Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

MAR 20 EZER A HALÁLOS ÁLDOZATOK SZÁMA SPANYOLORSZAGBAN

MADRIDI KARANTENUNK 33. NAPJA APRILIS 18

2020. április 18. - zsazsy55

Spanyolország: Atlépte a 20 ezret a halottak száma!

Szombaton meghaladta a húszezret a koronavírus-járvány áldozatainak száma Spanyolországban. Huszonnégy óra alatt 565 halálesetet és 4500 új regisztrált fertőzöttet jelentettek. Egy hete magas szinten stagnál a járvány, nem csökken érdemben a halálozás és az új fertőzések száma sem.
Ugyanakkor leszerelték az Ifema rendezvényközpontban felépített járványkórház hetes pavilonját, ez azt mutatja, hogy az ellátórendszer már nincsen túlterhelve. Az új fertőzötteknél nagyjából ezerrel kevesebb a gyógyultnak nyilvánítottak száma minden   nap - ez azt mutatja, hogy a járvány a szigorú intézkedések ellenére tovább terjed még.


image1.PNG
Forras: El Confidencial


Már több mint egy hónapja, hogy a spanyolok szigorú kijárási korlátozásokat vezettek be, ami megviseli a felnőtteket is - a gyerekeket pedig különösen. Róluk kevés szó esik,pedig néman türik heten óta a bezartságot.Számukra egyedüli stabadságot AZ erkély ad...

image2.JPG

A Polgári Védelem két önkéntese, Carmen és Alvaro azt találta ki, hogy autóval járják be Madrid környéki kisvárosukat, felköszöntik a szülinapjukat karanténban töltő gyerekeket és ez alkalomból megtáncoltatják a szomszédságot is.
Szükség van a vidámságra, mert a kijárási korlátozásokat valószínűleg hamarosan meghosszabbít.
Forras: El Pais
Ma én is " bûnöztem", maszkban  es teljes vedôfelszerelesben kiosontam csodás parkunkba,hallgattam a papagájok hangos csivitelését,a galambok búgasát,hihetetlen nyugalommal toltôdtem fel.Ha elkapnak,bizony itt a tarifa, amit fizethettem volna:


image3.JPG
Ma nálunk is elkezdôdött a fertôtlenites,amire meg nem Volt meg pèlda.

img_4454.JPG

Nem csoda,nem csökkent a tendencia: vilagszerte robog a virus.
Már több mint 2,2 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak világszerte és még nincs vége
Az elhunytak száma pedig átlépte a 150 ezret.
Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma elérte a 2 243 710-et szombat reggelre, miközben világszerte 154 215-en vesztették életüket a Covid-19-ben, és 569 559-en épületek fel a betegségből
- derült ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítéséből.
Péntek reggel még 2 158 250 volt a fertőzöttek száma, 144 243 a halálos áldozatoké és 543 732 a gyógyultaké. A fertőzés továbbra is 185 országban van jelen.
A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.
A csaknem 47 milliós Spanyolországban 190 839-re nőtt a feljegyzett fertőzöttek száma, 20 002-re az elhunytaké, a gyógyultaké pedig 74 797 maradt.
A kormány a járvány okozta gazdasági és társadalmi károk mérséklésére felgyorsította az úgynevezett létfenntartáshoz szükséges alapjövedelem bevezetésének előkészítését. José Luis Escrivá társadalombiztosításért felelős miniszter szerint mintegy egymillió rászoruló háztartás - körülbelül hárommillió ember - veheti majd igénybe ezt a támogatást.

KORONAVIRUS:KERDESEK,AMIRE A VALASZT AZ ELET/HALAL ADJA MEG

Tobb halalos aldozata lehet az ellatasi zavaroknak,mint a koronavírusnak

Kórházi orvosok szerint nincs elég teszt, mindennapos harc folyik a védőfelszerelésért a kórházakban, és problémás lehet az intenzíves dolgozók utánpótlás-képzése.

A koronavírus-járvány miatt most elsődlegessé vált a vírusfertőzöttek kezelése, ennek követekeztében viszont sok más vizsgálat, nem létfontosságú műtét elmarad, és országszerte rengeteg, több tizezer  ezer ágyat kell felszabadítani a koronavírusos betegek számára. Ez a kórházi férőhelyek 60 százalékát is jelentheti.
Az átszervezések viszont sok problémát okozhatnak a betegellátásban.
Fennáll a veszélye annak, hogy a járvány okozta ellátási zavaroknak több halálos áldozata lehet, mint a koronavírusnak.
A belgyógyászatokon, kórházaktól függően, 20 és 50 százalék között lehet azoknak a betegeknek az aránya, akiknek az otthoni ellátása ugyan megterhelheti a családtagokat, de elégséges, a beteg állapotának megfelelő lehet.
„Nem tesznek különbséget a vénás fájdalomcsillapítást igénylő beteg, és mondjuk a demensek között. Előbbinek kórházi kezelés kell, utóbbit talán csak a család akarta lerakni a kórházba, azzal a tünettel, hogy »kicsit zavartabb a szokottnál is«"- mondja egy orvos.
A szakember azt is elmondta, hogy"mindennapos a cirkusz, a harc" a védőfelszerelésekért, sokszor a helyi orvosok vagy főnővérek rámenősségétől függ, hogy mennyi jut az adott intézménybe, de általában kevesebbet kapnak, mint amennyire szükség lenne.
Elmondása szerint naponta változnak az előírások arra vonatkozóan, hogy milyen védőruházatot kell hordaniuk a koronavírusos betegeket ellátó dolgozóknak: egyik nap még legalább FFP2-es maszkot írtak elő, pár nap múlva már a sebészi maszk is elég volt. Az orvos szerint ezt az éppen aktuális készletek határozzák meg.
Arra is panaszkodott, hogy nincs elég koronavírus-teszt, főleg a kórházi dolgozókon spórolnak.
Mint mondta, ha kiderül egy egyébként más tünetekkel beérkező betegről, hogy koronavírusos, és az orvosok, ápolók nem a megfelelő védőfelszerelésben látták el őt, a szakembereket csak házi karanténba küldik, ha tünetmentesek.
Az orvos szerint nincs elég szakképzett intenzíves személyzet sem. Most több dolgozót is igyekeznek átképezni, de az egyhetes gyakorlat túl rövid ahhoz, hogy meglegyen a megfelelő rutinjuk, ráadásul a szakember szerint az online oktatóanyag is nagyon felületes. A jelenleg is az intenzív osztályokon dolgozók pedig túlterheltek ahhoz, hogy még kollégáik betanításával is foglalkozzanak.
Szakemberek  arra hívtak  fel a figyelmet, hogy a kórházi átszervezések miatt akár többen meghalhatnak, mint azok, akik közvetlenül a koronavírus áldozatai lesznek.
Vilagszerte komoly problémát okozhat az ellátások leállása más szakemberek szerint is. Ezert Spanyolorszagban is keresik a megoldasokat: ezert akarnak egy nagy kozponti korhazat,csak koronavírusos betegeknek, letrehozni a Feria teruleten,ahol most is mar 5500 fertozottet kezelnek.

Spanyolország: több, mint 20 000 halott

image6.PNG

Szombaton meghaladta a húszezret a koronavírus-járvány áldozatainak száma Spanyolországban. Huszonnégy óra alatt 565 halálesetet és 4500 új regisztrált fertőzöttet jelentettek. Egy hete magas szinten stagnál a járvány, nem csökken érdemben a halálozás és az új fertőzések száma sem.
Leszerelték az Ifema rendezvényközpontban felépített járványkórház hetes pavilonját, ez azt mutatja, hogy az ellátórendszer már nincsen túlterhelve. Az új fertőzötteknél nagyjából ezerrel kevesebb a gyógyultnak nyilvánítottak száma minen nap - ez azt mutatja, hogy a járvány a szigorú intézkedések ellenére tovább terjed még.

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr915622940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása