIDI KARANTENUNK 14. NAPJA - MARCIUS 26.

2020. április 06. - zsazsy55

Botrány robbant ki a sikertelen tesztek körül, és ez a fejlemény megváltoztathatja koronavirus-járvány spanyolországi lefolyását. (A nyitó képen: érkeznek a csomagok Kínából; forrás: El Confidencial.)

A madridi kínai külképviselet illetékes munkatársa kijelentette, hogy Spanyolország egy engedély nélkül működő gyártótól vásárolta a hibás teszteket.

 

 

Az El Pais című újság arról írt, hogy a gyorstesztek, melyeket a spanyol kormány a Shenzen Bioeasy Biotechnology cégtől szerzett be, alig 30% érzékenységűek, miközben el kellene érniük a 80%-t.

A kínai kormány vagy olyan cégek, mint például az Alibaba által fémjelzettt adományok és/vagy eladások nem tartalmaznak a Shenzhen Bioeasy Biotechnology (SBB) által forgalmazott termékeket – nyilatkozta a Kínai Népköztársaság madridi nagykövetségének munkatársa. A kínai kereskedelmi minisztérium átnyújtotta Spanyolországnak a hitelesített ellátók listáját és ezen a SBB nem szerepel. Az egészségügyi minisztérium megerősítette, hogy vissza kell küldenie egy 9000 hibás gyors tesztből álló szállítmányt, és a spanyol járványügyi főigazgató kijelentette, hogy a cég ezeket kicseréli. Nem tudható viszont, hogy a szállítmány többi része is hibás-e.

A madridi kínai nagykövetség megerősítette, hogy nem tudtak a spanyol kormány és a cég közötti megállapodásról. A hibás teszteknek semmi közük ahhoz a „gigantikus szerződéshez (550 millió maszk, 955 lélegeztetőgép és 5,5 millió gyorsteszt) amely Pedro Sánchez miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai államfő között létrejött. „Ez a szállítmány még nem érkezett meg Spanyolországba, még Kínában van.”

A nyilatkozók nem tudják, hogyan jutottak be Spanyolországba a használhatatlan tesztek, mikor vásárolta őket a spanyol kormány…

A madridi kormány viszont azt állítja, hogy a hibás teszteknek „európai hitelesítése volt” és nem közvetlenül Kínából szerezte be, hanem egy helyi ellátó útján. „Ellenőriztük a gyártót, és megbízható szállítónak számított. Nagyon óvatosnak kell lenni egy őrült piacon” – mondta a spanyol egészségügyi miniszter, Salvador Illa. A helyi közvetítő cég nevét nem említette.

A kínos és súlyos gondokat okozó esetről az El Confidencial című lap számolt be.

(Spanyolország nem az egyetlen, amely megszenvedheti a gyorsteszt megbízhatatlanságát. A Cseh Köztársaság kormányát is bírálják azért, mert az ugyancsak Kínából vásárolt – 1,83 millió euróért 300 000 teszt nem az elvárható módon működik. Akárcsak a Spanyolországba küldött szállítmány, a cseheknél landolt tesztek sokasága is négyötödrészt hibás.)

Nemcsak a nap süt jókedvűen Madrid felett; némi reménysugár is fölcsillant azáltal, hogy egy kicsivel csökkenni látszik a megbetegedések száma a fővárosban. A délelőtti statisztika szerint 17 166 a fertőzöttek száma, egy nap alatt 2656-tal nőtt a betegszám. Viszont az elmúlt 24 órában 265-en haltak meg, miáltal a madridi áldozatok száma 2040-re emelkedett – jelentette ABC napilap madridi kiadása.
Spanyolországban összesen 56 197 fertőzöttet tartanak nyilván, számuk reményes csökkenést mutat a múlt két naphoz képest. A vírusválság kezdete óta Spanyolországban 4145 haltak meg; a gyógyultak száma 7015. A kormány a hét végére várja a járvány tetőzését, és majd azután dönt arról, hogy szükség lesz-e újabb megszorító intézkedésekre, a karantén meghosszabbítására.

A helyzet súlyossága okán VI. Fülöp spanyol király meglátogatta a főváros legnagyobb, ideiglenes karantén-kórházát Madrid legnagyobb csarnokában, a Feriaban berendezett karantén-kórházban:

Kép: El País.

A folyton változó adatok itt követhetők; tessék kattintani!

Mindazonáltal a rossz kínai tesztek miatt bizonytalan, sőt, nem tudható, hogy végül is hány fertőzött lehet az országban.

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr9815595550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása