Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

Madrid: kötelező a maszk két méteren belül - Újabb karanténnal!

MADRIDI KARANTENUNK 61. NAPJA,  2020.Majus 21.

2020. május 21. - zsazsy55
BRAEKING!
Hetfotol mar Maddrid is az 1-es fazisba léphet! 
Vegre kiszabadulhatunk a 65 napos fogságból!
Reszletek holnap! 
image1.PNG
Spanyolországban kötelező maszkot viselni minden olyan nyilvános helyen, ahol nem tartható a kétméteres távolság.
A tömegközlekedésben ez már eddig is így volt, mióta a madridi kormány feloldotta a kijárási tilalmat, vagyis május 4. óta, de most általánosan kötelezővé vált szinte az összes zárt közösségi-digitális  térben.
Forras: Euronews 

A spanyol vészhelyzeti koordinációs központ vezetője, Fernando Simón ezt úgy magyarázta, hogy mindenki mindig hordjon egy szájmaszkot a zsebében, hogy azonnal fel tudja venni, ha olyan helyre vetődik, ahol lehetetlen betartani a távolságtartás szabályát, illetve arra az esetre, ha összefut másokkal, és nyilván nem két méter távolságból fognak beszélgetni.
Nagyon sokan önként és mindenütt hordanak védőmaszkot, ahol idegenekkel találkozhatnak.
Egy hölgy lelkesen mesélte egy riporternek, hogy tisztában van az új szabállyal. Fel is mondta, hogy mindenhol kötelező a maszk, ahol nem tudnak vagy nem akarnak eltávolodni egymástól két méternyire. Aki viszont megtartja ezt a távolságot, annak nem kell viselnie. Egy másik megkérdezett számára újdonság volt, azt mondta, örül a hírnek, szerinte jó ötlet, mert védelmet nyújt, és így óvatosabbak is az emberek.
A spanyol kormány az autonóm közösségekkel egyeztetve hozta meg döntését, amely az ország egész területére vonatkozik.
Forras: Euronews 
Hogyan tovabb Hispania? 
Tény: 
KORONAVIRUS : ismét június 7-ig meghosszabbították a karantent Spanyolországban
 image2.PNG
Szükségállapotot hosszabbítottak immáron ötödszorre a spanyol kongresszuson: Pedro Sánchez miniszterelnök lenyomta a honatyák torkán a szükségállapot meghosszabbítását tartalmazó beadványát, igaz,nem 30 napra, de a 15 nap is mar maratoninak tunik,hiszen bele léptünk a 62. karanten napba.
Csakugy éjféltől lep hatályba az uj rendelet, miszerint minden közterületen, közúton és zárt térben kötelező a maszkok viselete. Tobb száz eurója bánja,aki megszegi.
Tehat ismet meghosszabbították a szükségállapotot Spanyolországban, es a 15 napos csökkenéssel tudta csak elnyerni Sanchez a Ciudadanos nevű párt támogatását. Hatalmas csatában, kis többséggel, 177 igen, 162 nem szavazattal, 11 tartózkodással Pedro Sánchez elerte a kongresszuson, hogy Spanyolország újabb 15 nappal meghosszabitja és június 7-ig fenntartja a koronavirus miatt elrendelt riasztási állapotot. 
 image3.PNG
Foto: Carmen Calvo es a miniszterelnök 
Május 21-étol el a kormány rendelete, e szerint  a közutakon, nyilvános külterületen és zárt térben is hordani kell az egészségügyi maszkokat, ha nem tartható  a 2 méteres távolság másoktol.A szabály a 6 évnél idősebbekre is vonatkozik, a kisebbeknek viszont csak ajánlott a maszk.használata. Kivetelezettek a légzési nehézséggel küszködő emberek, a fogyatékkal élők és azok is, akik munkája  kizárja a maszkok használatát.A vis maior esetekben is mentes ülhetnek a szabály alól. A szabály megszegoinek akar 600 eurós bírságot kell leperkalni.
image4.PNG
Fotó: La Vanguardia
Hosszabbítás 
 
Automatikusan meghosszabbodnak 6 hónappal az országban tartózkodó külföldiek tartózkodási és munkavállalási engedelyei, errol a bevándorlási minisztérium  adott tajekoztatast.A karanten miatt nem kell újabb kérelmet benyújtaniuk azert, hogy Spanyolországban maradhassanak. Az erről szóló rendelet a csütörtöki közlönyben is megjelenik.
image5.PNG
Fotó: 20minutos
SPANYOL ADATOK:
 image6.PNG
Mai adatok:
f7e6684b-c4c3-4880-8712-027002da555f.jpeg
Tegnap ismet  emelkedett az elmúlt 24 órában ismét emelkedett az új fertőzöttek száma 416-ra, s 95-en haltak meg a Covid-19 fertozesben.
Eddig összesen 19528 halálos áldozatot szedett a vírus, míg az összesen 279524- en betegedtek meg a vírusban  Spanyolorszagban. 
VILÁG:
Világszerte emelkedik a megbetegedesek,es a halálesetek szama is. 
image7.PNG
Forras: Worldsometers 
Exkluzív interjú: Madrid polgármestere újraindítaná az életet és a turizmust.
image8.PNG
Spanyolországban is megkezdődtek a lazítások, a fővárosban és Barcelonában viszont még nem oldották fel a kijárási korlátozásokat. José Luis Martínez-Almeida polgármester az Euronewsnak elmondta: Madrid készen áll a nyitásra.
- Minden óvintézkedést megtettünk, az enyhítés előtt. Fontos, hogy továbblépjünk, mert az emberek már türelmetlenek és nem generálhatunk nagyobb válságot.
A vendéglátó szektor különösen megsínylette a járványt, ezért Martínez-Almeida adócsökkentéseket és bértámogatást is tervez. A határok megnyitása pedig elengedhetetlen.
- A tervezet alapja a biztonság. Minden olyan látogató számára, aki Madridba érkezik, vagy megszáll egy hotelben biztonságos körülményeket kell teremtenünk. Be kell bizonyítanunk, hogy nincs mitől félniük a fővárosban, nem lesz második hullám.
Bár országonként jelentősen eltér a fertőzöttek száma és így a járványkezelés is, a polgármester rendszeresen egyeztet kollégáival Párizsban, Londonban, vagy éppen Berlinben.
- Mindannyian egyetértünk abban, hogy innentől kezdve teljesen máshogy kell használni a közösségi tereket és a tömegközlekedést. Olyan városra van szükségünk, ahol nem kell sokat utazni, vagy közel menni egymáshoz.
Valóban fogytán a madridiak türelme. Egymást érik a korlátozások eltörlését és Pedro Sánchez miniszterelnök lemondását követelő tüntetések. Martínez-Almeida szerint a kormány nem megfelelően kezeli a válságot.
- Nem aggódom a demonstrációk miatt. Egy demokráciában normális, hogy az emberek hallatják a hangjukat. Inkább az aggaszt, hogy a kormánynak nincsen megoldási javaslata és inkább rendbontóknak bélyegzi a békés tiltakozókat - mondta a polgármester, aki saját bevallása szerint készen áll az ,,új normalitsára".
Helyszíni tudósítónk, Carlos Marlasca szerint a sikerhez minden adott, hiszen a főpolgármester nagy tiszteletnek örvend és már az ellenzéki pártok is támogatásukról biztosították, hogy a válság mielőbb véget érhessen.
Forras: Euronews 
Új szabályok az európai légiközlekedésben
image9.PNG
Foto: euronews 
Új ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) a légiközlekedés számára, amelyeket a koronavírus-járvány idején kell betartani.
A szervezetek a légiutazás minden szegmensére kiterjedő javaslatokat fogalmaztak meg, az induló repülőtérre lépéstől az érkező repülőtér elhagyásáig 
minden folyamatra kidolgoztak új szabályokat.
Az EASA és az ECDC irányelve szerint a testhőmérséklet mérés után csak azok léphetnek be a repülőtérre, akik utaznak, kísérő csak rendkívül indokolt esetben lehet az utassal A megelőzés azonban már a repülőtérre lépés előtt kezdődik: a légitársaságoknak is tudatosítani kell az emberekben, hogy csak ők léphetnek be a terminálokba, és csak akkor utazzanak, ha egészségesnek érzik magukat, és nem mutatnak tüneteket. Ellenkező esetben az utastól meg lehet tagadni a repülőtérre belépést, vagy a repülőgépbe beszállítást. Ez megtagadható attól is, aki nem hajlandó a szabályokat betartani.
Minden utasnak kötelező lesz a maszk viselése a repülőtéren, és a repülés közben is, ahogy ezt az utasokkal foglalkozó személyzetnek is előírják. 
Az utasokat ösztönözni kell az online utasfelvétel, és az önkiszolgáló poggyászleadó automaták használatára, hogy csökkenteni lehessen az érintkezést.
A repülőtereken az utasfelvétel, az utasbiztonsági ellenőrzés és a beszállítás során is be kell tartani a másfél méteres fizikai távolságtartást, folyamatosnak kell lennie a fertőtlenítő takarításnak.
Amennyiben a járaton valaki tüneteket produkál, 
akkor lehetőség szerint az utolsó sorban az ablak mellett kell leültetni, és két sor távolságot kell hagyni a többi utastól. 
Ha a fedélzeten utazás közben valaki nem hajlandó maszkot hordani, 
akkor csak emiatt a gép nem szakítja meg az útját, de a szabályt be nem tartó utassal szemben a fogadó ország hatóságai eljárást fognak indítani. 
A gépek fedélzetén az ellátás minimálisra csökken, ahogy a kabinban az utasok mozgását is csökkenteni kell.
Az EASA és az ECDC nem támogatja a biológiai útlevél bevezetését, illetve a teszteléseket, mert az emberek immunreakciója eltérő mértékű lehet, a gyorstesztek pedig nem elég megbízhatóak.
Forras: m7 

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr1115711374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása