Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

Madridban a legagresszívabb a koronavírus

MADRIDI KARANTENUNK 13. NAPJA - MARCIUS 24.

2020. április 06. - zsazsy55

Üdítő hír: bár félbe szakadtak a focibajnokságok, ezúttal kontrollert (joysticket) ragadva szeretnék a spanyol focisztárok szórakoztatni a nagyérdemű közönséget, csak nem a zöld gyepen, hanem virtuális focibajnokságban, ezzel feledtetve az egész világon végigsöprő koronavírus-tragédiát. (A nyitó képen: gyors kutyasétáltatás, aztán irány a lakás.)

 

A nyitány a La Liga húsz csapata által rendezett FIFA 20-bajnokság, ahol olyan sztárok küzdöttek meg a végső győzelemért, mint a Real Madridból Asensio, vagy a Barcelonától Sergi Roberto.

Gigászi érdeklődéssel, százezrek nézték a szórakoztató összecsapásokat, ahol eddig Asensio tarolt, majd kijelentette: külön örömmel tölti el, hogy amíg játszanak, addig sem a világjárvány a téma. A hírt Cristo unokám édesapja, Roberto Carlos újságolta telefonon a fiának, aki maga is már-már profi játékosnak számít a virtuális pályán, és természetesen a realmadridos Asensiónak drukkolt.

A „koronavírus–emberek a pályán” mérkőzés persze korántsem dőlt el, mivel egyelőre a spanyolok vesztésre állnak. Mindemellett némi fény látszik a spanyol járványalagút végén: a szigorú kormányzati intézkedéseknek köszönhetően nem emelkedett látványosan a fertőzöttek és a halálesetek száma. Ez nyomon követhető a világméretű vírusportálon, amit persze folyamatosan frissítenek.

A spanyol adatok e tudósítás írásakor: 39 673 fertőzött, elhunyt: 2696, meggyógyult: 3794. Az összevetés kedvéért a tegnapi adatok: 35 136 fertőzött, 2311 haláleset, 3355 gyógyult. Az adatok természetesen a járvány kezdete óta értendők.

A világon jelenleg 396 236 koronavírus-beteget tartanak nyilván. Elhunyt: 17 250, meggyógyult: 103 748.

Az elemzések szerint Madrid az a város ahol a legagresszívabb a koronavírus – írja a legnagyobb spanyol napilap, az El Mundo. Ez akár vuhanit, akár a lombardiait is felülmúlhatja.

A kórházak tehermentesítésre újabb szállodákat alakítanak át karantén-hotelekké, mert már nem győzik a fertőzöttek elhelyezését: 40 hotel jelentkezett, miáltal összesen 9000 ággyal bővül a betegek elhelyezési lehetősége.

 

Időnként fel-feltűnik valaki az erkélyeken…

A mai adatok némi bizakodással tölti el a kormányzatot és a lakosságot egyaránt, még akkor is, ha a vírusfertőzés tetőzése csak a hét végén várható. Ezt az Egészségügyi Riasztások és Vészhelyzetek Koordinációs Központja, a CCAES igazgatója, Fernando Simón nyilatkozta. Azt mondta, hogy remény szerint a jövő héttől csökkenhet a regisztrált megbetegedések száma. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a lakosság továbbra is fegyelmezetten tűrje a kijárási tilalmat, és maradéktalanul tartsa meg a karantén szabályait.

 

A fegyelmet mi is tapasztaltuk: a rendre egymást váltó katonák ügyeltek már ma is. Még a kutyasétáltatókat is ellenőrizték! A kertészünk viszont ma permetezett, hogy valamit lássanak is az ablakukból, a függöny mögül nézelődők meg a „teraszturisták”. Félő, hogy az „attrakciók” választéka ezzel kimerült.

 

Az már meg sem kottyan a sok megpróbáltatásunk közepette, hogy egy hete rossz a gázkazánunk, emiatt vízforralóval igyekeztünk legalább langyos vizet előállítani a fürdéshez. Ma azonban már muszáj volt szerelőt hívni, aki meg is jelent teljes védőfelszerelésben, ám mielőtt munkához látott, még egy használatlan kukászsákba is belebújt – biztos, ami biztos alapon, majd percek alatt kicserélte az elromlott parányi alkatrészt.

 

 

Örömünk azzal is kiegészült, hogy megérkezett az online rendelt kis taposógép a húzódzkodást segítő tréner, az ülőbicaj mellé, így már nem csak szobai futógéppel, jógával, erősítő és aerobic-gyakorlatokkal tudunk edzeni.Holnap pedig vásárlás következik, ami szinten aligha lesz az eddiginél kisebb kihívás.

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr2315595534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása