Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

KITEKINTES A VILAGRA

MADRIDI KARANTENUNK 31. NAPJA 2020. április 17. 

2020. április 17. - zsazsy55

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma elérte a 2 158 250-et péntek reggelre, miközben világszerte 144 243-an vesztették életüket a Covid-19-ben, és 543 732-en épületek fel belőle - derült ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítéséből.

 

image1.JPG

 Forras: Ma7


Csütörtök reggel 2 064 115 volt a fertőzöttek száma, 137 020 a halálos áldozatoké és 512 092 a gyógyultaké. A fertőzés továbbra is 185 országban van jelen.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

A legtöbb regisztrált fertőzött továbbra is az Egyesült Államokban van: 671 331. A halálos áldozatok száma 33 284, a gyógyultaké 56 236. Eddig 3 401 064 tesztet végeztek el, ebből 550 579-et a járvány által leginkább sújtott New Yorkban. Emiatt a korlátozásokat május 15-ig fenntartják.

Forrás: Euronews


ISMÉT TRAGIKUS SZAMOK 

 

image2.JPG

 

Jelentősen emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, illetve a járvány következtében elhunytak száma a pénteki hivatalos adatok szerint Spanyolországban: az utoljára számba vett 24 órában 585-n haltak meg, és 5252 új beteget regisztráltak.

A halálos áldozatok száma ezzel 19 478-ra nőtt, a fertőzötteké pedig 188 068-ra.

Mivel a napi jelentésekből egyelőre hiányoznak az idősotthonokban és szociális intézményekben megfertőződöttek, illetve elhunytak adatai, ezért becslések szerint a valós adatok akár több ezerrel magasabbak lehetnek.

Európában továbbra is Spanyolországban van a legtöbb fertőzött, és eddig csak Olaszországban haltak meg többen a koronavírus-járvány következtében.

Hogy a házi karanténban lévők ideje gyorsabban és szórakoztatóbban teljen arra jó néhány érdekes kezdeményezés született: Madridban például a lakásuk ablakából vagy az erkélyükről nézhetnek ideiglenes köztéri kivetítőkön vetített filmeket. Ezzel a fôváros vezetése kedveskedik a lakóknak.

 

image5.PNG

Forras: Euronews

A járvány miatt kihirdetett szükségállapot egyelőre április 25-én éjfélig van érvényben, de újbóli meghosszabbítása várható. Salvador Illa egészségügyi miniszter hangsúlyozta: a járvány terjedésének lassulása jelzi, hogy jó az irány, de még mindig óvatosnak kell lenni, hogy ne alakuljon ki újabb hulláma a fertőzéseknek.

 

Lesz eleg maszk, ezt Reyes Maroto  közlekedési miniszter jelentette be, havonta 10 millio maszk készül, csakugy 77,8 millió euros egeszsegügyi csomagot osztottak szet a tartomanyok kozott.
A képen Barcelona egyik gyógyszertára tudatja  a vevôkkel,hogy  
lehet maszkot, kèzfertôtlenítôt kapni, ami eddig hiánycikk volt.

image1.JPG 

 

 

SZABAD E NEVETNI JÁRVÁNY IDEJÉN?

image6.JPG


A spanyol humoros  nép, még a legnehezebb idöszakban is kitart.

Ezért a közszolgálati tv új sorozatában a Karanténnaplók - ban a próbálja szórakoztatni a nagyérdemüt.A 30 perces sorozatban 15 színész meséli el a karanténba zárt spanyolok hétköznapjait. Ami elsőre akár unalmasnak és keménynek tűnhet, de ugyanakkor mint minden élethelyzetben, ebben is akadnak vicces pillanatok.

A színészek egy mobiltelefonnal, egy állvánnyal és némi Skype-os segítséggel saját magukat rögzítik. Televízió a karantén korában.

- Biztos vagyok benne, hogy senki sem áll le. És nem az ingyenes közösségi oldalakra gondolok, hanem komoly produkciókra, amelyeket a mindannyiunk rendelkezésére álló eszközökkel lehet kifejleszteni - vélte José Luis García Perez színész.

A koronavírus-válság rekordnézettséget hoz a tévéknek és arra kényszeríti a társaságokat, hogy a közönség igényeinek megfelelő új formátumokat dolgozzanak ki. A tévé eddig a nappalinkba hozta a nagyvilágot. Most fordult a dolog és a nappalinkat mutatja meg másoknak. Mert az életünk most a négy fal között zajlik.

- A szüleimen és más idős embereken is látom, mennyire csak a helyzettel foglalkoznak. Gondoltam, jó lenne valami, ami kikapcsolja őket - mondta a sorozat producere, Álvaro Longoria.

Nem mindenki lelkesedik a közszolgálati tévé új sorozatáért. Akadtak, akik azzal vádolják, hogy semmibe veszi az országban 20 ezer halálos áldozatot követelő járvány valóságát, ehelyett a középosztály traumáival foglalkozik.

- A humor az ember egyik legfontosabb önvédelmi mechanizmusa. Egy olyan stratégia, melynek segítségével szembe tudunk nézni a nehéz belső és külső helyzetekkel. A határ szerintem a tisztelet. Soha nem lehetünk tiszteletlenek - vélte Berta Pinilla pszichológus.

A spanyol köztévé állítja, a sitcommal csak mosolyt próbál csalni az emberek arcára egy nehéz, traumákkal teli időszakban. A sorozat szeretettel és tisztelettel készült, szereti a közönség is. Több ország, köztük Mexikó, az Egyesült Államok és Franciaország is érdkelődést mutatott a formátum iránt.

Forras: Euronews

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr5215620094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása