Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

Műholdképek mutatják, hogy hónapokkal korábban kitörhetett a járvány, mint bejelentették.

MADRIDI KARANTENUNK 71. NAP, 2020. Junius 10.

2020. június 10. - zsazsy55

image1.PNG

Sokkal korábban kezdődött az új koronavírus-járvány, mint eddig hittük, mutattak rá a Harvard Egyetem kutatói. Műholdfelvételek elemzésével jutottak arra a következtetésre, hogy nem 2019 telén, hanem már ősszel elkezdődött a kórokozó terjedése.A parkolók forgalma

A távérzékeléssel készült képeken a vuhani kórház forgalmát rekonstruálták a parkolóhelyek foglaltsága alapján az amerikai egyetem szakemberei, és összevetették az internetes keresőmotorok kérdéseinek alakulásával. Az információk elemzése után jutott a következtetésre a Harvard Medical School. 

 

Több mint 110 műholdas felvételt vizsgáltak, a képek 2018 januárja és 2020 áprilisa között készültek hat vuhani kórház környékéről.

Keresések a tünetekre

Ebben az időszakban figyelték a tünetekre vonatkozó internetes kereséseket is, így a köhögésre, légzési nehézségekre és a hasmenésre történő, Kínából indított kereséseket 2017 áprilisától 2020 májusáig.

A kórházak forgalmának növekedése és a tünetekre való keresések fokozódása egyértelmű tendenciát rajzol ki a Harvard kutatói szerint. Már 2019 augusztusának végétől megfigyelték a növekedést, ami 2019 decemberében érte el a csúcsát Vuhanban.

Már augusztusban

Augusztusban már tapasztalható volt, hogy egyre többen kerestek rá a hasmenés kulcsszóra, ami ekkora mértékben nem jellemezte a korábbi influenzaszezonokat.

A köhögés és más légzési nehézség rendszerint periodikusabban gyakori keresési szó, de a hasmenésekkel egy időben történő keresések egyértelműen ehhez a járványhoz kapcsolják az emberek megbetegedéseit, hangsúlyozzák a Harvard kutatói.

Változó minőségű képek

A tanulmány készítői csak tájékoztató jellegűnek nevezik kutatási eredményüket, ugyanis több tényező korlátozta, hogy tudományosnak lehessen minősíteni a következtetést. A műholdképek minősége változó, az időjárás, a felhőzet, a légszennyezés mértéke is befolyásolja, hogy mennyi részletet lehet látni egy felvételen.

A Harvard kutatói azonban úgy vélik, hogy a rendelkezésre álló információk is alátámasztják azt a feltételezést, hogy a világjárvány elleni védekezést korábban meg lehetett volna kezdeni, mint ahogyan az történt.

Ma már nincs titok

Az elemzők rámutatnak, hogy a mai technika már egyre kevésbé teszi lehetővé, hogy a világ országai információt tartsanak vissza a nemzetközi közösségtől, mert ha késve is, de kiderül, hogy mi és mikor történt valójában.

Az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) fenntartó országok májusban követelték, hogy induljon független és átfogó vizsgálat annak kiderítésére, hogy a nemzetközi közösség megfelelően hozott-e intézkedéseket a járvány megfékezésére.

Forras: Euronews

MINDEN ÁGAZATBAN NŐ A FESZÜLTSÉG SPANYOLORSZAG SZERTE

image2.PNG

Folyamatos tüntetések a Nissan gyár bezárása ellen

Hetek óta tüntetnek a Nissan dolgozói Barcelonában a japán autógyártó tervezett üzembezárásai ellen. A vállalat a városban található gyára mellett két másik létesítményt is fel akar számolni a környéken. Ezekben összesen háromezren dolgoznak, a beszállítókkal együtt huszonötezer ember megélhetése kerül veszélybe. A demonstrálók nem adják fel, a járvány ellenére is rendszeresen tartanak megmozdulásokat.

"Tudjuk, hogy nagyon nehéz változtatni a helyzeten, és napról napra egyre nehezebbé válik. De nem veszítjük el a reményt. Akcióban maradunk, ameddig csak szükséges. Megmutatjuk nekik, hogy életben vagyunk. Végül talán ennek ellenére is elveszítjük a munkánkat. Talán nem mindannyian találunk másikat. De a méltóságunkat nem vehetik el" - mondta a szakszervezet vezetője, Javier Hernandez.

image4.PNG

Spanyol termelők tízezrei tüntettek a múlt héten. Több tartományban is traktorokkal zártak le főútvonalakat. A farmerek szerint válságban van a spanyol mezőgazdaság, az ágazatban dolgozók helyzete mára ellehetetlenült. Méltányos felvásárlási árat, és agrártámogatási rendszert követelnek a spanyol kormánytól és az Európa Uniótól.

A gazdálkodók sérelmezik, hogy ugyanolyan árat kapnak terményeikért, mint 20-30 évvel ezelőtt, ami költségeiket sem fedezi.

Például egy kilogramm narancsot 20-22 eurocentből képesek termeszteni, miközben a felvásárlási ár évtizedek óta 18-20 eurocent. Tehát a narancstermesztés veszteséges tevékenység számukra.

A mezőgazdaságban dolgozók száma folyamatosan csökken, tömegesen hagynak fel a földműveléssel Spanyolországban.

Az árkülönbséget tovább ronthatja a tervezett új uniós agrárpolitika, amelyik kevesebb támogatást, finanszírozást nyújtana az ágazatnak, a termelőknek.

Ráadásul Brüsszel olyan megállapodást írt alá harmadik országokkal, ami még hátrányosabb helyzetbe hozza az uniós farmereket.

- A piactól függünk, ami nem lehet kaotikus - fogalmaz a Fiatal Gazdák Szövetségének főtitkára. Hendikeppel kényszerítenek minket versenyre, harmadik országokkal, ahol nem kell megfelelni olyan termelési feltételeknek, mint az Unión belül. Milyen egységes piac az, ahol többet követelnek a gazdáktól, mint a külső termelőktől, beszállítóktól? Ez nem fair! Teljesen igazságtalan. Eltorzítja a piacot - állítja Juan Salvador Torres.

Spanyolországban 700 ezer vidéki munkavállaló "tűnt el" 1985 óta. A munkahelyek megszűnése, a városokba költözés demográfiai válsággal súlyosbítja a spanyol falvak életet.

A Nissan döntését a spanyol kormány is kritizálta, a katalán regionális vezetés pedig igyekszik megoldást találni arra, hogy a gyárak tovább működhessenek. Az autóipar a spanyol GDP 10 százalékát adja.Forras: Euronews 

Milliárdnyian nézik ezt az oldalt naponta, nem véletlenul

 

image5.PNG

Szinte mindenki az amerikai Baltimore-ban lévő Johns Hopkins Egyetem koronavírus-nyomonkövető oldalra támaszkodik, ha aktuális adatokhoz szeretne jutni a járvány trendjeiről. De hogyan jutott el millárdnyi látogatásig egy olyan platform, amelyet eredetileg néhány ezer olvasónak terveztek?

Az új típusú koronavírusraspecializálódott felületet 2020. január 22-én, alig néhány óra alatt rakta össze Dong Enseng, a Johns Hopkins mérnöki karának betegségepidemiológiával foglalkozó elsőéves mesterszakos hallgatója, illetve néhány kollégája. A portálon grafikonok és folyamatosan frissülő adatsorok segítségével lehet figyelni, hogy a COVID-19-járvány hogyan terjed a világban - írja az Index

Ezt tegyük, ha koronavírus-fertőzöttel élünk

Ha minket is megfertőzött a koronavírus, el kell szigetelnünk magunkat a külvilágtól, nehogy továbbadhassuk a kórokozót. De mit tehet az, aki a családjával, vagy lakótársakkal él egy fedél alatt? Részletek itt.

Naponta több mint egymilliárd látogató

Lauren Gardner, a weboldalt működtető kutatócsoport vezetője úgy nyilatkozott: eredetileg a kutatói közösségnek szánták a felületet, ezért nem is fordítottak túl sok gondot a kinézetére, és a napi látogatók számát is százas, legfeljebb ezres nagyságrendűre becsülték. Ehhez képest mára már szinte az egész világ használja, naponta több mint egymilliárd látogató keresi fel.

A felületen elérhető adatok a világ számos egészségügyi szervezetétől és hatóságaitólszármaznak. Élőben érkeznek a statisztikák az Egészségügyi Világszervezettől, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központtól (CDC), ennek európai megfelelőjétől (ECDC), a kínai közegészségügyi hivataltól és sok más nemzeti hatóságtól, illetve sajtóorgánumtól. 

Kezdetben kézzel gyűjtötték, rendszerezték, összesítették, majd tették közzé az adatokat, amikor azonban a vírus terjedésefelgyorsult, újra kellett gondolni a rendszert. Most a megjelenő adatok nagy részét adatgyűjtő algoritmusok szedik össze a legkülönfélébb forrásokból, és a weboldallal foglalkozók száma is jelentősen megnőtt: a kezdeti háromról közel két tucatra, hiszen beszálltak a Johns Hopkins más kutatásaiba is.

Nem maradnak el a kritikák sem

A hatalmas népszerűségnek persze ára van, az oldal mögött állók folyamatosan kapnak hibajelentéseket, módosítási javaslatokat, panaszokat. Sokan például azt kifogásolják, hogy a térképen, illetve az adattömbben a vitatott hovatartozású és elnevezésű területek, illetve független vagy kevésbé független országok nem pont úgy szerepelnek, ahogy azt a különféle politikai felek szeretnék.

A rengeteg munka miatt a tervezett fejlesztésekkel sem haladnak olyan gyorsan, mint szeretnék. Azt azonban a jövő hétre ígérik, hogy a területi halálozási arányokat, illetve a tesztek számát is megjelenítik az oldalon, illetve tervben van - most még ugyan csak elméleti szinten - az Egyesült Államokra vonatkozó kockázatelemző modell kidolgozása. 

Forras: házi patika

VILAG 

Már 7,2 millió a koronavírus-fertőzöttek száma, a halottaké 411 ezer

Világszerte 7 238 768 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 411 279, a gyógyultaké pedig 3 371 823 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli összesítése szerint 

94be97ecdd397b21758b6cad203f09ff.jpg

Fotó: TASR/AP

Egy nappal korábban a fertőzöttek száma 7 119 736 volt, a halálos áldozatoké 406 542, a gyógyultaké pedig 3 293 975.

Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

A fertőzés 188 országban van jelen.

A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség eddig az Egyesült Államokat sújtja a leginkább, ahol 1 979 850 a fertőzöttek száma, 112 006-an haltak meg, 524 855-en meggyógyultak.

Brazíliában 739 503 fertőzöttről, 38 406 halálos áldozatról és 396 737 gyógyultról tudni.

Oroszországban 484 630-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 6134, a gyógyultaké 241 917.

Az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 290 581 volt, 40 968-an haltak meg a betegségben, 1257-en gyógyultak ki belőle.

Indiában 276 146 fertőzöttet, 7750 halálos áldozatot és 134 670 gyógyultat jegyeztek fel.

Spanyolországban 241 966 fertőzöttet, 27 136 halálos áldozatot és 150 376 gyógyultat regisztráltak.

Olaszországban a fertőzöttek száma 235 561, a halálos áldozatoké 34 043, és 168 646-an gyógyultak fel a Covid-19-ből.

Peruban 199 696 fertőzöttet, 5571 halálos áldozatot és 89 556 gyógyultat regisztráltak.

Franciaországban 191 523 fertőzöttről, 29 299 halálos áldozatról és 71 626 gyógyultról tudni.

Németországban 186 506 a fertőzöttek száma, 8736 a halottaké, 170 129-en meggyógyultak.

Iránban 175 927 fertőzöttről, 8351 halálesetről és 138 457 gyógyultról tudni.

Törökországban 172 114 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 4729, a gyógyultaké 144 598.

Chilében 142 759 fertőzöttet regisztráltak, a halálesetek száma 2283, a gyógyultaké 117 361.

Mexikóban 124 301 fertőzöttet diagnosztizáltak, 14 649-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a gyógyultak száma 90 748.

Pakisztánban 113 702 a regisztrált fertőzöttek száma, 2255 a halottaké és 36 308 a meggyógyultaké.

Szaúd-Arábiából108 571 fertőzöttet, 783 halálesetet és 76 339 gyógyultat jelentettek az egészségügyi hatóságok.

Kanadában 98 241 fertőzöttet, 7970 halálos áldozatot és 56 121 gyógyultat tartottak számon.

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 84 198 fertőzéses esetet tartottak nyilván szerdán reggel, 4638 halálos áldozatot és 79 451 felépültet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-énnyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.

Forras: M7

 

SPANYOLORSZAG

Az elmúlt 24 órában 187 fertozottet regisztraltak, s most sem követelt halalos áldozatot a virus.

A javuló számok ellenere a gocpontok, Barcelona es Madrid meg csak a 2-es fazisban varja az enyhülést.

Általában 15 napot kell varni egy lépcsővel feljebb lépésre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr1615802636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása