Az Újságíró szemével

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

SZVITEK ERZSÉBET ÚJSÁGÍRÓ

TÜNTETÉSEK SPANYOLORSZAG - SZERTE A KARANTEN ES A KORMANY ELLEN !

MADRIDI KARANTENUNK 64. NAPJA, 2020 Majus 24

2020. május 24. - zsazsy55

image_3.jpeg

Újabb lazítás Spanyolországban: jöhetnek a turisták és folytatódik a labdarúgó-bajnokság is


Idén júliusban kezdődhet a turisztikai szezon Spanyolországban. Pedro Sánchez kormányfő szombaton jelentette be, hogy július 1-től mehetnek nyaralni a külföldiek az országba.
Szerinte a koronavírus-járvány legnehezebb része már elmúlt.

 image_6.jpeg

- Felkérem a bárokat, éttermeket és tengerparti helyeket, hogy a mai naptól kezdve kezdjenek el készülni, hogy júliustól újra fogadhassanak vendégeket. Júliustól a külföldi turisták utazhatnak Spanyolországba. A külföldi turisták kezdhetik szervezni spanyol útjukat - fogalmazott a kormányfő.

Folytatódik a spanyol foci


Pedro Sánchez bejelentette azt is, hogy a spanyol labdarúgó-bajnokság június 8-án, zárt kapuk mögött folytatódhat, de júliustól, ha a helyzet engedi, nézők is mehetnek a stadionokba.
A június 8-i héten, ha minden jól megy, Spanyolország nagy részén átlépünk a harmadik nyitási fázisba, így a profi sportrendezvények, mint például az első osztályú bajnokság, folytatódhat.

Kormányellenes tüntetések

fullsizerender_15.jpg

 

fullsizerender_13.jpg

 

fullsizerender_18.jpg 

Foto Twitter


A jobboldali populista VOX párt felhívására ezrek tüntettek mintegy 50 spanyol városban, többek között Madridban, Barcelonában és Sevillában a kormány ellen. A demonstrálók szerint a Sánchez-kabinet rosszul kezeli a járványhelyzetet.
— A kormány hagyja abba mostani politikáját, mert rossz irányba megyünk. Szerintem rossz döntéseket hoznak. Sánchez mondjon le - nyilatkozta az egyik tüntető.
Kormányellenes tüntetés Barcelonában 2020. május 23-ánAP Photo/Emilio Morenatti
Spanyolország a koronavírus-járvány egyik leginkább sújtott országa. Több mint 234 ezer igazolt fertőzött van, és az áldozatok száma meghaladta a 28 ezret.
Keddtől tíznapos nemzeti gyászt rendeltek el az áldozatok emlékére.
Forras: Euronews

KITEKINTÉS :

Nagyot lépett előre Spanyolország: a kormány úgy döntött, hogy júniusban újraindulhat a labdarúgó bajnokság, egy hónappal később pedig megnyílhatnak a határok a turisták előtt. Ez különösen merész döntés annak a fényében, hogy az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma kétmillió fölé emelkedett világszerte, a megbetegedések kétharmadát pedig Európában regisztrálták.
- Spanyolországba évente 80 millió látogató érkezik, ezért döntöttünk úgy, hogy júliustól megengedjük, hogy külföldiek jöjjenek az országba, persze szigorú szabályok mellett. Szóval a turisták már elkezdhetik tervezgetni az utazásukat - mondta a spanyol miniszterelnök Pedro Sánchez arra kérve a vendéglátósokat, hogy már most készüljenek fel a rohamra.
Néhány hete még a bergamói kórházban készült horrorisztikus felvételek tartották rettegésben az embereket, mára viszont Olaszország is átesett a járvány első hullámán, és a Vatikáni Múzeum úgy döntött, hogy megnyitja kapuit.
Horvátország már nem csak tervezget, hanem fogadja is a külföldi turistákat. A szigorúbb ellenőrzések miatt hosszú sorok alakultak ki a határokon. Azok számára, akik csak nyaralni mennek már nem kötelező a 2 hét karantén.
A francia templomok is újra fogadják a hívőket, a hatóságok viszont azt kérték mindenkitől, hogy tartsák be a távolságot és ne fogjanak kezet, vagy ölelkezzenek. Az áldozási ostyát pedig mindenki kézbe kapja.
Bár Angela Merkel tévéüzenetében szükségesnek és hatásosnak nevezte a koronavírus-járvány miatt meghozott intézkedéseket, ezzel sok német nem ért egyet. Vasárnap is ezrek tüntettek a korlátozások feloldását követelve.

MAI ADATOK SPANYOLORSZAG:

 

img_5175.PNG 

MAI ADATOK VILÁG:

 

img_5174.PNG

 

AZ IMMUNITÁS  AZ IMMUNRENDSZER ES AZ 5G 

A BETILTOTT VIDEO:

  

 

KORONAVIRUS AZ ANYATEJBEN

Először mutatták ki virológusok a koronavírus jelenlétét egy koronavírus-fertőzésen átesett nő anyatejében.

fullsizerender_16.jpg

Fotó: Archívum


A vírus megbetegítette az anya csecsemőjét is - közölték pénteken a németországi Ulmi Egyetem kutatói. A szakemberek nem tudják, hogy a gyermek az anyatej által betegedett-e meg. Tanulmányukat az esetről a The Lancet című orvostudományi folyóiratban tették közzé.
A virológusok két nőtől származó anyatejben kutatták a koronavírus örökítőanyagát (RNS). Mindkét nő a szülés után együtt volt a csecsemőjével ugyanabban a kórházi szobában. Amikor az egyik nőn észlelték a Covid-19 tüneteit, csecsemőjét elkülönítették tőle. Szobatársán később jelentkeztek a betegség tünetei, nála és gyermekénél is kimutatták az új koronavírust.
Az először megbetegedett nő anyatejében a kutatók semmi utalást nem találtak a koronavírus jelenlétére. A második anya esetében azonban négyszer is pozitív eredményt hozott az anyatej vizsgálata. Hogy ez miért van így, nem világos a kutatók előtt - mondta Jan Münch, a tanulmány egyik szerzője.
14 nap után már nem találtak koronavírust az anyatejben, mind az anya, mind gyermeke felépült a betegségből. A később megbetegedett nő, amikor gyermekével kapcsolatba lépett, maszkot viselt, kezét és mellét fertőtlenítette. Szoptatás előtt mindig sterilizált mindent. Nem világos, hogy a baba a szoptatástól fertőződött-e meg - hangsúlyozták a kutatók.
Tanulmányunk azt mutatja, hogy az akut fertőzésben szenvedő szoptató anyáknál a Sars-CoV-2 jelenléte az anyatejben kimutatható. De nem tudjuk, hogy milyen gyakori az, hogy a vírus az anyatejben fertőző is és hogy a szoptatással átvihető-e a csecsemőre"- írták.
Az új típusú koronavírus tipikusan cseppfertőzéssel terjed.
FORRAS: M

Milyen anyagból készüljön a szájmaszk?

fullsizerender_14.jpg


Különböző anyagú maszkok hatékonyságát vizsgálták a finnek.

A védőmaszkok hatásosságát vizsgálta a Finn Technikai Kutatások Központja abból a szempontból, mennyire eresztik át a koronavírus molekuláját. Kiderült, hogy a poliészter maszk kétszer hatásosabb a pamutnál. Ugyanakkor mindkét anyag messze van a professzionális használat lehetőségétől.
A maszkok többsége lelassítja, megszűri a kibocsátott mennyiséget, de nem tartja vissza a vírust. Épp ezért szükséges a higiénia intézkedések és a távolságtartás.
A vizsgálat kiderítette azt is, hogy a vízállóképesség miatt a poliészter maszkok sokkal hatásosabbak, mint a pamutból készültek. A pamut a molekulák mintegy 20-30 százalékát tartja vissza, míg a poliészter 40-50 százalékot. A vizsgálatokat vezető professzor azt mondta, a választás, ki milyen maszkot visel, mindenki egyéni felelőssége, de fontos, hogy olyant hordjanak, amely nem zavarja a légzést.
Forras: M7

KORONAVIRUS: Felerősödtek a mentális betegségek

Felerősödtek a mentális betegségek, a depresszió tünetei, és a függőség is fokozódott a koronavírus-járvány miatt - közölte Kalamár Hajnalka klinikai szakpszichológus vasárnap az M1 aktuális csatornán.

A pszichológus ezt a járvány miatti bizonytalansággal és az elszigeteltséggel járó feszültséggel magyarázta.

A bizonytalanság szerinte annak ellenére is megmarad, hogy lecsengőben van a járvány, hiszen az emberek tartanak a második hullámtól, és attól, hogy addig tart a járvány, amíg nem lesz vakcina a vírus ellen.
Forras: M7


 fullsizerender_17.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szvitekerzsebetujsagiro.blog.hu/api/trackback/id/tr5315715204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása