Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

ZÁRVA A HÚSVÉT SPANYOLORSZAGBAN

MADRIDI KARANTENUNK 25.- NAPJA - APRILIS 10.

2020. április 10. - zsazsy55

Nehezen viselik a spanyol katolikus hívők, hogy húsvétkor nem mehetnek templomba, náluk ez az év legnagyobb ünnepe.
A spanyolok, a koronavírus-járvány által leginkább sújtott országok egyikében, Krisztus feltámadásának ünnepére készülődnek, miközben elvesztett szeretteiket gyászolják, elzárva otthonaikban - számol be a Euronews.
Zárva a gyertyabolt. Ahogyan a szuvenírárusok is. A madridi Jesus de Medinaceli templom szokatlanul csendes.
"A húsvét az egyik legnépszerűbb ünnep itt, Spanyolországban Húsvétkor itt hatalmas tömeg állna, és várná, hogy a körmenet elinduljon a templomból. Ezúttal azonban minden templom ajtaja zárva marad Spanyolországban.” CSAK virágcsokorral   tisztelegnek a kapukon hívők helyett.

image1.JPG


Idén mindenféle körmenetet betiltottak a járvány miatt. A spanyol templomok online fogják közvetíteni a tavalyi miséket és egyházi eseményeket, de azok, akik hónapokig gyakorolták Krisztus trónjának a körülhordozását, így is csalódottak.
“Most az elhunytakért és az egészségügyi dolgozókért kell imádkoznunk”- véli Oscár Morales, egy, a templomi testvériség kötelékébe tartozó férfi.
A Medinaceli-testvérek arra biztatnak mindenkit, hogy az instagramon osszák meg egymással a húsvéti ünnep élményét.
“Vannak nehéz napok, különösen a körmenet elmaradása miatt. Ezért megcsinálom a saját körmenetemet” - mondja ez a fiú, Pablo Latorre.
Juan Peña flamencóművész. Tavaly saetát énekelt, egy vallásos éneket, amit a körmenetek elhaladásakor erkélyekről szoktak előadni.
“Megvan a lehetőségem rá, hogy az énekemmel kifejezzem azt, amit az emberek éreznek. Számomra ez nagyon sokat jelent.”
Habár otthon marad, idén sem mond le a hagyományról.
“Egy nagyon híres saetát akarok elénekelni, de az aktuális helyzethez igazítottam. Ez egy ének lesz az Istenhez, hogy nyújtsa ki felénk a kezét, és segítsen nekünk kitartani, megállítani a járványt és a haláleseteket.”
Miután megtapsolja az egészségügyi dolgozókat, erkélyéről fogja énekelni ezt a saetát.
Forras: Euronews

"Véletlenül 50 millió vicces álarcot rendelt a  kormany"
Még a koronavírus-járvány heteiben sem veszítették el humorérzéküket a spanyolok. A járvány által egyik legjobban sújtott európai állam kormánya elszántan küzd: azon dolgoznak, hogy minél több védőeszközt szerezzenek be, ám "a segítő szándékba is csúszhat hiba: ez történt akkor, amikor a védőmaszkok megrendelésekor a szóban forgó termékeket hirdető internetes portálon görgetve véletlenül egy sorral lejjebb kattintottak. Így választottak ki 50 millió "szemöldök-szemüveg-orr-bajusz"-álarcot az eredetileg megvenni tervezett 50 millió egészségügyi védőmaszk helyett".
Természetesen mindez ez nem történt meg a valóságban - a poént egy szatirikus spanyol (ál)hír-portál, az El Mundo Today írta meg.
A portál cikke szerint Pedro Sanchez miniszterelnök napi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, "valóban nem ez az a termék, amelyet eredetileg kerestek, de mint mondta, el kell ismerni, hogy kiváló minőségű álarcokról van szó, amelyek több előnyös tulajdonsággal is bírnak". Hogy mik ezek az előnyök pontosan, azt a kormányfő egyelőre nem részletezte, de az tény, hogy a szóban forgó álarcok a szemet és orrot befedik, a szájat már kevésbé.
"Azok a spanyolok, akik már kipróbálták élesben a rendhagyó védőeszközt, elégedetten nyilatkoztak Mint mondták, először is vidám arcokat láttak maguk körül, és az sem elhanyagolható tény, hogy ebben az álarcban sokkal könnyebb levegő venni és beszélni, mint az eddig használt védőmaszkokban" - írja az El Mundo Today.
"A tervek szerint az elkövetkező napokban a kórházi személyzet is megkapja az álarcokat és abban kell ellátniuk a betegeket ezentúl" - így folytatódik a cikk.
A 2009-ben indult internetes "híroldal", az El Mundo Today abszolút a hírportálok tematikáját és stílusát követi, azzal a különbséggel, hogy az ott közölt humoros tartalom teljesen fiktív, egyfajta paródiája a hagyományos újságírásnak.
A koronavírus-járvány alatt egyebek mellett olyan "hírt" is leközöltek, miszerint a spanyol kormány "sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az általuk beszerzett a 60 millió teszt használati utasítása kínaiul van".


image3.JPG
FORRÁS: El Mundo Today, Euronews

LEJTMENET

Folytatódik a csökkenő trend  Spanyolorszagban.Osszesen eddig 16 ideiglenes kórház próbál meg segíteni a kritikus helyzeten.A vírus szorításába teljesen bele roppant a spanyol egészségügy.Sulyos kritikával illetik a kormányt,a spanyol idosek otthonaban tomboló jarvany miatt,ahol a nem megfelelő ellátás miatt ezrek vesztettek életüket,ES MEG NINCS VÉGE.


image4.JPG

A kormányfő Pedro Sanchez kiemelte,szakértők es tudósok bevonásával,15 naponként döntenek a vészhelyzet meghosszabbításáról- irta az El Confidencial.
A Madridi Közösség elnoke, Diaz Ayuso is átesett a vírus fertőzésen,enyhe tünetekkel,igy fokozottan átérzi azok sorsát,akik szinten megbetegedettek.Melyen átérzi azok fajdalmat, akik elvesztettek szeretteiket,"de együtt le fogjuk győzni"- üzente videóján.


Az egészségügyi minisztérium bejelentette,nincs életkor szerinti differenciálás az intenzív ellátásban,mindenkinek kell intenzív ellátást kapnia,az időseknek is.Tiltott,hogy diszkriminálják az orvosok életkor szerint a betegeket.
Megtiltották,azt is, hogy az itt gyártott maszkokat kivigyék az országból.A metróban ingyen osztják a kotelezoen hordando maszkokat.

Szállodák es kórházak

Összesen 1670 beteget kezelnek 13 fertotlenitett szállodában.Getafe,Severa Ochoa,Mutoa kórházakat mentesítik ezzel,csakúgy 835 beteg gyógyul a Gran Hotel Colon- ban,de számos szálloda fogad meg betegeket.
Egy fertőtlenítő flottát küld Madrid fertotlenitesere Isabell Diaz Ayuso elnök asszony,aki 8 járművel,6000-10000 liter hidrogén fertőtlenítő oldatot juttat minden kerületnek.
Forras: El Confidencial

A Seat autógyár mar teszteli a Leon típus ablaktörlő motorból átalakított lélegeztető készülékeket,amin 150 mérnök dolgozott megfeszített munkával,ebből naponta 300 eszközt  gyártanak.
Forras: El Confidencial

875e8ab1-ccee-4578-9499-15be098a1ce7.jpeg

Mai adatok:
Marcius 27-óta nem regisztrált ilyen keves esetet.Hispania.A spanyol görbe tovabb csökken.24  óra alatt 4572 uj fertőzött,605 haláleset tortent.A betegek szama 157022,Ezek az adatok megerősítik a csökkenő tendenciát.Ezt Maria Jose Sierra a válságstáb vezetője is megerősítette.E hó 10- ig 15843 áldozatot szedett a vírus,felépültek 55668-an, ma 3503-al többen,mint tegnap.Osszesen Madridban 37412 fertozottet,5972 halálesetet regisztráltak.22414- en meg mindig kezelés alatt állnak,ebből 1399 beteg kritikus állapotban.Nadrid es Katalónia meg mindig a fertőzés gócpontja, a következő legtöbb fertőzött Castilla la-Mancha tartományban,Madrid mellett található.A WHO figyelmeztet,tart attól,hogy a csökkenő tendenciatol felbuzdulva ideje korán feloldják a karantent,ami megbosszulhatja magát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr5715603120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása