Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

Határnyitást követelnek a portugál és spanyol polgármesterek

MADRIDI KARANTENUNK 69. NAPJA, 2020 Május 29.

2020. május 29. - zsazsy55
image1.PNG
A portugáliai Valencát különösen súlyosan érintette a válság. A spanyol határ lezárása miatt nem csak a turisták, de a vásárlók többsége is elmaradozott. Bár a boltok már a hónap elején újranyithattak volna, a vállalkozások 90%-a úgy döntött, hogy minimalizálja a költségeit és kivár, Valenca ugyanis még mindig egy kísértetvárosra hasonlít. Arról nem is beszélve, hogy a szomszédos Galíciába vezető El Caminót járó zarándokok sem indultak útnak.
- Minden megállt. Nincsenek üzletek. Sehol sincsenek emberek, főleg nem az óvárosban. Ide csak a spanyolok jártak - magyarázta egy ékszerész.
Valencában még egyetlen koronavírusos esetet sem regisztráltak, Spanyolországban pedig az észak-nyugati régiót érintette legkevésbé a járvány, ezért a valencai polgármester nem érti, hogy miért nem nyitották még meg a határt.
- Jelenleg nem a betegségtől, hanem a gyógymódtól haldoklunk. A portugál és a spanyol kormánynak, valamint a portugál és spanyol miniszterelnököknek meg kell érteniük, hogy Portugália nem egyenlő Lisszabonnal és Spanyolország több mint Madrid. Teljesen más a helyzet az ország különböző pontjain - vélekedett Manuel Lopes.
Pénteken ezért a két várost összekötő történelmi kőhídon követelték Valenca és Tui polgármesterei a határok újranyitását.

SPANYOLORSZAG 70%-a MAR A 2-es FAZISBAN LESZ HETFOTOL 
image6.PNG
Spanyolország lakóinak 70 százaléka mar a 2-es karanténfeloldási szakaszába kerül hétfőn. Az Egészségügyi Minisztérium engedelyezte, hogy teljes Valencia közösség, Andalúzia két tartomanya, Granada és Málaga, valamint Castilla-La Mancha 3 megyéje is átmehet a 2. fázisba. A Kanári-szigetek közül La Graciosa, La Gomera és El Hierro, valamint a Baleár-szigetek közül Formentera június 1-jén már a 3-as szakaszban élheti hétköznapjait.
Ez azt jelenti,hogy szinte egesz SPANYOLORSZAG a 2-es fazisba lep, csak a gocpontok,Madrid, Barcelona, Castilla es Leon. 
Forras: Euronews
 
image2.PNG
Fernando Simón, az egészségügyi veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központjának vezetője sajtótájékoztatójan jelentette be, hogy majdnem egész Spanyolország a 2-es fázisba kerül június 1-jén. Mindössze Madrid, Barcelona, Castilla és León, valamint a katalóniai Lleida marad az 1-es karanténfeloldási szakaszban . Kivétel Castilla és León egyetlen régiója, El Bierzo mehet tovabb engedte tovább a 2-es fázisba. Madrid hiaba kérte, nem kapott engedélyt arra, hogy könnyítéseket vezethessen be,míg az 1-es fazisban van.
 Valencia közösség teljes területe, Andalúzia 2 kimaradt megyéje, Málaga és Granada, valamint Castilla-La Mancha 3 varosa, Toledo, Ciudad Real és Albacete is hétfőtől a 2-es fázisba léphet. Katalóniából tovább engedte a kormány a Gironát, Alt Penedést és El Garrafot is. 
Forras: El Pais
 
A murciai Totana is mehet a 2-es fázisba bar a múlt héten meg  a fertőzöttek magas létszáma miatt kellett várakozniuk.A katalán Lleida ugyanakkor továbbra is az 1-es szakaszban marad. Ceuta is maradhat az 1-es fazisban, mert a minisztérium szerint a város vezetése kontrollálni tudja a helyzetet, igy nem kell a 0- ba vissza lépniük. 
 
A Kanári-szigetek három területe, La Graciosa, La Gomera és El Hierro, a Baleár-szigetek közül Formentera hétfőn már a 3. szakaszba léphet, hogy aztan az utolsó fázis utan felodhasak véglegesen a karantent.
Ez azt jelenti, hogy a 3-as szakaszba belépő szigeteken hétfőtől a hotelek és a bevásárlóközpontok kinyithatnak, használhatják  a közösségi tereiket, kinyithatnak az éjszakai bárok, diszkók, de csak a kapacitásuk 33 százalékával. A mozik, színházak, auditóriumok 50%- os kapacitással működhetnek. Az oktatási központok fogadhatják a 6 évnél kisebb gyerekeket megőrzésre, ha ezt a szülők nem tudjak megoldani.
A  tömegközlekedésben is visszaáll a regi rend, újraindulnak a járatok, és az utazok is növelhetik számukat.
Katalónia kérését is teljesítik - mondta  az egészségügyi miniszter Salvador Illa, e szerint a kormany  engedélyezi Barcelona és vonzáskörzete egyesítését egyetlen egészségügyi régióvá és junius 1-en mar szabadon mozoghatnak a területek között.
KI NEVET A VEGEN ? 
Macron népszerűségét elvitte, Merkelét visszahozta a járvány kezelése
image3.JPG
Hogyan értékelik a nagy nyugat-európai országok polgárai a kormányaik teljesítményét a koronavírus-járvány kezelésében? 
Ezt próbálta megtudni az Euronews egy, a Redfield and Wilton közvéleménykutató által lebonyolított kutatásban, amelyben a német, francia és olasz polgárok véleményét kértük ki.
Németországban a járvány viszonyag kevés életet követelt, ez meg is mutatkozik kormány támogatottságában. Olaszországot térdre kényszerítette a koronavírus, de az olaszok több mint fele elégedett a védekezéssel, ugyanakkor a franciák 63 százaléka szerint a kormány rosszul kezelte a járványt.
Mindez kihat a politikai vezetők népszerűségére is. Kezdetben Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök népszerűsége is nőtt, de Macronnál ez a növekedés utóbb a visszájára fordult.
A francia választók majdnem fele szerint Macron rosszul kezelte az egészségügyi veszélyhelyzetet, míg a németek 70 százaléka jónak ítélte Merkel teljesítményét. Az olaszok vagy erősen támogatják, vagy erősen elítélik Conte járványügyi védekezését, viszont a franciák és az olaszok is pozitívan ítélik meg a német kancellárt.
A korlátozások feloldása során az egészségügyi és a gazdasági szempontok között kell egyensúlyozni. Azt is megkérdeztük, melyiket tekintik a prioritásnak a választók.
Olaszországban a magas halálozás ellenére a járvány gazdasági hatásai miatt aggódnak jobban az emberek, ha nem is sokkal. A németek60, a franciák 70 százaléka ugyanakkor fontosabbnak tartja az egészséget.
A kutatásban arra is kerestük a választ, hogyan értékelik a választók az elzárkózást, a határok lezárását, amelyet a legtöbb kormány a válság elején meglépett.
A választók mindhárom országban inkább támogatják ezt a lépést. Körülbelül egyharmaduk határozottan egyetértett azzal, hogy a határok védelme kulcsfontosságú a biztonság megteremtéséhez, és csak nagyjából 10 százalék vitatta ezt az állítást.
A kutatás bőven adott megfontolnivalót a nemzeti kormányoknak, amelyek egyszerre igyekeznek életet lehelni a gazdaságba és megelőzni a járvány második hullámát.
A NAGY KERDES: MIVEL VÉDEKEZZÜNK A VIRUS ELLEN? 
Ibuprofén, paracetamol, vagy ...?
 
A WHO és a nemzeti közegészségügyek hozzák ismét a rossz formájukat; ha maradt még valami hitelük, azt is elveszítik a mostani járvány kezelésében. Egy mukkot nem tudnak mondani arról, hogy a távolságtartáson kívül miként védekezzünk, és még a lázcsillapítókkal kapcsolatban is össze-vissza beszélnek, mintha nem volna a kérdésnek komoly szakirodalma. 
Némi elégtétel számomra, hogy a 2007-ben írott "Most aztán fájhat a fejünk. Az Algopyrin-Quarelin ügy népegészségügyi kockázatai: Apokalipszis most?" cikkemben kifejtett gondolatok mintha másokban is megfogantak volna, mert visszavonták 13 év után az Algopyrin vénykötelezettségét. Örömömben lesiettem a gyógyszertárba, hogy bevásároljak belőle, mit lehet tudni, holnap milyen gyógyszercég lobbizza ki, hogy ismét betiltsák. Kértem a patikusnőtől Quarelint is, mivel az az egyetlen fejfájáscsillapító, amit félévente egyszer beveszek. Az vényköteles, mondta a hölgy. De hát az csak a koffein tartalmában különbözik az Algopyrintől, ámultam el. A hölgy széttárta a kezét. Eddig sem gondoltam, hogy "odafent" tudományos megfontolások alapján döntenek így vagy úgy, na, de ez az önkény már végkép azt sugallja, hogy akár élet-halál kérdésében is pénzfeldobással határoznak. 
A szakértelem teljes hiánya
Folyik a vita az ibuprofénről, ami egy nem szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) és egyben lázcsillapító is. Egyesek azt állítják, fokozza a fertőzésveszélyt, mások azt állítják, súlyosbítja a koronavírus okozta megbetegedést, megint mások szerint tudományosan nem igazolt az ibuprofén veszélyessége. Akik mégis veszélyesnek tartják, azok a paracetamolt javasolják helyette szedni. Az még elmegy, ha Pista bácsi tanakszik így a tanyáján, de itt százmillióknak osztják az észt vezető posztba emelkedett Pista bácsik.
Mellesleg, jó eligazodási pont volna, ha tudnánk, a WHO-nál ki melyik gyógyszercéggel áll tanácsadói kapcsolatban. De hogy ne legyek ilyen rosszmájú, elismerem, sokan egyszerűen csak nem bírják IQ-val követni "szakmai" karrierjüket. 
Az NSAID-okról 
A nem szteroid gyulladásgátlókról több cikket is írtam, óva mindenkit nem csak az ibuproféntől, hanem az összes e gyógyszercsoportba tartozó szertől is. "A fájdalomcsillapítás veszélyei" írásomban sorra veszem az NSAID-ok veszélyes mellékhatásait: vérrögképződés (azaz trombózis, infarktus, sztrók, embólia), vesekárosodás és leállás, gyomor- és bélrendszeri vérzések, terhesség alatti magzatelhalás, stb.) Akut légzőszervi megbetegedés esetén az NSAID-ok mind még önmagukhoz képest is fokozzák -340%-kal- az infarktus kockázatát (lásd: Mi a baj a fájdalomcsillapítókkal?).
Ezek a mellékhatások már bőven elégségesek volnának a gyógyszercsoport betiltására, de ez egyedül az 50-100 ezer ember halálát okozó Vioxx esetében sikerült. Az Európai Gyógyszerhatóság (EMEA) ugyan 2005-ben kiadott egy figyelmeztetést, hogy a COX-2 gátlók (azaz a NSAID-ok) ellenjavaltak szívbetegség, sztrók, atheroszklerózis, magas vérnyomás esetén, de ha valami nem receptköteles, akkor minden Londonban megfogalmazott ijesztgetés hiábavaló (EMEA, 2005). Az emberek fele ilyen nyavalyákban szenved, mi lenne akkor a gyógyszerpiaccal? Ha olyan gyógyhatással nem bíró gyógyszereket lehet forgalmazni, mint az antidepresszánsok, akkor veszélyes gyógyszereket miért ne lehetne? Így aztán, hogy minek kéne lenni, én azon nem is lovagolnék tovább: az én filozófiám a 2005-ös antidepresszáns afférom óta az, hogy csak az egyes embereket érdemes a veszélyekre figyelmeztetni. Emlékezzünk a Titanicra! 
Az ibuprofén-nel kapcsolatos aggodalmakról
A koronavírus az ACE2 receptorhoz kötődve jut be a sejtekbe (Wan és mtsi., 2020). Az ACE2 receptor a szervezet renin-angiotenzin vérnyomás szabályozó hormonrendszerének az egyik receptora. ACE2 receptor nagy mennyiségben található többek közt a tüdőben és a vesében, nem véletlen, hogy a koronavírus itt okozhat látványos tüneteket. 
A Lancetben jelent meg egy orvoscsoport beszámolója, mely szerint többek közt az ibuprofén hatására megnövekszik az ACE2 receptorok száma, ezért az ibuprofén hipotetikusan megnövelheti a fertőzés kockázatát (Lei és mtsi., 2020). Az okoskodás azonban ott sántít, hogy az ACE2 receptorok száma a gyerekekben a legmagasabb, és pont ők vészelik át tünet nélkül a betegséget. Az ACE2 receptorok száma az életkorral folyamatosan csökken, idősekben már igen alacsony, mégis náluk súlyos a betegség. Továbbá - ezt maguk a szerzők is megjegyzik - az ACE2 receptor jelentős gyulladáscsökkentő hatású és éppenséggel az is belejátszhat a súlyos tüdőgyulladás kialakulásába, hogy a koronavírus fertőzés hatására, a vírus sejtbe jutását követően gátolódik az ACE2 protein termelődése, azaz a vírus maga csökkenti le az ACE2 receptorok számát (Garami, 2020). A D-vitamin viszont fokozza az ACE2 receptorszámot, ezzel is enyhítve a tüdőgyulladás súlyosságán. Úgyhogy, ha az ibuprofénnal baj van, akkor az nem az ACE2 receptor miatt van.
A másik forrás, amiért az ibuprofént sokan nem javasolják, az Olivier Véran francia egészségügyi miniszter, aki francia orvosok tapasztalatait összegezve nyilatkozta, hogy, akik a koronavírus fertőzés azonosítása előtt ibuprofént szedtek, azoknál súlyosabb betegség fejlődött ki (Picheta, 2020, márc. 18). A miniszter ezért a paracetamol szedését javasolta. A WHO pedig délelőtt még azt harsogta, hogy semmi ok nincs az ibuprofén kerülésére (WHO, 2020 márc. 18).
Délutánra meg már az a hír járta, hogy a WHO nem tanácsolja az ibuprofén szedését koronavírus fertőzés esetén (Agence France-Presse, 2018, márc. 18). Mondhatnánk, hogy ilyen gyorsan halad a tudomány, de nyilván arról van szó, hogy újra feldobták az érmét és most írás lett az eredmény. 
A közegészségügy és a tudomány
Mint már ezerszer kiderült, a közegészségügynek kb. annyi köze van a tudományhoz, mint tyúknak az ABC-hez. Ha a WHO és egyéb közegészségügyi szervezetek a tudományos kutatásokra támaszkodnának, akkor nem kéne kapkodniuk a fejüket és egy napon belül változtatgatni a véleményüket, amivel jól összezavarják az aggódó közvéleményt. Ráadásul csak egyik ostobaságot cserélik át egy hasonló ostobaságra.
Én csak 2011-ig követtem vissza az NSAID-ok tüdőgyulladásra gyakorolt hatását, de valószínűleg korábban is megjelentek már e tárgyban tanulmányok.
Voiriot és csoportja 2011-ben arról számolt be, hogy 90 tüdőgyulladással kórházba felvett betegből 32 szedett kórházba kerülése előtt lázcsillapításra NSAID-okat. Közöttük 5-ször gyakrabban alakult át a betegség gennyes mellhártyagyulladásba és 8-szor valószínűbben alakult ki tüdő-mellhártya komplikáció. Ezeket a betegeket tovább is kellett kezelni (Voiriot és mtsi., 2011).
Messika és munkatársai 2014-es tanulmányukban 106 betegen szerzett tapasztalataikról számoltak be (Messika és mtsi., 2014). Az NSAID-okat szedők közt 10-szer gyakoribb volt a mellhártya vizenyő, és 5.75-ször gyakoribb volt a tüdő-mellhártya komplikáció, és 5-ször gyakrabban volt szükség gépi lélegeztetésre. 
Basille és munkatársai 2017-ben  221 tüdőgyulladással kezelt beteg esetében a felvétel előtt NSAID-okat szedőknél 2.5-ször gyakoribbnak találták a tüdő-mellhártya komplikációkat(Basille és mtsi., 2017). 
Fontos tudni, hogy az aszpirin és származékai ugyancsak az NSAID-ok közé tartoznak, tehát mindaz, amit eddig idéztem, ezekre a szerekre is vonatkozik!
Nem halmozom tovább e témában a vizsgálatok idézését: Dunát lehet rekeszteni azokkal a beszámolókkal, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy az NSAID-ok általában (és nem csak az ibuprofén!) súlyosbítják a tüdőgyulladásos eseteket, többszörösére növelve a súlyos komplikációkat, a lélegeztető gép használatát és megnövelik a kórházi kezelés idejét. Voiriot és mtsi. 2019-es összefoglalója egyértelműen arra következtet, hogy az NSAID szedése jelentősen megnöveli a komplikációkat és meghosszabbítja a kezelési időt (Voiriot és mtsi., 2019). 
Ezek után a WHO szakértőinek azt állítani, hogy a kérdést még vizsgálni kell, mert nincs elég meggyőző adat, az csak arról tájékoztat minket, hogy a WHO-nál nem szakemberek, hanem hivatalnokok ülnek, akik képtelenek még egy ötperces szakirodalmi keresésre is. 
Röviden tehát: járvány ide és oda, semmi jóra ne számítson az, aki NSAID-ot szed békeidőben vagy járvány alatt, akár fájdalomcsillapításra, akár lázcsillapításra. Ezek életveszélyes gyógyszerek. Ne tévesszen meg senkit az, hogy ezek vény nélkül kaphatók. Amúgy paracetamol is az NSAID-okhoz hasonlóan működik, bár nem sorolják ebbe a gyógyszercsoportba (Hinz és mtsi., 2008). 
Az is elég rég tudható, miért is súlyosbítják ezek a szerek a paracetamollal együtt a fertőzéseket. A vizsgálatok ugyanis azt bizonyítják, hogy az NSAID-ok és a paracetamol gátolják az immunválaszt, azaz védtelenné teszik a szervezetet a baktériumokkal és vírusokkal szemben (Bancos és mtsi., 2009; Humer, 2015). 
Mint kiderült - a gyógyszerkutatásban nem először tévedtek - hogy az NSAID-ok fő hatása nem a COX enzimek és a prosztaglandinok (ezek felelnek részben a gyulladásért) gátlásán alapul (bár erre fejlesztették őket ki), hanem a mitokondriumokat károsítja és ezáltal csökkenti az immunválaszt,aminek része a gyulladásos válasz is (Suzuki és mtsi., 2010). 
Az NSAID-ok gyomornyálkahártya károsító hatása ugyancsak a mitokondriumok károsításából következik (Somasundaram és mtsi., 1997). A paracetamol ugyancsak károsítja a mitokondriumokat, ezért okoz máj- és vesekárosodást (Ohba és mtsi., 2016). Mindjárt rátérek a paracetamol májkárosító hatására, de már itt meg kell jegyeznem, hogy az az okoskodás, hogy csak a terápiás dózis (napi 4 gramm) túllépése okoz májleállást, durva megtévesztés. A paracetamol mérgezés lényege ugyanis, hogy bizonyos dózis felett (ami azért egyénenként és egészségi állapottól függően változik) már annyi májsejt károsodik, hogy a máj működése leáll. De ez nem azt jelenti, hogy a "terápiás" dózis ne pusztítaná a májsejteket, csak az még nem feltűnő. (Értsd. nem hal bele a beteg). 
Mint az "Új típusú, hatásos védekezés a koronavírussal szemben" cikkemben rámutattam, az immunvédekezés lényege a mitokondriumok serkentése. Az NSAID-ok és a paracetamol ezzel pont ellentétes hatásúak, károsítják a mitokondriumokat, pusztítva ezzel az immunsejteket és az immunvédekezést. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az NSAID-ok a szokványos tüdőgyulladásokat is súlyosbítják, komplikációkat okoznak, ez fokozottan várható a koronavírus fertőzés esetén, mivel a szervezet számára ez a vírus teljesen ismeretlen. 
Ibuprofén helyett paracetamol?
A paracetamol ma a világon a leggyakrabban használt fájdalom- és lázcsillapító. Rögtön le is szögezhetjük, hogy fájdalomcsillapító hatása kb. 5%-kal jobb, mint a placebóé (McCrae és mtsi., 2018). OKÉ, a lázat csillapítja, de milyen áron?
Egy több éves, 80 000 fős vizsgálat eredménye szerint a paracetamolt rendszeresen szedők közt kétszeresére nőtt a magas vérnyomás kialakulásának akockázata (Curhan és mtsi., 2002).
Sokáig a paracetamolt azért tartották jobbnak az NSAID-oknál, mert nem okoz gyomor- és bélvérzést. Ám ez a legenda is szertefosztlott egy 13 600 főt öt éven át követő angol vizsgálatban. Ebben, a napi 2 grammnál több paracetamolt szedők közt 5.7-szer gyakoribb volt a gasztrointesztinális vérzés. akik a paracetamolt NSAID-dal kombinálva szedték, azok 13.2-szeresére nőtt a kockázatuk (Rodríguez és Hernández-Díaz, 2001).
A paracetamol túladagolás vesekárosodást is okozhat, de ez - ha májkárosodás nem történt - egy hónap alatt általában rendeződik. Volt olyan vizsgálat, amely szerint a végállapotú, dialízisre szoruló vesebetegek 10%-a a rendszeres paracetamolnak köszönheti betegségét, de ezt az eredményt megkérdőjelezik, mert nem zártak ki más hatásokat (McCrae és mtsi., 2018). Mindenesetre, az ördög nem alszik, ismerek olyat, akinek napi két tasak lázcsillapító porra (500 mg paracetamol tasakonként) majdnem leállt a veseje.
A paracetamol és a májkárosodás és májleállás kapcsolata már régóta ismert. Ezt általában a napi 4 gramm feletti fogyasztással kapcsolják össze, de az emberek fele nem átlagméretű, továbbá éhezés, láz esetén a szervezet glutathion készlete gyorsan kimerül, és a májkárosodás veszélye akkor nő meg, ha a szervezet glutathion készlete 70% alá csökken. Mivel ennek semmi jele nincsen, ezért ez csupán száraz elméleti adat. Az étrendkiegészítőktől védelmet várókat lehűtheti az az információ, hogy a szájon át szedett glutathionnak sok hatása nincs, leginkább az N-acetylcisztein és az R-alfa-liponsav az, ami a glutathion előanyagaként segíthet megelőzni a bajt. (Már kialakult májprobléma esetén az N-acetylciszteint infúzióban szokás adni.)
Terhesen szedve a paracetamol alattomos idegrendszeri ártalmakat okozhat. A gyermekeknél a későbbiekben hiperaktivitás, figyelemzavar, sőt 50%-kal nagyobb eséllyel autizmus is kialakulhat (McCrae és mtsi., 2018). (lásd még erről: A paracetamol az autizmus járvány okozója?) 
A paracetamollal az az igazi nagy probléma, hogy mindenféle márkaneveken és kombinációkban árulják, így a gyanútlan fogyasztók makacs tüneteikkel való harcukban könnyen túlszedik a paracetamolt különféle nevű kapszulák bekapdosásával. Egy angol vizsgálatban 2011 és 2016 között több mint 14 ezer embert kérdeztek ki paracetamol használatukról (Shiffman és mtsi., 2018). Eredményük szerint az emberek 6.3%-a legalább 1 nap többet vett be 4 grammnál, és a szedések napjainak 3.7%-nál a paracetamol szedés meghaladta a 4 grammot. Járványos időszakban 24%-kal nőtt meg azon személyek száma, akik legalább egy nap 4 grammnál többet vettek be, és 37%-kal nőtt meg azon napok száma, amikor túladagolták a paracetamolt. A The Guardian 2019-es cikke szerint 10 év alatt 44%-kal nőtt Ausztráliában a paracetamol túladagolások száma, ez idő alatt 95 ezer kórházi kezelés vált szükségessé és 200 ember halt meg paracetamol mérgezésbe (Cairns, 2019). 
A legjobb tanács mindenkinek, aki paracetamolt szed, hogy mellette szedjen N-acetylciszteint (Woodhead és mtsi., 2018), ami azonos a közönséges ACC 600 köptetővel. 
Tessék mondani, akkor mit szedjek?
Az első tanácsom: ha lehet, ne szedjen semmit. A láz a szervezet védőmechanizmusa, 38-39 fokig jobb tűrni a lázat, mint csökkenteni.
Második tanácsom: Ősi gyógymód a hideg víz és a priznic. Ha elviselhető hőmérsékletű vízbe ül bele, majd fokozatosan kezdi hűteni a vizet, különösebb lelki trauma nélkül el tudja érni a megfelelő hűtőhatást. 
Harmadik tanácsom: a legveszélytelenebb láz és fájdalomcsillapító az Algopyrin. Szedje ezt! Óriási mázli, hogy a teljesen önkényes 2007-es vénykötelessé tétel után most - megint csak önkényesen - pont jókor, szabadforgalmúvá tették Magyarországon a világ legveszélytelenebb lázcsillapítóját. 
Negyedik tanácsom: Ha mégis a paracetamolt választja, szedjen mellé ACC 600-at! Teljesen egyéni, ki milyen állapotban van és mennyi neki a mérgező paracetamol dózis
Ötödik tanácsom: Erősítse az immunrendszerét az itt leírt módon.
Forras: Szendi Gábor 
Ajánott cikkek
Szendi Gábor: Új típusú, hatásos védekezés a koronavírussal szemben.
Cikkek a paracetamolról
Cikkek a nem szteroid gyulladáscsökkentőkről (NSAID)
Koronavírus cikkek a Tenyek-tevhik.hu-n
A HELYZET DRÁMAI - UJRATERVEZES 

image4.PNG
Ahogy enyhül a járványügyi helyzet Európában, Brüsszel figyelme egyre inkább a gazdaság újraindítása felé fordul. A helyzet drámai.
Az előrejelzés szerint Németországban 6.5 százalékkal, Franciaországban 8.2 százalékkal, Spanyolországban és Olaszországban közel tíz százalékkal csökken idén a gazdaság teljesítménye. Lengyelország megússza 4,3 százalékos recesszióval. Az Európai Unió egészére 7.4 százalékos recesszió vár.
– Ebben a példa nélküli helyzetben az Európai Unió összeállított egy hosszútávú gazdaságélénkítő tervet, amelynek célja a válság kezelése, különös tekintettel az észak és dél közötti különbségekre, a konzervatív költségvetési politikájú és az adóssággal küzdő tagállamok közötti feszültségre – mondta az Euronews politikai szerkesztője, Darren McCaffrey.
– Senki nem felelős ezért a válságért, egyetlen ország sem okolható. Egyszerűen nem állt az ellenőrzésünk alatt a helyzet. Ráadásul ez egyszerre sok tagállamot érintett, úgyhogy egy összehangolt szolidaritási mechanizmusra van szükségünk, amellyel leküzdjük a megosztottságot és elkezdhetjük a válságkezelést – mondta egy portugál EP-képviselő, Pedro Marques.
Emmanuel Macron és Angela Merkel egy 500 milliárd eurós fellendülési alap tervével állt elő. A pénzt az Európai Bizottság venné fel hitelként a piacokról, és így lényegében közös adósságvállalásként működne.
Hollandia és Ausztria azonban nem szeretne közös adósságot, inkább további reformokat követelnek.
– Az ő álláspontjuk mindig világos volt és természetesen ez sok országnak nem tetszik. De most kompromisszumot kell találni a két fél között és az igazán nem segít, ha egymásra kiabálunk, hogy kinek van igaza. Most a kompromisszumkötés ideje van – mondta egy belga EP-képviselő, Johan Van Overtveldt
Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel próbálja majd megkötni ezt a kompromisszumot.
Jelenleg a német-francia javaslatot tartják a legesélyesebbnek.
– Azt hiszem, valami hasonló dolgot kell majd elfogadni végül. Kiderül majd, hogy ez a terv megy-e át, vagy pedig egy másféle garanciavállalás, vagy hitelezési javaslat lesz a nyerő. Sokféle technikai megoldás létezik, ami hiányzik, az a politikai akarat. Ha ez megvan, a technikai részletetek is a helyükre kerülnek majd – mondta Rebecca Christie, a Bruegel intézet elemzője.
Brüsszelt sokan bírálták, amiért lassan reagált a járványhelyzetre.
Az Európai Unió most nem engedheti meg magának azt, hogy a gazdasági válság kezelésében kudarcot valljon.
Kirakodás a hamburgi kikötőben   -   Szerzői jogok  AP Photo/Fabian Bimmer
Így segít az EU: válságkezelés lépésről-lépésre
image5.PNG
Szerdán jelentik be az Európai Bizottság terveit az Újjáépítési Alapról.
Darvas Zsolt elemzőt kérdeztük, milyen gazdasági lépésekkel segítette az Unió eddig a tagállamokat a válság kezdete óta.
Elsőként a jelenlegi uniós költségvetés fel nem használt pénzeit szabadították fel 37 milliárd euró értékben.
"Ez nem új pénz, hiszen már benne volt az uniós költségvetésben. Egy nagy részét azonban nem használták fel. Ezzel az új kezdeményezéssel viszont elkölthetik majd, vagyis friss forráshoz jutnak a tagállamok" - mondta a Bruegel Intézet elemzője, Darvas Zsolt.
Az Európai Központi Bank márciusban 750 milliárd eurós kötvényvásárlási programot jelentett be. Az év végéig eltörölték azokat a vásárlási korlátozásokat, amelyek az egyes tagországok által kibocsátott kötvényekre vonatkoztak.
"Nagyon fontos a járványügyi vészhelyzeti kötvényvásárlásoknál az, hogy ezek a korlátozások nem vonatkoznak rá. A Központi Bank rugalmasan vásárolhatja az euróövezeti tagországok államkötvényeit."
Áprilisban jelentette be az Európai Bizottság a SURE névre hallgató programot, amely hitelekkel segítené a tagállamok munkahely-megtartását.
"A tagállamok számára ennek az lehet a haszna, hogy olcsón juthatnak majd hitelhez, akár nulla százalékos kamatra is. Hiszen az EU nulla százalék körüli kamattal vehet fel hitelt hosszútávra."
Áprilisban az Európai Befektetési Bank egy 25 milliárd eurós garanciaprogramot indított, amely összesen 200 milliárd eurós hitelkeretet nyithat meg a kis -és középvállalkozások számára.
Az Európai Stabilitási Mechanizmusból kapott segélycsomagot Görögország az előző válságban. Az alapot a koronaválságban is felhasználhatják az eurózóna döntése értelmében.
"Itt az egyetlen követelmény az, hogy a tagállamoknak az egészségüggyel kapcsolatos dolgokra kell költeniük a pénzt. Viszonylag kicsiny hitelről van szó, a GDP 2 százalékát jelentheti maximum."
Eddig az EU szinte csak hitelekkel segítette a tagállamokat.
"Ha Németország használja ezeket az eszközöket, viszonylag egyszerűen vissza tudják majd fizetni a hiteleket. De néhány nagy adóssággal rendelkező tagországnak, mint Görögországnak, Olaszországnak, vagy talán Spanyolországnak nagyon nagyon nehéz lesz a törlesztés. "
Nagy fordulatot hozhat a francia-német javaslat elfogadása az újjáépítési eszköz esetében, ennek nagy része ugyanis vissza nem térítő támogatás lehet.
Forras: Euronews 
Szerzői jogok  Michael Probst/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
Európa: vissza a normális életbe
Kitekintés: 
ADATKAOSZ: Közel 2 ezerrel csökkentette a koronavírus okozta regisztrált halálesetek számát a spanyol egészségügyi minisztérium, mivel hibákat talált az adatok felülvizsgálatakor.
Július 1-től eltörlik Spanyolországban a külföldről érkezők számára kötelező kéthetes karantént, amit május 15-én vezettek be. Az ország ismét megnyílik a turisták előtt.
A tengerpartok és a szigetek strandjai már hétfőn megteltek a nyári melegben.
Ez a férfi örömének ad hangot, hogy újra "szabadon járhatnak, kelhetnek, normális életet élhetnek. Nincs probléma, és soha nem is volt igazán nagy - szerinte -, a vírus szinte eltűnt, élvezhetjük a világ csodáit."
Az Egyesült Királyságban a napimádók, néhol megfeledkeztek a távolságtartás szabályáról a hétfői ünnepnapon.
A rendőrség figyelmeztetést adott ki közösségi felületein a dél-angliai strandokra.
Eközben Skócia, Wales és Észak-Írország fövenyei - ahol még érvényben vannak a korlátozások - teljesen kihaltak maradtak a verőfényes időben is.
Boris Johnson brit kormányfő, szokásos napi sajtótájékoztatóján bejelentette; a további enyhítések jegyében, június 1-től a szabadtéri piacok és autókereskedések, "a hónap közepétől pedig - szándéka szerint - a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a kis üzletektől a nagyáruházakig újranyithatnak az Egyesült Királyságban."
Olaszországban folyamatosan csökken a napi új fertőzöttek és a vírus halálos áldozatainak a száma.
Hétfőn megnyithattak a konditermek és az uszodák is - szigorú higiéniai szabályok betartása mellett.
Szakértők szerint még legalább egy hét, míg kiderül, a két hete megkezdett enyhítések következtében elindul-e a járvány második hulláma.
Lombardiában az olasz légierő akrobatái festették a nemzeti zászló színeit Milánó és Torino egére - trikolór ölelést nyújtva a nemzetnek.
Szerzői jogok  AFP
MAI ADATOK SPANYOLORSZAG
658 uj megbetegedés, 2 haláleset a mai mérleg.
image1.PNG
VILÁG: 
image2.PNG
image3.PNG
Forras: Worldsometers 

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr9015728970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása