Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

Madridot bekerítette a járvány

MADRIDI KARANTENUNK 11. NAPJA - MARCIUS 22.

2020. április 06. - zsazsy55

A rendőrök és a katonák elkeseredett küzdelmet folytatnak a karantént megszegőkkel: az is előfordult, hogy kijárási tilalmat semmibe vevő férfi a rendőrt arcul köpte. A rend őrei is bekeményítettek, mert sokan fittyet hánynak a tilalomra, kiszökdösnek, negligálják a mától érvényes „csak egy ember ülhet az autóban” szabályt. Számos embert megbüntettek, 300 euróba (mintegy 100 ezer forintba!) kerül az engedetlenség.

 

Eddig a járványban kis híján ezren haltak meg, főleg idősek, ezért a spanyol kormány 210 millió eurót különített el az egészségügyre. Tragikus mértékben nő az idősotthonokban elhunytak száma, volt, ahol egy nap alatt 27 gondozott halt bele a fertőzésbe. Ezért minden idősotthonban elrendelték az egészségesek elkülönítését.

A Hotel Marriott már a második, amelyet „karanténszállónak” alakítottak át. Elsősorban olyanokat helyeznek el a szobáiban, akiknek a kezelése másutt nem megoldható.

A katonaság nemcsak a rend fenntartásában segédkezik, hanem az utcák, állomások fertőtlenítésében és tisztán tartásában is – megállítandó a vírus terjedését.

Egyre több az atrocitás és a pénzbüntetés, mert kezd elfogyni az emberek türelme. Valladolidban, az ország harmadik legnépesebb városában három embert tartóztattak le, mert elfoglalt egy üres házat, Katalóniában 16, a pálmaligetéről világhírű Elchében több, mint százat – a karantén megszegése miatt. Gyakorlatilag ez elmondható egész Spanyolországról; a rendfenntartás az egyik legnagyobb feladat. Málagában fegyveres incidens is történt, egy fiatalokból álló csapat hajtott be autóval egy boltba. A hajtóvadászatban a rendőrség járműve is összetört, figyelmeztető lövések is eldördültek.

A határokon is zajlik az élet; a múlt éjszaka 996 embert kellett visszafordítani.

A járvány súlyosbodása miatt szigorodó intézkedések egyelőre nem hozták meg a kívánt eredményt, egyre szigorúbb börtönbüntetést szabnak ki a renitenskedőkre.

A legfrissebb, amit torreviejai ismerőseimtől tudható, hogy megszegve az utazási és kijárási tilalmat, egyre több madridi érkezik a tengerpartra, akire már vadászik a Guardia Civil, a csendőrség. A menekülők azt remélik, hogy biztonságban vannak villájukban.

A La Moraleja madridi luxusnegyedben szinte alig van mozgás: a gazdagok hatalmas kertjükben töltik a napot, gyermekeikkel, kutyáikkal játszanak. Karanténba kényszerült számos híresség is ekként múlatja az időt.

Nem egy helyen mar kitűzték a spanyol nemzeti lobogót, sokan éneklik a himnuszt, és a hagyományos esti tapssal tartják egymásban a lelket.

A spanyol eredendően vidám, optimista nép, s a tavaszi napforduló első napján is azt vallja, amit mi, magyarok: a remény hal meg utoljára.

(A szerző megj.: aki szeretné figyelemmel követni a spanyolországi történéseket, esténként élő adásban megteheti a  Facebookon, ahol Szvitek Erzsébet néven megtalálható vagyok.)

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr4315595506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása